Manželia KavalírovciInstagram/ijembuca/
StoryEditor

Bývalý fitness trenér Ján si eutanáziu rozmyslel na poslednú chvíľu a bojuje ďalej. S manželkou čakajú dieťa

iDnes.cz25.04.2024., 11:30h

Bývalý fitness tréner Ján Kavalír (33) mal vo Švajčiarsku pre nevyliečiteľnú chorobu pred niekoľkými dňami podstúpiť eutanáziu. Na poslednú chvíľu si to však rozmyslel. S manželkou Martinou Kavalírovou (35) čakajú prírastok do rodiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý fitnes tréner a novinár Ján Kavalír, pôvodom z Kutnej Hory, už osem rokov bojuje s nevyliečiteľnou chorobou. 19. apríla tohto roku mal vo Švajčiarsku podstúpiť eutanáziu. Vycestovať mal už dva dni predtým, no s manželkou Martinou, ktorá oznámila, že je tehotná, si to na poslednú chvíľu rozmysleli, píše portál iDnes.cz

image

Žije so svalovou dystrofiou: Som vďačná aj za to, že dokážem udržať pohár a napiť sa z neho, hovorí Petra

Diagnóza im zmenila život

Pred ôsmimi rokmi si manželia Kavalírovci vypočuli od lekárov Honzíkovu diagnózu a v ten deň sa ich životy obrátili na ruby. Bývalému fitness trénerovi diagnostikovali ALS, amyotrofickú laterálnu sklerózu. Ide o progresívne neurodegeneratívne ochorenie, ktoré poškodzuje nervové bunky v mozgu a mieche.

Ján sa so svojou manželkou Martinou Kavalírovou zoznámil v máji 2017. Diagnózu sa dozvedeli od lekárov počas Vianoc toho istého roku a definitívne sa potvrdila v marci 2018. Martina svojho partnera neopustila, aj keď vedela, že jeho choroba je nevyliečiteľná a povedie k jeho skorému odchodu. Naopak, o niekoľko rokov neskôr sa zaňho vydala.

„Ani raz som v tomto smere nezaváhala. Vedela som, čo ma čaká, že to bude ťažké a že Honzík bude so mnou maximálne pár rokov. Nebola to z mojej strany žiadna obeť, ale prirodzený krok z lásky. Milujem ho. O ruku ma požiadal v roku 2020 v cieli triatlonových pretekov, ktoré som práve dokončila. Pokľakol, požiadal ma o ruku a ja som bola veľmi šťastná. Bolo to krásne, emotívne,“ opísala Martina Kavalírová v rozhovore pre Denník N.

„Vnímala som, že v tom bolo veľa obety, možno v posledných dvoch rokoch, keď sa Honzíkov stav výrazne zhoršil a starostlivosť o neho ma začala neuveriteľne vyčerpávať. Zrazu som si povedala, že to už nedám, že je toho na mňa priveľa,“ priznáva.

image

Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje

Eutanázia ako východisko

Napriek ťažkým chvíľam manželia stále verili, že chorobu spoločne zvládnu. Opak bol však pravdou. „Vytriezvela som po dvoch rokoch, keď Honzík spadol na ulici. Bolo to strašné. Zrazu sa deväťdesiatkilový muž, športovec, tréner, bezvládne zosunie na zem a rozbije si hlavu o betón. Potom začal padať zo schodov. Stretla som sa s realitou a musela som sa zmieriť s tým, že sa už nezotaví. Choroba je stále o krok vpred, nemáte šancu ju dobehnúť, zbaviť sa jej,“ hovorí Martina.

Vlani v lete sa rozhodli, že bývalý tréner podstúpi asistovanú samovraždu vo Švajčiarsku. Martina všetko vybavila, boli pripravení odísť, ale doslova v poslednej chvíli si to rozmysleli.

Deň pred odchodom si Martina povedala, že si musí s manželom všetko naposledy otvorene vydiskutovať, inak to bude navždy ľutovať. „Povedala som mu, že hoci neviem, či je to voči nemu fér, predsa len mu chcem ponúknuť iný scenár. Ak by odmietol a povedal mi, že je to jeho život a chce to teraz ukončiť, neodvážila by som sa hádať,“ rozpráva.

„Ale on súhlasil, že neodíde. Obom nám je jasné, že je to obeť z jeho aj mojej strany. Už nechce takto fungovať, ale prikývol, že aj v bolestiach by zostal na svete možno posledný polrok. Aj on chcel zomrieť, aby mi umožnil opäť žiť normálny život. Ale stále mi opakoval, že ak budem chcieť, zostane, pretože ma miluje,“ hovorí autorka podcastu a koučka.

image

Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici

Čakajú dieťa

Martina Kavalírová v marci oznámila, že je tehotná. „Čakáme bábätko. Je to najväčší a najkrajší paradox v našom živote, ktorý nás mohol stretnúť. Vždy som túžila byť matkou, ale vzdala som sa tejto myšlienky. Pozitívny tehotenský test bol obrovským šokom. Nielen pre nás, ale aj pre celé okolie. Po siedmich rokoch, úplne neplánovane,“ napísala mentorka koncom marca na Instagram.

Všetci teraz dúfajú, že Ján bude môcť vidieť svoju dcéru, ktorá sa má narodiť v septembri tohto roka.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:32