Prieskum agentúry FocusBrainee X Canva/
StoryEditor

Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici

Nikola Michalkova28.03.2024., 08:30h

Interrupcia, eutanázia či manželstvá LGBTI+ komunity. Tomu sa venoval prieskum agentúry Focus.

Lajkuj Brainee.sk na

Prieskum vykonala agentúra Focus pre prolife organizáciu Fórum života. Organizácia sa venuje ľudskému životu a hodnoty, ktorými sa riadia, vychádzajú zo židovsko-kresťanskej oblasti. Organizácia spolupracuje s odborníkmi z rôznych vedeckých oblastí, ale najmä z oblasti medicíny a humanitných vied.

Výsledky prieskumu

Prieskum sa realizoval vo februári tohto roka. Cieľom bolo zistiť, čo si Slováci myslia o registrovaných partnerstvách či manželstvách ľudí rovnakého pohlavia, či by súhlasili, aby si mohli tieto páry adoptovať dieťa. Riešila sa aj otázka z oblasti interrupcií či eutanázie.

image

Gréci schválili manželstvo pre rovnaké pohlavia. Páry si budú môcť adoptovať aj deti

Registrované partnerstvá sú vo svete stále rezonujúcou témou. Polovica Slovákov uviedla, že im neprekážajú registrované partnerstvá, no k otázke manželstva už zhovievaví nie sú. Povolila by ich len tretina z opýtaných. Pričom aj adopcie sa stretávajú s väčším odporom a podporila by ich len štvrtina.

Interrupcie sú na Slovensku tiež často rozoberanou témou. Prieskum ukázal, že interrupcie schvaľuje tretina respondentov. Polovica opýtaných by umelé potraty dovolila, keby išlo o vážne dôvody, akými je napríklad ohrozenie zdravia matky či poškodenia plodu. Len desatina Slovákov by ich zakázala.

Eutanázia je tiež téma, ktorá vyvoláva rôzne debaty. Prieskum ukazuje, že 57 percent opýtaných súhlasí s tým, aby sa ťažko chorí pacienti mohli rozhodnúť, či chcú žiť alebo podstúpiť eutanáziu. Opačný názor, a to, že človek v žiadnom prípade nesmie byť zbavený života, malo 37 percent opýtaných.

image

LGBTI+

Brainee X Canva/

Názory sa menia

Ako sa uvádza na portáli sme.sk, názory obyvateľov na Slovensku sa od roku 2007 pohybujú ako na sínusoide. Potvrdzuje to šéf agentéry Focus Martin Slosiarik. V nultých rokoch boli názory liberálnejšie, v predchádzajúcom desaťročí sa zmenili na konzervatívnejšie a po roku 2019 sa názory opäť vrátili do liberálnejšej roviny.

Konzervatívnejšie názory v minulom desaťročí spôsobilo podľa Marcely Dobešovej referendum o rodine. Konalo sa v roku 2015 a riešili sa v ňom otázky adopcií detí členmi LGBTI+ komunity či sexuálnej výchovy na školách. V tom čase sa ho zúčastnilo len 21 percent ľudí a nebolo platné. V posledných rokoch ale stúpli liberálnejšie názory. Slosiarik v tom vidí najmä udalosti, ako bola vražda dvoch ľudí z LGBTI+ komunity pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici.

„Prieskum ukázal, že Slováci sú v kultúrno-etických otázkach konzistentní už 17 rokov, s miernym nárastom liberálnych postojov. Z dát ale vidíme, že politici nepoznajú Slovákov, keďže do parlamentu kandidujú s plánmi alebo v ňom bojujú za veci, ktoré si ich voliči neželajú,“ vyjadrila sa predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová.

„Slováci sú konzervatívnejší v otázke homosexuálnych zväzkov než liberálni politici a liberálnejší v otázke interrupcií než konzervatívny politici,“ uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:32