studioUnsplash/Brands&People
StoryEditor

Dočkáme sa na Slovensku nových filmových štúdii? Priniesli by nám väčšiu prestíž aj pracovné miesta

TASR19.10.2021., 15:12h
Filmové štúdiá by ešte viac zatraktívnili Slovensko pre svetové produkcie.
Lajkuj Brainee.sk na

Prostriedkom, ktorý by pomohol zvýšiť atraktivitu Slovenska pre filmový priemysel, by boli nové štúdiá, schopné uspokojiť dopyt po nevyhnutnom produkčnom a postprodukčnom zázemí. Na pondelkovom (18.10.) rokovaní sa na tom zhodli zástupcovia producentských spoločností a ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Zahraniční filmári vyjadrili na stretnutí veľkú spokojnosť s bohatstvom zaujímavých lokácií, ktoré na Slovensku pre filmovú produkciu možno nájsť. Chýba im však produkčné a postprodukčné zázemie, keďže existujúce filmové štúdiá sú kapacitne naplnené pre potreby domácich projektov.

Vysoký dopyt nestačí uspokojiť ani filmové zázemie v Budapešti, preto vidia riešenie vo vzniku nových štúdií na Slovensku, ktoré by filmárov lákali prísť nielen za peknými lokalitami.

„Ide o nevyužitý potenciál, ktorý prinesie štátu prestíž, pracovné miesta s pridanou hodnotou, peniaze do rozpočtu a budúcnosť pre začínajúcich filmárov, vrátane tých slovenských, ktorí teraz hľadajú uplatnenie v zahraničí," povedala o potenciáli nových filmových štúdií Milanová.

Poukazuje zároveň na príklad produkcie seriálu JackRyan, ktorý sa počas leta nakrúcal na Slovensku a v jeho rámci preinvestovali v krajine takmer päť miliónov eur a na tri mesiace zamestnali približne 200 ľudí. Využité boli pritom len lokality.

„Ak by v budúcnosti Slovensko dokázalo zabezpečiť podobným svetovým produkciám taktiež štúdiové zázemie, porovnateľný projekt by mohol stabilne zamestnať počas jedného filmárskeho cyklu (obdobie 6-9 mesiacov) viac ako 300 ľudí a preinvestovať v našej krajine takmer 50 miliónov eur,“ upozornila ministerka. 

Pripomenula aj pozitívny efekt na ďalšie sektory ekonomiky ako napríklad hotelierstvo, gastronómiu, cestovný ruch a podobne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:37