filmFacebook/Blue Is The Warmest Colour
StoryEditor

Prvá láska, vražda kvôli orientácii či gay romanca. Šesť filmov, ktoré ti pomôžu pochopiť inakosť

kov16.10.2021., 09:00h
Téma sexuálnej inakosti už dlhšie rezonuje vo filmovom priemysle, no nie každý človek si dokáže uvedomiť, čím všetkým si LGBTQ ľudia musia vo svojom živote prechádzať.
Lajkuj Brainee.sk na

Od diskriminácie v spoločnosti, cez opovrhovanie až po neraz zložité vzťahy s vlastnou rodinou. Skrátka nemajú to ľahké. My ti prinášame výber tých najlepších filmov, ktoré ti pomôžu porozumieť, aké je to byť iný.

Imaginárne lásky

Film talentovaného režiséra Xaviera Dolana z roku 2010, stihol už v hipsterských kruhoch nadobudnúť kultový status. Dej sa točí okolo Francisa (Xavier Dolan) a Marie (Monia Chokri),ktorí sú blízki priatelia. Francis je gay a tápe vo vzťahoch, Marie sa rovnako nedarí nájsť si trvalý vzťah. Jedného dňa sa obaja zoznámia s Nicolasom (Niels Schneider), mladíkom, do ktorého sa obaja zamilujú. Nicolas im obom vysiela nejasné signály a tak sa začína zvláštny milostný trojuholník. Film okrem iného zaujme nádherným vizuálom a nadčasovým soundtrackom.

Život Adele

Toto je ťažký kaliber. V roku 2013 natočil tunisko-francúzsky režisér Abdellatif Kechiche dielo, ktoré bolo ocenené Zlatou palmou v Cannes. Zaslúžene. Tento film ti ponúka nevšedný a naturalistický pohľad na prvú lásku dvoch mladých žien. Po jeho pozretí ti pravdepodobne bude smutno, ale prvá láska väčšinou zvykne poriadne bolieť. Hlavnú úlohu v ňom stvárnila Adèle Exarchopoulos.

Všetko o mojej matke

Pôsobivá dráma španielskeho klasika Pedra Almodóvara rozpráva príbeh štyridsaťročnej slobodnej matky Manuely, ktorá pri autonehode príde o sedemnásťročného syna Estébana. V mene jeho posledného priania odíde z Madridu do Barcelony, aby našla Estébanovho otca, ktorý tu žije ako transsexuál Lola. Silný film, ktorý sa do teba zahryzne a nedá ti vydýchnuť, aj preto je považovaný za jeden z najlepších európskych filmov 90. rokov.

Skrotená hora

Túto romantickú drámu hádam ani netreba predstavovať. Skrotená hora bola svojho času prelomová v tom, ako civilne zobrazovala homosexuálny vzťah dvoch mužov. Nečakaj žiadne stereotypy, iba melancholický film o dvoch priateľoch, ktorý v danej dobe nemohli otvorene priznať svoju orientáciu. Obaja sa rozhodli viesť na oko „normálny život“ a žiť pre pár spoločne strávených dní v roku.

Chlapci neplačú

Nezávislá dráma rozpráva skutočný príbeh transexuála Brandona Teena, ktorý bol zavraždený, kvôli svojej orientácii. Brandon sa narodil ako Teena Brandon, od malička sa však viac cítil ako muž a preto si neskôr zmenil meno na Brandon Teena. Uprostred malomesta, plného xenofóbnych obyvateľov sa zaľúbi do Lany. Tá fatálnym spôsobom vstúpi do jeho života. Film zaujme najmä skvelým výkonom Hilary Swank v hlavnej úlohe, za ktorý si odniesla aj sošku Oscara.

Daj mi tvoje meno

Romantický film slávneho režiséra artových filmov Lucu Guadagnina sa odohráva v roku 1983 na severe Talianska. Keď si Eliovi (Timothée Chalamet) rodičia pozvú na leto do domu hosťa, sedemnásťročný tínedžer z toho vôbec nie je nadšený. Na začiatku sa zdá, že s americkým študentom Oliverom (Armie Hammer) toho nemajú veľa spoločného, no keď spolu začnú tráviť viac času, rozvinie sa medzi nimi niečo oveľa hlbšie než len priateľstvo. Film bol natočený na základe rovnomennej knihy Andrého Acimana a získal Oscara za najlepší adaptovaný scenár. Príbeh, ktorý sa odohráva počas jedného leta, je často označovaný ako jeden z najlepších filmov posledných rokov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:27