pixabay.com
StoryEditor

Citové vydieranie a mastné podvody. Takto fungujú klamári na dating appkách

Nicol Rácová21.07.2021., 12:00h
Izolácia a lockdown otvorili dvere online datingu. Aj tí, ktorí boli voči zoznamkám skeptickí, im dali šancu. Dávaj si však pozor na to, komu tu šancu dávaš. Môže to vyjsť naozaj draho. Nakoniec ostaneš nielen bez lásky, ale aj bez peňazí. Ako Claire.
Lajkuj Brainee.sk na

Podvodníkom v oblasti online datingu sa počas pandémie skutočne darilo. Kým iní prichádzali o prácu a žili od výplaty k výplate, týmto „podnikateľom v oblasti lásky“ sa vrecká plnili peniazmi. Podľa UK Finance vzrástli bankové prevody v porovnaní s 2019 a minulým rokom v Spojenom Kráľovstve v súvislosti s podvodmi o 38 %. Využívali k tomu ľudskú naivitu a dobrú vieru. A hlavne – srdcia, ktoré túžili po láske.

Claire Spencer bola jednou z mnohých obetí, ktoré slepo dôverovali podvodníkom na dating appkách. So svojím príbehom sa zverila pre metro.co.uk.

Naletela podvodníkovi

Claire sa so svojím manželom rozviedla po takmer 30 rokoch. Šesť rokov fungovala na dating appkách. Vyzeralo to tak, že sa na ňu konečne usmialo šťastie. Jack bol pre ňu ako stvorený. Obaja mali podobné koníčky, boli z rovnakého prostredia a hľadali to isté. Po dvoch mesiacoch si Claire uvedomila, že bola obeťou podvodu, ktorý ju vyšiel stovky libier. Aj keď jej to je celé ľúto, hanbí sa: „Nedokážem ani opísať, aká som zo seba sklamaná. Mala som veľa nočných mor, ako ma niekto využil a cítila som sa nahnevaná a ponížená,“ hovorí Claire pre metro.co.uk.

Portál spomína, že Jack bol naozaj dokonalým príkladom podvodníka – bol extrémne otvorený v jeho romantických zámeroch a komplimentmi voči Claire nešetril. Od začiatku ju volal „kráska“ a veľmi rýchlo prešiel aj na zvieracie oslovenia.

Jack svoju náklonnosť preukazoval stále viac, budoval si dôveru a po pár týždňoch sa Claire zveril, že sa do nej zaľúbil. Claire to cítila rovnako. Jediným rozdielom bolo to, že reálne city boli len na jej strane.

Psychický nátlak

Po šiestich týždňoch ju Jack, ktorý bol údajne pracovne v Kambodži, požiadal o finančnú pomoc. Tvrdil, že mu jeho kolega ukradol peňaženku a že si nemôže zaplatiť hotel, ani kúpiť letenky, aby za ňou prišiel. Claire mu navrhla, aby kontaktoval ambasádu Spojeného kráľovstva, na čo jej povedal, že tá je vzdialená celé hodiny. Keď mu komunikovala, že znie ako podvodník, jeho odpoveď bola: „Počuješ sa práve!“

Jack vo svojom hneve a psychickom nátlaku pokračoval: „Som už unavený z neustáleho presviedčania. Zaujíma ma, ako sa budeš cítiť, keď ma uvidíš na letisku a uvedomíš si, že všetky tie zraňujúce veci, ktoré si mi povedala, boli na nič. Dúfam, že si to budeš vedieť odpustiť,“ pokračoval.

Keď jej písal, ako hladuje, Claire to už úplne odzbrojilo. Požičala si 500 libier (583 eur) a peniaze mu poslala.

To, že niečo nie je v poriadku si uvedomila, keď zistila, že Jack vyzerá úplne rovnako ako jeden taliansky model. Keď ho konfrontovala, ignoroval ju. Akonáhle si uvedomila, že ide o podvrh, kontaktovala banku, políciu a aj dating portál.

Šance na to, že by sa jej ,,požičané“ peniaze vrátili, sú naozaj malé. Čo ju však trápi najviac je, čo všetko ju to stálo po emocionálnej stránke. „Je to ako rozvádzať sa úplne od znova...“

Nepríjemný zážitok bol pre ňu silným ponaučením. „Viem, že nemôžem zmeniť to, čo sa stalo, ale poučila som sa. Teraz som mimo väčšiny sociálnych sietí a nikdy v živote sa už nevrátim k online datingu,“ uzatvára svoj príbeh pre metro.co.uk, Claire.

Alex Green/pexels.com

Pomaly, ale isto

Dr. Elisabeth Carter, prednášajúca v oblasti Kriminológie a forenznej lingvistiky na Univerzite v Roehampton podotýka, že Jackov postup je skutočne modus operandi týchto podvodníkov. Vysvetľuje, že čas zbližovania je veľmi jemný a trvá mesiace, niekedy až roky.

Falošný potenciálny partner prekrúti dojem kontroly a pokriví realitu obete tak, že prevezme kontrolu nad dialógom, zo seba urobí toho zraniteľného. To, ako z obete podvodník láka peniaze, sa môže líšiť – niektorí to povedia na rovinu, iní to len naznačia.

To, ako Jack použil Claireinu poznámku o podvodníkovi proti nej, je podľa Carterovej ďalší jasný príklad. „Podvodníci to budú hrať na zraniteľnosť a dotlačia obeť do pozície zodpovednosti nad jeho napr. zdravím a efektívne ich tak chytia vo vzťahu cez pocity povinnosti a viny,“ vysvetľuje. 

Na čo si dávať počas online datingu pozor, podľa UK Finance:

  • Buď obozretný pri akejkoľvek žiadosti o peniaze od niekoho, koho si nestretol osobne. Hlavne, pokiaľ sa poznáte len krátko. Poraď sa so svojou rodinou a priateľmi.
  • Profilovky nemusia byť skutočné. Over si, či už fotka nebola použitá niekde inde. Presne, ako v prípade Jacka, ktorý používal fotky talianskeho modela.
  • Pokiaľ máš pocit, že si bol obeťou podvodu, okamžite to nahlás svojej banke.

Možno si povieš, že je na to jednoduché riešenie: Neposielaj peniaze ľuďom, ktorých dobre nepoznáš. Carterová by ti odpovedala, že nie vždy to je jednoduché. Obete si to v tom celom procese zbližovania často vôbec neuvedomujú.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:32