Balistická strelaYoutube/Armies Power
StoryEditor

Ako Dávid s Goliášom. Týmto ruským zbraniam sa bráni Ukrajina

Lukáš Kovalčík28.02.2022., 11:10h
Počet vojakov, ktorých Rusko vyslalo na Ukrajinu, zodpovedá najväčším operáciám Sovietskeho zväzu počas studenej vojny.
Lajkuj Brainee.sk na

Svet sa v pondelok prebudil do piateho dňa vojny na Ukrajine. Rusko naďalej ostreľuje dôležité mestá, no Ukrajina zatiaľ úspešne odoláva.

Ruská armáda má viac zbraní a lepšiu techniku, no ukrajinské ozbrojené sily bránia svoju vlasť pred okupantmi.

Obrovská ruská armáda

Rusko má obrovskú stálu armádu (piata najväčšia na svete) s približne 900 000 aktívnymi príslušníkmi a ďalšími dvoma miliónmi záložníkov v porovnaní so 196 000 aktívnymi vojakmi a 900 000 záložníkmi na Ukrajine. Rusko však na inváziu rozmiestnilo okolo Ukrajiny len asi 200 000 vojakov, čo znamená, že sily sú pomerne rovnomerne vyrovnané, čo sa týka počtu vojakov.

​Počty jednotiek však nie sú ničím bez palebnej sily, ktorá by ju podporila. A tu má Rusko drvivú výhodu, má oveľa viac a oveľa lepšie súpravy ako ich ukrajinskí protivníci.

Celkovo sa ruská armáda môže pochváliť asi 12 500 tankami v porovnaní s 2 500 ukrajinskými, aj keď Rusko opäť nenasadilo na túto inváziu všetky svoje tanky, takže nerovnováha v tomto konflikte bude nižšia, ako naznačujú celkové čísla.

To, akými zbraňami Rusi bojujú na Ukrajine sa dozvieš v galérii.

Ukrajinci momentálne bojujú o obranu miest, ktoré boli terčom raketových útokov a ostreľovania ruskej armády.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 18:55