Unsplash/Danny de Groot
StoryEditor

Muži zablúdili na mori, v člne strávili 29 dní. Bolo to pekné, oddýchli sme si od pandémie, tvrdia

ros14.10.2021., 18:00h
Zasiahla ich búrka, ktorá loď poslala úplne opačným smerom, ako sa mala plaviť.
Lajkuj Brainee.sk na

Začiatkom októbra našli v južnom Pacifiku dvoch nezvestných mužov. Tí sa stratili, pričom na mori museli stráviť až 29 dní, píše portál Vice. Zo svojej domoviny, Šalamúnových ostrovov sa dostali až do vôd pri pobreží Papuy-Novej Guiney.

Livae Nanjikana a Junior Qoloni mali 3. septembra namierené do mesta Noro na ostrove Nová Georgia, prekvapilo ich však nepriaznivé počasie. Neutíchajúci vietor a rozsiahla búrka ich poslala opačným smerom. „Zasiahlo nás neuveriteľne zlé počasie - silný dážď, husté tmavé mraky a vietor,“ tvrdí jeden z nich, Livae Nanjikana. Keďže sa nepribližovali k žiadnemu ostrovu, rozhodli sa istý čas pobudnúť na otvorenom mori, aby tu prečkali búrku.

Usmialo sa na nich šťastie

Prvých deväť dní vydržali na pomarančoch, ktoré si pribalili na cestu. Ďalších dvadsať jedli dookola len kokosové orechy, ktoré k nim občas priplávali. Rozrezali si ich pomocou malej sekerky či kotvy. Pili dažďovú vodu, čo zachytávali na kus plátna, vďaka ktorému si vytvorili aj provizórnu plachtu. Takýmto spôsobom cestovali „podľa smeru vetra“.

Muži museli prežiť na kokosových orechoch (ilu) Muži museli prežiť na kokosových orechoch (ilu) unsplash.com

Po 29 dňoch nečinnosti konečne spozorovali rybára pri pobreží Papuy-Novej Guiney. Oboch previezli na breh, pričom boli príliš slabí na to, aby chodili po vlastných nohách. Momentálne sa zotavujú a čakajú na prevoz domov. „Vôbec sme netušili, kde sa nachádzame, no absolútne sme nečakali, že sa ocitneme v úplne inej krajine,“ vyjadril sa Livae Nanjikana pre britský denník The Guardian.

Aj napriek tomu, že toto odtrhnutie od každodenného života popísal ako strašidelné, nakoniec skonštatoval, že si obaja aspoň oddýchli od pandémie koronavírusu. „Keď som sa stratil, vôbec som netušil, čo sa deje. Nepočúval som o covide či iných problémoch. Teším sa na návrat domov, no myslím, že sme si aspoň oddýchli od pandémie.“

O týždeň neskôr zachránili ďalších dvoch mužov z ostrovného štátu Kiribati v Tichom oceáne. Tí sa plavili o niečo menej, iba sedem dní. Rybári išli koncom septembra na lov, smerom na ostrov Maiana vzdialený len niekoľko hodín od ich rodného mesta. Nakoniec sa však stratili, po niekoľkých dňoch ich našťastie zachránila loď pod vlajkou Mikronézie, po tom, čo ich lokalizovala letecká posádka lietadla Kráľovského novozélandského letectva. To prehľadávalo oblasť s rozlohou viac ako 18 900 kilometrov štvorcových, uvádza Radio New Zealand. 

Muži sa plavili skoro celý mesiac (ilu) Muži sa plavili skoro celý mesiac (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:04