FB/Nathan Martin
StoryEditor

Vo Walese postavili sochu prvej riaditeľke tmavej pleti. V detstve jej hovorili, že to nedosiahne, lebo nie je biela

kov02.10.2021., 11:00h
Socha bola odhalená v stredu 29. septembra vo waleskom Cardiffe.
Lajkuj Brainee.sk na

Posolstvo pani Betty

Betty Campbell sa narodila v chudobnej domácnosti v multikultúrnej štvrti Butetown, v Cardiffe. Jej mama mala barbadoské korene a otec do Veľkej Británie prišiel z Jamajky. Betty bola odmalička snaživé a vnímavé dievča, vďaka čomu sa jej podarilo vyštudovať vysokú školu. Stala sa učiteľkou a neskôr dokonca riaditeľkou základnej školy Mount Stuart.

Betty sa sochy nedožila, zomrela v roku 2017 vo veku 82 rokov. No jej dedičstvo jej nikto nezoberie. Stala sa prvou riaditeľkou tmavej pleti vo Walese a zároveň aj prvou súčasnou ženou, ktorej tam postavili sochu. Uvádza BBC

Socha 

Stalo sa tak na základe kampane „Skryté hrdinky“ , ktorú v roku 2019 spustilo BBC. Kampaň bola zameraná na významné ženské osobnosti, ktoré svojou prácou a životom pozitívne ovplyvnili dejiny Walesu. Do užšieho výberu sa dostalo 5 osobností a Betty Campbell zvíťazila najväčším počtom hlasov.

„Vplyv Betty počas jej života bol neuveriteľný, ale ako u mnohých žien v histórii, pravdepodobne bude budúcimi generáciami zabudnutý alebo prehliadaný, pokiaľ sa neurobí niečo, čím by sa dostala do povedomia ľudí,“ povedala Helen Molyneux, zakladateľka projektu Monumentálne ženy Walesu. Objasňuje tým, prečo pani Campbellovej postavili sochu.

244245784_10165894776170145_3263452680251329821j_n betty Facebook/Nathan Martin

Pozitívny príklad

V detstve musela pani Betty čeliť rasizmu a počúvať, že jej sen byť učiteľkou je pre ňu nedosiahnuteľný, pretože nie je biela. Betty sa však nevzdala a vytrvalo pracovala na naplnení svojich cieľov. Čo vôbec nebolo jednoduché, pretože v minulosti bolo vo Walese bežné, že ľudia tmavej pleti učiteľmi neboli. Svojim životným príkladom ukázala mnohým ľuďom z vylúčených komunít, že môžu dosiahnuť vysoké životné méty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:06