HN/Peter Mayer
StoryEditor

Na vlastnej koži: Na minútu som sa stala Rómkou alebo ako chutí rasizmus na Slovensku

Ľubomíra Somodiová15.06.2021., 14:15h
Pre tmavšieho cudzinca to veru na Slovensku nemusí byť jednoduché. Týka sa to aj tých, ktorí sa tu narodili – Rómov. Na chvíľu som sa ocitla v ich koži. Pritom sme si len s kamarátmi z Francúzska vyšli na príjemnú túru do Zádielu.
Lajkuj Brainee.sk na

„Si slepý, ty idiot?“ začal kričať nahnevaný agresívny muž. Otvoril dvere na svojej dodávke tak, že vrazili do nášho auta. Keď vystúpil, pre zmenu si do auta kopol. Zároveň z vozidla, ktoré stálo za dodávkou agresora, vystúpil ďalší, rovnako agresívny muž. Posádka nášho auta nechápala, čo sa deje. Boli sme v akomsi zvláštnom obkľúčení bezdôvodne naštvaných chlapov.

Ako som už spomínala, boli s nami Francúzi – šofér a na sedadle spolujazdca jeho kamarátka Francúzka. Vzadu sme sedeli s priateľom Slovákom. Turisti z krajiny Galského kohúta nemali tušenie o tom, čo rozzúrený muž vykrikuje. Podvedome však cítili, že svoju zlosť obracia na nich. Prišli nás na Slovensko navštíviť a my sme sa rozhodli, že im ukážeme krásy najväčšieho slovenského kaňonu Zádielsku tiesňavu. Nezvolili sme bežnú trasu cez dedinu Zádiel. Išli sme takpovediac cez bohom zabudnuté dediny Drnavu, Kováčovú a Bôrku. Dokonca ani auto nebolo slovenské, naši hostia si ho požičali v Rumunsku, kde aj študujú. Cesta v poslednej dedine pred Zádielskou chatou bola poriadne úzka, a kvôli tomu vznikol absurdný konflikt.

Videli ste už fotografie obrovských kaňonov, pretínajúcich americkú krajinu, pri ktorých sa človek cíti taký malý? Zabudnite na ne a stornujte letenku do Ameriky. Už totiž nemáte dôvod cestovať cez veľkú mláku. Namiesto toho skúste napríklad Maňínsku tiesňavu, Zádielsku tiesňavu, Slovenský raj, alebo Stratenský kaňon. Ako vidíte, u nás si môžete vyberať. Zádielska tiesňava je krasový útvar vytvorený pôsobením vody. Dlhá je približne 3,3 kilometra, miestami široká len 10 metrov a steny dosahujú relatívnu výšku cez 310 metrov. Je najhlbšou slovenskou tiesňavou. Predvedie vám bralá, kolmé steny a útvary rôznych tvarov. Najznámejším útvarom je 105 metrov vysoká Cukrová homoľa. V skalách Zádielskej doliny sa dokonca nachádza niekoľko jaskýň. Videli ste už fotografie obrovských kaňonov, pretínajúcich americkú krajinu, pri ktorých sa človek cíti taký malý? Zabudnite na ne a stornujte letenku do Ameriky. Už totiž nemáte dôvod cestovať cez veľkú mláku. Namiesto toho skúste napríklad Maňínsku tiesňavu, Zádielsku tiesňavu, Slovenský raj, alebo Stratenský kaňon. Ako vidíte, u nás si môžete vyberať. Zádielska tiesňava je krasový útvar vytvorený pôsobením vody. Dlhá je približne 3,3 kilometra, miestami široká len 10 metrov a steny dosahujú relatívnu výšku cez 310 metrov. Je najhlbšou slovenskou tiesňavou. Predvedie vám bralá, kolmé steny a útvary rôznych tvarov. Najznámejším útvarom je 105 metrov vysoká Cukrová homoľa. V skalách Zádielskej doliny sa dokonca nachádza niekoľko jaskýň. YouTube

Strach

Na úzkej ceste náš šofér neznalý terénu neodhadol šírku vozovky. Zastal a zastať musela aj biela dodávka pred nami. Nič vážne sa nestalo. Koniec príbehu. Už by to aj Francúz zacúval. Nestihol. Muž z dodávky nabudený do boja naňho začal vrieskať, nechýbalo veľa a vytiahol by ho z auta. Francúz len nechápavo pozeral.

V šoku bola celá posádka. Môj priateľ, ktorý sedel vedľa mňa, otvoril okno a snažil sa s mužom komunikovať pokojným hlasom. Prišiel ďalší muž. Mala som strach, urastení muži sa nadrapovali. Poviem ti na rovinu, toľko agresivity v dvoch mužoch som ešte nevidela. Už som si premietala, ako nás vymlátia. Po chvíli, ktorá trvala večne, konečne začali počúvať a uvedomili si, že sme tam prvýkrát.

Nevýhoda tmavšej pigmentácie

V čom bol problém? Francúz bol totiž, ako by sa u nás povedalo – „potmavší“. Mal marocký pôvod. Francúzka bola z Bretónska, taktiež tmavšej pokožky. Ja mám tiež dosť pigmentácie a priateľ nie je žiaden blondiak. Takto pokope, v tmavom čiernom Punte s rumunskou ešpézetkou, sme boli pre miestnych alfasamcov ľahkým terčom a asi aj hrozbou.

Muž sa však zamyslel (možno ho to aj bolelo), a na prekvapene sa spýtal: „Aha, oni nie sú cigáni? Myslel som si, že sú.“ My sme už s priateľom vedeli, ktorá bije. Naši hostia ešte nie.

„Prepáčte,“ povedal a začal vysvetľovať, že nedávno doňho narazil „cigán“. Myslel si, že aj my sme cigáni a že mu je ľúto, ako reagoval. Zrazu bol krotký ako mačiatko. Na chvíľu som aj súcitila. Áno, chápem, má negatívne skúsenosti s Rómami. Potom som sa opäť zamyslela: Keby doňho narazil Vietnamec, začne mlátiť všetkých Vietnamcov? Uvedomila som si, že sa ho snažím ospravedlniť, najmä pred našimi hosťami. Ale koniec-koncov, aj keby mal problémy, neoprávňuje ho to takto sa správať k ľuďom, len preto, že nepatria k majorite.

Dodávka. Dodávka. Unsplash/Eva Blue

Rasizmus

Muži nastúpili naspäť do svojich áut. Zistili, že nie sme cigáni, a tým pádom už bola pre nich celá situácia OK. Druhý z nich ešte spoza okienka auta našim pasažierom vpredu adresoval: „Sorry“. Stáli sme na mieste. Na Francúzovi, ktorý je dosť útleho vzrastu bolo vidieť, že nechápe. Sedel ako prikovaný a postupne sa odmrazoval. Francúzka sa pýtala, čo sa stalo? Prečo boli takí agresívni? Až po chvíli a prekonaní prvotného šoku mi „doplo“, že nešlo o nič iné, ako čistý rasizmus. Taká bola aj moja odpoveď. Niečo také nezažili nikdy, a to už pochodili niekoľko kontinentov. Privítanie turistov po slovensky...

Ani jeden z nich však nepovedal nič zlé na adresu pánov. Po chvíli sa im začal na tvárach objavovať neistý úsmev. Ja som bola stále v šoku.

Hanbím sa

Nebyť nás, verím, že ho vytiahnu a dobijú. Nečakali, že im odpovie a on im ani odpovedať nevedel. Nerozumel. Pre tmavšieho cudzinca to veru na Slovensku nemusí byť jednoduché a ani pre „cudzincov“, ktorí sa tu narodili - pre Rómov. A ja som na chvíľu bola v ich koži. Bála som sa a nechápala, čo sa deje a hlavne som sa hanbila a hanbím sa za nás za Slovákov (bielych).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:19