Brainee/Filip Duffala, Unsplash/Markus Spiske, Oksana Simanovscaia
StoryEditor

Vyskúšal som žiť podľa rád greenfluencerov. Koľko ma stál mesiac takého života?

Miroslav Kamody26.08.2021., 13:00h
Nebudem ti klamať, 23 rokov som žil v konzume a to posledné, na čo by som myslel, je uhlíková stopa. Byť eko je však už dnes povinnosť, a preto som si v priebehu mesiaca vyskúšal všetko, čo sa dalo. Prečítaj si poslednú časť Denníka (ne)ekoaktivistu, ktorá je aj o bezobalovom nakupovaní, bazároch a sumári celého mesiaca.
Lajkuj Brainee.sk na

Ahoj, moje meno je Mirec a od marca pracujem pre web Brainee. V čase nástupu som ešte stále študoval posledný ročník žurnalistiky v Nitre a so snúbenicou sa kvôli práci presťahoval do Bratislavy. Na vrchole celého tohto šialeného fungovania som sa rozhodol urobiť niečo pre túto planétu.

Mesiac som si vyskúšal myslieť v prvom rade na životné prostredie a nie na seba. Prvý týždeň som sa zameral na cestovanie do práce. Druhý sme sa rozhodli sústrediť na skoncovanie plytvania s potravinami a tretí na zdokonaľovanie našich návykov, triedení a zbieraní odpadu.

Štvrtý ťa vezme na cestu po bazároch, začiatkoch s vegánskou stravou či bezobalovom nakupovaní. Na záver sa dozvieš, ako vyzeral tento mesiac po finančnej stránke a či sa vôbec všetko to úsilie vyplatilo. 

PONDELOK

6:30 - Neochotne vyliezam z postele a snažím sa nakopnúť na to, aby som si zacvičil.

7:25 - Celý víkend nám nešla teplá voda (oprava potrubia), tak sa snažím osprchovať ľadovou vodou.

Unsplasj/kevin Baquerizo

7:35 - Zalievam si kávu a k tomu aj čierny čaj. Vymrzol som ako ešte nikdy predtým.

7:55 - Snúbenica hlási, že už tečie teplá voda. Snažím sa to predýchať bez toho, aby som si privodil infarkt. 

8:15 - Zbierame po byte vhodné nádoby na nákup v bezobalovom obchode. Okrem toho spisujeme zoznam trvanlivých surovín, ktoré potrebujeme doplniť.

9:20 - Po pracovnej porade chystám všetko do nášho "trendy" piknikového koša. Priznám sa, mám trošku stres, keďže v bezobalovom obchode som ešte nikdy nenakupoval. 

9:50 - Keďže najbližší takýto obchod je len kúsok od nášho bytu, rozhodol som sa prejsť pešo. Ako vyzeral môj nákup sa dozvieš vo videu nižšie: 

11:55 - Som doma. Snúbenica popri vybaľovaní vecí navrhla, aby sme sa zamerali na vegánstvo. Musím povedať, že som milo prekvapený tým, ako sa mi rozhodla pomôcť, aby som na všetko nebol sám, a preto súhlasím. Ono to vlastne ani nie je ťažké, keďže som nikdy nemal peniaze na tatarák, všakže. 

13:30 - Našli sme recept na vegánske šošovicové bolognese. Znie to síce ako zo zlého vtipu, no priznám sa, že ja, všežravec ab aeterno, som si jeho chuť maximálne užil a mäso mi nijako nechýbalo.

17:20 - Po práci vyťahujeme ihly a nite od mojej mamky, ktoré mi zabalila ešte pred piatimi rokmi pri odchode na vysokú školu. „Určite sa ti zídu,” hovorila vtedy. Bez polemizovania nad tým, že som ich roky nepoužil, teraz ich naozaj potrebujeme. Pretriedili sme si oblečenie (a ponožky, hlavne ponožky!) a zaplátali sme diery na veciach, ktoré nám na doma budú dobré ešte nejaký ten čas. 

19:30 - Stretli sme sa pri chladničke, pretože nám obom vyhladlo. Tlačíme do seba zvyšky obeda. PS: Dnes som si vystačil so štyrmi cigaretami. Mám zo seba radosť.

Tip na dnes: Nakupovanie v bezobalovom obchode je skvelou voľbou hlavne vtedy, keď si nákupy plánuješ. To, že sú drahšie, nie je vôbec pravda. Mnoho surovín zoženieš o poznanie lacnejšie, i keď samozrejme platí, že za niektoré potraviny, napríklad sladkosti, si priplatíš. Fair Trade tu totiž nie je na to, aby cenovo konkuroval veľkým hráčom na trhu, ale aby si vedel, koľko úsilia stojí myslieť na našu planétu.

UTOROK

7:10 - Nevyspatý s opuchnutými očami stojím pred Miletičkou. Zmokol som. Náladu si naprávam neskutočne dobrými moravskými koláčmi. Veľmi sa mi páči ten vlastný svet tohto trhoviska. Mali by sme sem chodiť častejšie.

8:30 - Vraciam sa domov so správou, že Ed Sheeran vydáva novým album, a keďže mám zbierku jeho platní, je na stole diskusia o tom, či je vinyl ekologický. Vyzerá to tak, že táto téma ešte zostane otvorená - ani jeden totiž nechce ustúpiť. (Spoiler Alert - zbierka je zbierka, takže viem, ako to dopadne, čo ti budem hovoriť).

12:30 - V pracovnom zápale sme úplne zabudli na obed. Všetko sme si včera zjedli, a tak len narýchlo krájame zeleninu a tlačíme ju do seba ako zmyslov zbavení.

16:50 - Berieme vrece a rukavice. Povedali sme si, že sa prejdeme okolo nášho domu a vyzbierame veci, čo v okolí nemajú čo robiť. Keďže obísť náš dlhokánsky panelák znamená takmer kilometer dlhú cestu, rozhodne sa nudiť nebudeme.

17:15 - Pozdravujem každého majiteľa psa, ktorý nezbiera po svojom štvornohom miláčikovi ho*ná. 

Unsplash/Matthew Henry

19:20 - Vyrábame si svoje vlastné čistiace prostriedky. Prípravok na umývanie riadu funguje naozaj skvele!

21:00 - Po dlhom čase si konečne stíham prečítať knihu (zaspal som do pätnástich minút).

Tip na dnes: Prípravok na umývanie riadu sme urobili s 1 šálky prírodného mydla, jednej a pol šálky vody, dvoch lyžíc octu a kúsku kryštalickej sódy. Všetko to jednoducho pacneš do hrnca, necháš rozpustiť, vychladnúť a môžeš ho používať ako klasický saponát. Nezabudni ho však pred použitím pretrepať a riady dôkladne umývať. 

Okrem toho používame ocot a citrónovú šťavu, a to takmer na všetko. Fantasticky s tým vyčistíš všetko, čo potrebuješ. Na vôňu sme si museli zvykať, ale pokiaľ použiješ esenciálne vône (ktoré sme my nemali), určite budeš spokojný. 

STREDA

7:40 - Praženica bez vajec nie je praženica, frflem v kuchyni po rannom tréningu. Snúbenica skúša vegánsku tofu praženicu a ja vyzerám, ako keby som príve dopozeral film Zachráňte Willyho.

8:05 - Nebudem ti klamať, rozhodne to nebolo to pravé „vajcové”, nechutilo to však zle. Veľká škoda, že som dopredu vedel, že to má byť náhrada praženice. Asi to prispelo k tomu, že som mal k jedlu automaticky averziu. Keby to neviem, asi by som bol s raňajkami aj celom spokojný. 

Unsplash/Igor Miske

17:20 - Vraciame sa k téme menštruačných nohavičiek. Tak, ako písala kolegyňa Ľubka v tomto článku, naozaj sú dvoje málo a preto musíme ešte nejaké prikúpiť. 

18:45 - Ak si spomínaš, už som raz hovoril, že na cloude a v internetovom priestore by si mal mať uložené iba to, čo naozaj potrebuješ, pretože inak zbytočne dátové centrá míňajú energiu na to, aby si neprišiel o svoje roky zabudnuté blbosti. Čistím si preto aj mailovú schránku. A ty by si mal určite tiež.

19:30 - Snúbenica skúša upiecť celozrnný chlieb s ľanovou múkou. Mlčky ju pozorujem z vedľajšej izby a odpájam zo zásuvky všetky veci, ktoré nepotrebujeme mať zapojené.

20:10 - Vetráme kuchyňu, ako sa len dá. Chlebu sa stala nehoda a lá Niki Lauda, a tak do seba opäť na večeru tlačíme len zeleninu. 

Tip na dnes: Vegánstvo nie je strašiak, je to jednoducho cesta. Nikto od teba teraz nechce, aby si sa ním stal zo dňa na deň. Dôležité je uvedomiť si zneužívanie a krutosť voči zvieratám. Ak si nie istý, choď na to pomaly. Obzeraj sa po vegánskych alternatívach, skúšaj to, čo ti naozaj sadne. Nemusíš dať hneď košom mäsu, pokojne choď na to postupne. Ani nebudeš vedieť, kedy a ako sa zmena dostavila.

ŠTVRTOK

7:10 - Pri čiernom čaji rozoberáme, že potrebujeme regál na knihy, ktoré sa nám po byte váľajú kade-tade. Nový neprichádza do úvahy, a tak na internete prehľadáme bazárové skupiny. Našli sme jeden zachovalý kúsok za 35 eur. Kúpiť sa dá ešte stále nový za približne dvojnásobnú cenu, čiže sme maximálne spokojní.

8:15 - Sprchujem sa tuhým šampónom. Je to trošku nezvyk, no aspoň pekne vonia. Čaká ma nabitý deň v práci. 

17:50 - S tromi veľkými taškami nastupujeme do trolejbusu. Voziť sa po meste s rozobratým regálom nebol práve najideálnejší spôsob, no nechceli sme zbytočne ťahať auto.

18:05 - Oddychujeme v parku na Račianskom mýte a nadávame na to, čo nám to napadlo. Domov to máme už len pár stoviek metrov, no potrebujeme načerpať sily. Pohýname sa po tom, čo po nás začínajú kričať bezdomovci a pýtajú si cigarety.

19:30 - Regál je zložený a vyzerá skvele. Už neľutujeme ani tú úmornú cestu cez mesto. 

Unsplash/Nick Fewings

​Tip na dnes: Ak potrebuješ niečo do domácnosti, skús sa zamyslieť nad tým, či to naozaj musí byť nové. Nábytok sa môžeš pokúsiť zrekonštruovať, napríklad aj podľa DIY nápadov od Pekne bývať. Pokazené veci sa zvyčajne dajú ľahko opraviť, len sme leniví sa do toho pustiť. V bazárových skupinách nájdeš často aj veci, ktoré by si nechcel, no vo výsledku to znamená, že je v nich všetko. Áno, aj to, čo si chceš najbližšie kúpiť. 

SUMÁR

Začnem s najzásadnejšou zmenou, ktorú sme podstúpili - sťahovanie. Ja mám v Bratislave prácu a snúbenicu tu čaká ešte rok štúdia. Keby mesiac dochádzam z Nitry každý pracovný deň autom do práce, prejazdil by som zbytočne približne 330 eur.

Nájom sa nám v hlavnom meste zvýšil približne o stovku. Zostal som teda v pluse o 230 eur. Za tie som si bez problémov kúpil ročnú električenku (199 eur) a za zvyšok som bez problémov nakupoval čerstvé ovocie a zeleninu na Miletičke. Vidíš, doteraz sa môj životný komfort nijako neznížil, no aj tak som rapídne pomohol k zníženiu svojej uhlíkovej stopy a vyhol sa zbytočnému rannému vstávaniu spojenému s dochádzaním.

Unsplash/Markus Spiske

A práve o tom denník (ne)ekoaktivistu bol. V priebehu mesiaca som si vyskúšal množstvo vecí, pričom väčšina z nich ťa nestojí ani veľa peňazí a ani času (napríklad vyčistenie cloudu z pohodlia domova). Ísť sa prejsť a popritom zbierať odpadky nie je nič náročné a MHD využívam vždy, keď sa chcem niekam dostať. Dokonca až tak, že sa mi vybila batéria v aute. Jednoducho ho nepotrebujem. 

Nakupovanie v bezobalovom obchode sa oplatí a bodka. Ceny sú minimálne porovnateľné s klasickými obchodmi a čo je drahšie, to má svoje opodstatnenie. Najdrahšou položkou celého mesiaca boli menštruačné nohavičky, ktorých suma sa nám už čoskoro vráti. Ak by sme aj budúci mesiac rátali ušetrené náklady spojené s presťahovaním, vrátili by sa nám už o dva týždne.

Byť ekoaktivistom teda neznamená stáť v prvej rade a pri všetkom sa fotiť. Stačí len myslieť viac na dopady toho, čo robíš a nepozerať sa len na seba. Písanie môjho denníka je síce na konci, no drvivú väčšinu vecí a skúseností si spoločne berieme aj so snúbenicou ďalej. Pre nás to tak nie je koniec, ale začiatok. A veľmi sa z toho tešíme.

P.S. - Za mesiac som schudol 10 kíl. Nemôžem byť spokojnejší!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 14:55