Unsplash/Jilbert Ebrahimi, Natracare, Ignat Kushanrev
StoryEditor

Denník (ne)ekoaktivistu #3. O menštruácii, lufe, tvrdom chlebe, triedení a zbere odpadu

Miroslav Kamody19.08.2021., 14:00h
Nebudem ti klamať, 23 rokov som žil v konzume a to posledné, na čo by som myslel, je uhlíková stopa. Byť eko je však už dnes povinnosť, a preto som si v priebehu mesiaca vyskúšal všetko, čo sa dalo. Prečítaj si tretiu časť Denníka (ne)ekoaktivistu, ktorá je aj o menštruačných nohavičkách, boji s fajčením a psom výkale na Železnej studničke.
Lajkuj Brainee.sk na

Ahoj, moje meno je Mirec a od marca pracujem pre web Brainee. V čase nástupu som ešte stále študoval posledný ročník žurnalistiky v Nitre a so snúbenicou sa kvôli práci presťahoval do Bratislavy. Na vrchole celého tohto šialeného fungovania som sa rozhodol urobiť niečo pre túto planétu.

Mesiac som si vyskúšal myslieť v prvom rade na životné prostredie a nie na seba. Prvý týždeň som sa zameral na cestovanie do práce. Druhý sme sa rozhodli sústrediť na skoncovanie plytvania s potravinami a tretí na zdokonaľovanie našich návykov, triedení a zbieraní odpadu.

PONDELOK

8:40 – Zaspal som. Večer som si „nabíjal“ telefón cez predlžovačku, ktorá nebola v zásuvke. Ešte stále si nevieme úplne zvyknúť na to, že nepotrebné veci v byte odpájame od elektrickej energie.

8:55 – Vyzerám ako tak k svetu, rýchlo chystám veci do práce a pripájam sa na poradu. Fičíme si na home office, čiže nemusím cestovať (a vyhovárať sa, prečo meškám).

12:10 – Utekám do kuchyne snúbenici pomôcť s vyprážaním rezňov, lebo som už pekelne hladný. Olej zlievame a odkladáme, pretože keď si raz prečítaš, aký bordel to robí v kanalizačnom systéme, asi ťa hneď napne.

12:30 – Po rýchlom obede ešte spratávame kuchyňu. Na jednom z dvoch balkónov máme vrecia z pevnej vrecoviny na triedenie plastov, skla a papiera. Skvelá vec, pokiaľ máš v byte dostatok miesta.

17:15 – Po práci sadáme za stôl. Zásoby potravín z minulého týždňa sa minuli a vyhadzovať sme nemuseli takmer nič (odniesla si to len zabudnutá porcia „krumplipaprikášu“, ktorá sa nám schovala v útrobách chladničky). Robíme si obmenený zoznam jedál na ďalší týždeň.

18:20 – Vstupujeme do obchodu. MHD-čkou sme cestovali cez mesto do supermarketu, pred ktorým je možné odovzdať kuchynský olej. Nenakupujeme veľa a snažíme sa zamerať na tovary bez plastového obalu (pokiaľ je to možné) a so slovenským pôvodom.

19:05 – Nákup nám trval viac, ako obvykle. Berieme to tak, že časom si zvykneme na tie produkty, ktoré spĺňajú vyššie uvedené požiadavky. Nekúpil som si cigarety – uvidíme, dokedy mi to vydrží.

Unsplash/Markus Spiske

22:30 – Ležím nervózny v posteli. Posledná cigareta pred spaním chýba. Ale tak mi treba, môžem si za to sám.

Tip na dnes: Separovaný olej je možné použiť na výrobu bionafty, označovanej aj ako MERO. Z jedného kilogramu oleja sa dá vyrobiť približne 0,75 litra MERO paliva. Takýmto spôsobom je možné z obyčajného oleja vytvoriť surovinu, ktorá nájde svoje využitie v doprave, energetike či iných odvetviach.

UTOROK

5:55 – Šuchcem sa z postele. Už dlho som sa nevyspal takto zle a keď som sa nad ránom snažil zaspať, už sa mi nedalo. Robím si kávu – extra silnú.

6:15 – Sedím na balkóne... len tak. Sledujem, ako sa mesto prebúdza a v ruke žmolím zapaľovač.

6:17 – Pod oknami niekto kráča a fajčí cigaretu. Predstavujem si, ako dym z nej doletí až ku mne na šieste poschodie. Tu však musím povedať, že existuje len málo vecí škodlivejších ako fajčenie – nikdy sa prosím nedostaň do takého stavu, ako ja dnes.

Unsplash/Andres Siimon

6:30 – Rozkladáme karimatky a sme namotivovaní na ranné cvičenie. Ona si dopraje jógu, ja cvičím s vlastnou váhou (a že jej je viac než dosť).

7:05 – Sprchu som sa už naučil skrátiť na päť minút, vodu zastavujem vždy, keď nie je potrebná. Naozaj na sebe začínam cítiť, že zmeny, ktoré sme sa vyše dva týždne urobili, sa začínajú odrážať na našich životoch bez toho, aby sme ich robili s odporom či nepohodou.

7:30 – Po raňajkách triedime odpad do vriec a pomaly sa nám začínajú plniť. Nie sú príliš veľké, no aspoň nebudeme mať odpad doma zbytočne dlho.

10:30 – Dobieham na električku a smerujem do práce nahrávať podcast. S bratislavskou MHD-čkou zatiaľ nemám žiadny problém.

12:45 – Som doma a nechutí mi jesť. Snúbenica mi hovorí, že som nejaký bledý. Mám chuť odpovedať uštipačnou poznámkou, no uvedomujem si, že za mňa hovorí nedostatok nikotínu. Púšťam sa do práce.

16:15 – Dostali sme sa k téme, ktorá je pre muža tak trochu nekomfortná. Snúbenica mi oznamuje, že ak má začať používať menštruačné nohavičky, je najvyšší čas ich zaobstarať.

18:20 – Vyzdvihujem menštruačné nohavičky z výdajného miesta. Po ceste sa zastavím ešte po lufu - vysušený plod špeciálnej odrody tekvice, ktorá sa dá použiť na umývanie riadu.

19:00 – Dorazil som domov práve včas, aby sa menštruačné nohavičky mohli rovno pustiť do svojej práce. Úspešný deň!

Tip na dnes: Asi sa zhodneme na tom, že ja som ten posledný, kto ti prezradí tajomstvá ekologických náhrad klasických vložiek a tampónov. Kolegyňa Ľubka si však na vlastnej koži vyskúšala absorpčné nohavičky aj menštruačný kalíšok, čiže pokiaľ ťa téma zaujíma viac, klikaj sem.

STREDA

7:30 – Dnešná noc... ušla. Stále som sa budil a ráno som sa cítil asi ako keď ťa prejde parný valec a okolo hlavy by ti dookola hralo 20 heligonkárov – a každý inú pieseň. Smerujem do obchodu po cigarety, v tomto smere sa ešte nepohnem. Pokúsim sa ich však obmedziť na minimum.

8:10 – Zle sme zabalili chlieb a do rána nám stvrdol. Snúbenica však našla tip, ako ho ešte zužitkovať. Zabalili sme ho do vlhkej utierky a vložili do vyhriatej rúry na 150°. Úprimne, tomuto triku som nedával veľké šance, no chlieb bol chrumkavý a chutil naozaj dobre!

Unsplash/Debbie Widjaja

15:00 – Až doteraz mi práca išla naozaj od ruky. Podarilo sa mi však zatvoriť neuložený článok, a tak sedím na balkóne a preklínam bohov gréckych, pohanských, slovanských aj severských.

17:30 – Lufa sa osvedčila. Nestojí veľa a ani jeden z nás s ňou doma nemá žiadny problém. Určite sa stane našou novou kamarátkou.

20:45 – Dnešok nebol v rámci ekológie nijako výživný. O tom to však ani nie je. Každý deň sa snažíme nepoľaviť z vecí, ktoré sme sa naučili a zaviedli, ani jedna nás neotravuje. Do istej miery je to predpoklad, že do budúcna nepoľavíme. PS: Menštruačné nohavičky sú vraj fajn.

Tip na dnes: Ak máš krájaný chlieb, ktorý ti stvrdol, môžeš ho pokvapkať vodou a potom krátko opiecť a hneď je späť v hre. Prípadne ho môžeš opiecť a nakrájať na kocky, čím získaš do zásoby chutné krutóny.

ŠTVRTOK

6:15 – Vyzerá to tak, že náš nový byt v Bratislave je konečne pokrstený. Prebúdzame sa doštípaní od komárov, ktorí sa na nás v noci museli vyblázniť viac ako študentky VŠVU na Balkan Beats v „ká-céčku“.

7:10 – Máme odcvičené, sprcha a ranná hygiena za nami. Dokonca aj na váhe začína byť vidieť, že pravidelné stravovanie, zdravšie potraviny a viac pohybu zaberajú. Satiricky oslavujem na balkóne s cigaretou v ruke.

9:10 – Hľadáme rozumné eko riešenie, ako si na najbližšie dni poradiť s komármi. Z balkóna vyťahujeme jednu plastovú fľašu, v tretine dĺžky odrežeme hrdlo a na dno nalejeme šálku teplej vody. Nasypeme dve lyžice cukru, lyžičku sušeného droždia a hrdlo vložíme smerom dnu. Celé to zabalíme do handry, aby mali komáre pred smrťou príjemné „intímčo“.

Unsplash/Wolfgang Hasselmann

12:30 – Ako som spomínal, včera mi príliš nechutilo jesť, takže nám zostali cestoviny. Snúbenica ich šikovne zapiekla so syrom, čiže sme sa nemuseli trápiť s varením celého obeda. Nie je to žiadna veľká veda a pokiaľ prekonáš lenivosť, približuješ sa k zero waste.

17:40 – Rozhodli sme sa na večeru „zhrešiť“ a dopriať si jedlo z reštaurácie. Dovoz nepripadal do úvahy a tiež sme sa chceli držať eko-zásad. Jasnou voľbou bolo preto Balans Bistro. Na miesto sme sa za 20 minút prešli a doprali si pizzu a burger.

Tip na dnes: Spomínanú pascu na komáre si môžeš „upgradnuť“ aj na vínne mušky. Stačí do nich pridať lyžičku medu. Nepotrebuješ tak žiadne chemické postreky, ktoré škodia nielen nepríjemnému, ale aj prospešnému hmyzu.

PIATOK

7:00 – Na dnešok sa obzvlášť tešíme. V práci som si zobral náhradné voľno, takže sa chceme vybrať na Železnú studničku vyzbierať odpadky.

8:10 – Ešte predtým sa však chceme postarať o ten náš. Do výťahu sme natlačili všetko, čo sa nám nakopilo a podľa tohto super návodu sme všetko roztriedili tak, ako sa má. Mrzí nás, že v našom okolí chýba hnedá nádoba na bioodpad, rovnako tak aj komunitné kompostovisko.

8:15 – Dali sme si záväzok zoznámiť sa so susedmi a otvoriť s nimi tému kompostoviska.

Unsplash/Sigmund

8:35 – Po ceste na MHD sme sa ešte zastavili v lekárni odovzdať nepoužité (a nepoužiteľné) lieky. Až keď si v nich urobíš doma poriadok, tak naozaj zistíš, že ti vlastne z liekov chýba asi tak všetko.

9:50 – Sme na Železnej studničke. Chceme sa najprv prejsť po okolí, keďže sme tu poriadne ani jeden neboli.

11:30 – Dávame si rukavice a púšťame sa do zberu. Odpadkov v okolí však nie je toľko, koľko sme si predstavovali. Premýšľame nad tým, či sme vybrali dobrú lokalitu.

12:45 – Vrece máme naplnené, no nie je to žiadne terno. Máme zo seba dobrý pocit, no zhodli sme sa na tom, že by bolo dobré v budúcnosti urobiť viac. Asi by bolo rozumnejšie zapojiť sa do väčšej dobrovoľníckej akcie, kde organizátori presne vedia, na čo sa zamerať.

Unsplash/Markus Spiske

12:55 – Šmyklo sa mi na psom výkale a strepal som sa na zem. Hold, nie každý psíčkar je darom z nebies.

13:45 – Rozhodli sme sa prejsť až na Mlyn Klepáč a odtiaľ sa vezieme MHD-čkou domov.

14:30 – Dopriavame si oddych. Zvalili sme sa pred telku a na Netflixe si púšťame dokument Seaspiracy. Aj keď sa k nemu už vyjadrovali aj vedci a potvrdili, že niektoré veci sú v ňom mierne pritiahnuté za vlasy, prinútil nás zamyslieť sa nad konzumáciou rýb.

Tip na dnes: Mestským lesom v Bratislave môžeš pomáhať ako dobrovoľník. Zamerať sa môžeš na odpratávanie konárov a zveľaďovanie okolia, zbieranie smetí, náter rekreačného mobiliáru či odstraňovanie invazívnych rastlín. V prípade záujmu klikaj na tento odkaz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:52