Unsplash/Martin Katler, Matt Seymour, Annie Spratt
StoryEditor

Denník (ne)ekoaktivistu #1. Ako dochádzať sto kilometrov do Bratislavy a nezblázniť sa

Miroslav Kamody05.08.2021., 12:00h
Nebudem ti klamať, 23 rokov som žil v konzume a to posledné, na čo by som myslel, je uhlíková stopa. Byť eko je však už dnes povinnosť a preto som si v priebehu mesiaca vyskúšal všetko, čo sa dalo. Prečítaj si prvú časť Denníka (ne)ekoaktivistu, ktorá je nielen o cestovaní, ale aj slzách a smutnom dáždniku letiacom vo vetre.
Lajkuj Brainee.sk na

Ahoj, moje meno je Mirec a od marca pracujem pre web Brainee. V čase nástupu som ešte stále študoval posledný ročník žurnalistiky a býval so snúbenicou v Nitre. Popri tom som musel pravidelne dochádzať do Bratislavy. Na vrchole celého tohto šialeného fungovania som sa rozhodol urobiť niečo pre túto planétu.

Mesiac som si vyskúšal myslieť v prvom rade na životné prostredie a nie na seba. Prvý týždeň som sa zameral na cestovanie do práce. Vystriedal som vlak, autobus, verejnú dopravu, chôdzu, zdieľanú dopravu, ale aj vymoženosť, ktorú nám priniesla pandémia.

Okrem toho sa dozvieš aj zaujímavé tipy, ktoré pomôžu zlepšiť tvoje okolie a teba pritom nebudú stáť takmer nič. Pri niektorých dokonca ešte aj ušetríš.

PONDELOK

05:06 – Pomaly sa šuchcem z postele, budík som niekoľkokrát presúval. Som nevyspatý. Aby som stihol vlak, vstávam o hodinu a pol skôr. Ranná rutina trvá hodinu. Vyťahujem pečivo z plastového sáčku a prirodzene je mi zo seba zle. Na tom musím zapracovať.

06:18 – Na železničnú stanicu idem pešo a som tam desať minút pred vlakom. Ako fajčiar by som čas najradšej vyplnil cigaretou, no v rámci eko-týždňa som sa rozhodol obmedziť fajčenie. Kriticky priznávam, že asi neprestanem, a preto obmedzujem aspoň množstvo. Dôvod je jednoduchý – spotreba vody pri pestovaní tabaku, plné moria miliárd špakov, nehovoriac o tom, že ročne sa kvôli tabakovým výrobkom dostane do ovzdušia až 84 miliónov ton oxidu uhličitého. Ech.

06:31 – Vlak odchádza na čas. Problém pri dochádzaní z Nitry do Bratislavy spočíva v tom, že priame spoje neexistujú. Spolieham sa na prestup v Nových Zámkoch. Uvedomujem si, že som si doma zabudol znovupoužiteľnú fľašu na vodu. Nadávam.

8:51 – S minimálnym meškaním vystupujem na Vinohradoch, odtiaľ to mám do práce len kilometer. Skúšam šťastie u pani v staničnom bufete, no jedinú sklenenú fľašku, ktorú má v ponuke, je poldecák s vodkou. Byť eko teda zatiaľ v mojom prípade znamená byť smädný (alebo opitý).

TASR/Jaroslav Novák

​09:05 – Som v práci. Bežne mi cesta autom trvá 50 minút, vlakom sú to necelé tri hodiny. Dopĺňam tekutiny do pohára a teším sa, že všetko ide podľa plánu. Vo firme odpad separujeme, čo mi dosť zjednodušuje eko-návyky.

12:30 - Konečne obed a s ním príležitosť na cigaretu. S kolegom obedujeme pred budovou. Jedlo sme si obaja doniesli v dózach z domu. Ja viem, fuj fuj plasty, ale stále lepšie, ako si ho objednať a použiť jednorazový obal.

16:00 - Finišujem v práci a presúvam sa na vlakovú stanicu. Vietor mi takmer strhol okuliare z nosa, no spoj nemešká a prestup odchádza len s malým meškaním.

18:02 - Vystupujem v Nitre, v ktorej sa spustila búrka so silným vetrom. Kým prejdem z vlaku na stanicu, som celý premočený. Fajčil by som. Vyťahujem malý dáždnik z batoha, otváram ho a v tom odletí celá jeho vrchná časť. Sledujem, ako ju vietor odnáša desiatky metrov od stanice. Vyťahujem cigaretu. Vietor mi odfúkol aj tú. Zúrim.

18:20 - Dážď neprestáva. Vyťahujem telefón a zrádzam všetky nastavené presvedčenia. Volám si taxík a s malou dušičkou sa pýtam, či mi pošlú elektromobil. Všetci sú vyťažení a tak beriem prvý, ktorý príde.

18:40 - Som doma a uvedomujem si, že ako „ekoaktivista“ som dnes zlyhal. Všetko mám mokré a mrznem. Zajtra to bude chcieť lepší plán.

Tip na dnes: Ekologickejšie ako cestovanie vlakom je už len chôdza a jazda na bicykli. Účastníci cestnej premávky sú ročne zodpovední za vyprodukovanie 71 % emisií CO2, železnice z toho predstavujú len 1,8 %.

UTOROK

05:20 – Odmietam vstať. Reagujem až na šiesty budík. Pečivo vyťahujem z bavlnenej utierky z chlebníka. Som spokojnejší, no nestíham.

06:32 – Po ceste na autobusovú stanicu som nestretol vôbec nikoho. Cesta je kratšia, no predsa len o niečo menej pohodlná a priestranná, ako vlak.

08:02 - V Bratislave prestupujem na MHD. Najprv trolejbusom na Račianske mýto, odtiaľ električkou na Vinohrady.

TASR/Martin Baumann

08:50 – Bez problémov a meškania prichádzam do práce.

12:50 – Zisťujem, že som si doma zabudol obed. Dovoz neprichádza do úvahy, vystačiť si musím s kávou a cigaretou.

16:05 – Opäť sa valím na Vinohrady, odkiaľ bez meškania vlakom vyrážam na cestu do Nitry.

17:00 – Po ceste si vybavujem odvoz cez Bla Bla Car na ďalší deň.

18:25 – Som doma. V Nitre samozrejme pršalo, no vyzbrojený silnejším dáždnikom som všetko zvládol bez problémov.

Tip na dnes: Niektoré autobusové spoločnosti, ako napríklad FlixBus, umožňujú priplatiť si za neutralitu uhlíkovej stopy. Mňa to stálo sedem centov, pričom peniaze idú na projekt Energeticky účinné sporáky v Rwande, ktorý akreditovala OSN.

STREDA

5:05 - Vstávanie je úspešnejšie ako včera. Smerujem rovno do sprchy, zapínam časovač na päť minút a púšťam vodu, ktorú zastavujem vždy, keď nie je potrebná. Zvládol som to nakoniec za šesť minút a vnímam, že som naozaj minul o dosť menej vody.

5:20 - Chlieb stvrdol na kameň a ja sa snažím nezúriť. Vyťahujem z chladničky zeleninu a syr a tlačím to do seba ako zmyslov zbavený.

06:15 - Chlapík, s ktorým mám ísť do Bratislavy, mešká. Snažím sa byť pokojný a nakoniec prichádza s 10 minútovým meškaním.

Unsplash/Orkun Azap

7:20 - Sme v Auparku. Odtiaľto sa musím dopraviť na opačnú stranu mesta. Volím cestu pešo cez Most SNP na električku.

8:40 - Po úmornej ceste som v práci. Už teraz som taký unavený, že mi nechutí ani fajčiť.

13:00 - Po obede mi padne zrak na kopu rozložených krabíc. Cez víkend sa sťahujeme do Bratislavy a tieto krabice by boli ideálne eko-riešenie.

16:30 – Nadávam ako pohan. Som v polovici svojej dvojkilometrovej cesty k miestu, odkiaľ sa cez zdieľanú dopravu dostanem domov. Tucet krabíc je ťažší ako som si myslel.

16:37 – Spúšťa sa jemný dážď a mne je do plaču.

16:45 – Sedím v aute a modlím sa, aby krabice v kufri auta uschli.

18:05 – Som doma, krabice sú v poriadku, ja na pokraji zrútenia. Dnes pôjdem do postele naozaj skoro.

Tip na dnes: Zdieľaná doprava je budúcnosť. Je lacnejšia, namiesto 2-4 áut ide iba jedno, môžeš spoznať nových zaujímavých ľudí. Čerešničkou na torte je nižšia cena a pohodlie!

ŠTVRTOK

8:00 – Konečne som sa tento týždeň poriadne vyspal. Na nasledujúce dva dni volím home office, vďaka čomu minimalizujem uhlíkovú stopu pri cestovaní do práce na nulu.

14:00 – Celý deň pracujem v klasickom tempe. Vonku prší a ja spokojný pijem kávu vnútri v teple. Mám za sebou obed aj značnú časť pracovného času. A samozrejme svalovicu z posledných dní.

17:00 – Začíname baliť veci do krabíc. Uvedomujeme si, že sme za tie dva roky v byte nazbierali extrémne množstvo vecí. Púšťame sa do triedenia.

Unsplash/Michal Balog

21:30 – Byt sa vyprázdňuje. Oblečenie je roztriedené na to, ktoré si necháme a na to, ktoré použijeme na upratovanie. Posledná várka bude pravdepodobne smerovať na Červený kríž, keďže na Swap si netrúfame a pri pohľade na DIY návody na prerobenie vecí cítime, že sme neschopní.

22:00 – Množstvo vecí nechávame pre nových nájomníkov, nepoužiteľné triedime a vyhadzujeme. Na konci dňa však máme dobrý pocit z toho, čo sme stihli. Chladničku a mrazničku systematicky vyprázdňujeme tak, aby sme žiadne potraviny nemuseli sťahovať.

Tip na dnes: Swap je fantastická vec. Prinesieš veci, ktoré už nechceš (samozrejme v rozumnom stave), zaplatíš symbolické vstupné a vyberieš si veci, ktoré sa ti páčia. Na tieto akcie však hoď s čistou hlavou, lebo sa dostaneš do začarovaného kruhu s kopou vecí v skrini.

PIATOK

8:00 – Pokračujem v home office. Dnes som vstal skôr, sprchu dal za päť minút a zameral som sa na veci, na ktoré mnohí zabúdajú. Ruku na srdce, triediš si pravidelne maily na každom svojom účte? Jeden poslaný mail bez prílohy produkuje aj 4 gramy CO2.

8:30 – Mažem veci z cloudu. Polož si otázku, či na ňom naozaj potrebuješ mať toľko vecí. Pri jeho čistení si však daj pozor – ja som omylom zmazal stužkovú, niekoľko albumov starých fotiek a dokumenty, ktoré vyzerali dôležito, no netuším, čo v nich bolo.

9:30 – Práca, práca, práca. Popritom máme so snúbenicou plnú hlavu sťahovania.

Unsplash/Glenn Carstens-Peters

16:30 – Vyzerá to tak, že by sme všetko mohli napratať do jedného auta a dodávky. Smutný pohľad, keď si uvedomíš, že pred tebou v krabiciach leží celý tvoj hmotný život.

20:15 – Chladnička je prázdna, misia splnená. Vyhadzujeme z nej len mrkvu, na ktorú sa akosi zabudlo a v rohu si niekoľko týždňov spokojne žila vlastným životom.

22:15 – Líhame si do postele, zajtra by sme chceli všetko presťahovať, v nedeľu všetko vybaliť, v pondelok zase do práce. Držte palce, nech to vyjde tak, ako má!

Tip na dnes: Na cloude si nechaj len skutočne dôležité veci. Dátové centrá predstavovali v roku 2017 19% celosvetovej spotreby digitálnej energie. Jednoduchým riešením je dať si veci na externý harddisk, ktorý zapojíš len vtedy, keď ho reálne potrebuješ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:20