Koláž - TASR/Martin Baumann, Unsplash/Marisol Benitez, Morten Jakob Pedersen
StoryEditor

Denník (ne)ekoaktivistu #2. O jedle, plánovaní nákupov a dážďovkách, ktoré u nás nemajú miesto

Miroslav Kamody12.08.2021., 12:00h
Nebudem ti klamať, 23 rokov som žil v konzume a to posledné, na čo by som myslel, je uhlíková stopa. Byť eko je však už dnes povinnosť, a preto som si v priebehu mesiaca vyskúšal všetko, čo sa dalo. Prečítaj si druhú časť Denníka (ne)ekoaktivistu, ktorá je o šetrnom prístupe pri nákupe potravín, ale aj spaní v električke po ceste na Miletičku.
Lajkuj Brainee.sk na

Ahoj, moje meno je Mirec a od marca pracujem pre web Brainee. V čase nástupu som ešte stále študoval posledný ročník žurnalistiky v Nitre a so snúbenicou sa kvôli práci presťahoval do Bratislavy. Na vrchole celého tohto šialeného fungovania som sa rozhodol urobiť niečo pre túto planétu.

Mesiac som si vyskúšal myslieť v prvom rade na životné prostredie a nie na seba. Prvý týždeň som sa zameral na cestovanie do práce. Druhý sme sa rozhodli sústrediť na skoncovanie plytvania s potravinami, organizovaní nákupov, ale aj zameraní sa na slovenský pôvod.

A prečo vlastne u nás dážďovky nemajú miesto? To všetko sa dozvieš, ak sa pustíš do čítania. Odmenou ti bude aj lifehack, vďaka ktorému vždy ušetríš pár centov na cestovaní v bratislavskej MHD. 

PONDELOK

7:30 – Prebúdzam sa v byte na Račianskom mýte. Víkendové sťahovanie z nás vytiahlo všetku energiu, no dôsledným plánovaním a štýlom „to sa ešte zmestí“ sa nám podarilo v priebehu jedného dňa presťahovať. Celý náš život sa zmestil do jednej malej dodávky a auta, čo pre nás bola výhra, keďže sme si mysleli, že budeme potrebovať ešte minimálne jedno auto.

8:05 – Na balkóne pijem kávu a plánujem dnešný deň. Doma totiž nemáme takmer žiadne potraviny a po práci chceme ísť urobiť veľký nákup všetkého, čo potrebujeme. Ale iba toho, čo naozaj aj spotrebujeme, samozrejme. Na celý týždeň sme si urobili rozpis jedál (skvelá vec!)

8:35 – So smútkom v očiach sledujem, ako mi pred nosom ušla električka. Ak by sa mi to stalo v rodnej Handlovej, viac by sa mi oplatilo ísť pešo, pretože ďalší spoj ide až o hodinu. Našťastie tu to znamená, že musím čakať len pár minút.

TASR/Jaroslav Novák

​8:41 – Nastupujem do električky a veziem sa na Vinohrady. Lístok som si kúpil cez appku IDS BK, čiže som nemusel utekať cez cestu a sypať do automatu drobné.

9:05 – V práci rozprávam o sťahovaní a novom byte. Páči sa mi predstava, že odteraz žijeme v Bratislave a ja už viac nemusím myslieť na ranné dochádzanie do hlavného mesta.

12:35 – Po skromnom obede fičím na cigaretu. Myslel som si, že po týždni už nutkanie zapáliť si nebude také silné, no na to by som asi potreboval viac spánku a menej víkendového sťahovania. Medzitým si so snúbenicou do zdieľaného dokumentu dopisujeme veci, ktoré chceme nakúpiť.

16:36 – Nejaká dôchodkyňa ma na Račianskom mýte skoro pretočila cez zábradlie na cestu. Už viem, prečo každý nadáva na úzke nástupné ostrovčeky na električkovej zastávke.

17:20 – Vstupujeme do obchodu, so sebou máme ultimátny zoznam potravín, ktoré potrebujeme, aby sme si vedeli navariť všetko podľa nášho rozpisu.

Unsplash/Fikri Rasyid

​18:10 – V obchode platíme o poznanie menej, ako pri iných nákupoch. Nerobíme si veľké zásoby, zamerali sme sa iba na to, čo potrebujeme a vieme, že v najbližších dňoch spotrebujeme. Prioritou boli produkty, ktoré majú preukázateľný slovenský pôvod. Bavlnené vrecká na pečivo sú super!

Tip na dnes: Pokiaľ nemáš električenku, určite si kupuj lístky cez IDS BK. Nielen, že pri tom šetríš životné prostredie, lebo nepotrebuješ papierové lístky, ďalším bonusom je aj ich nižšia cena!

UTOROK

7:30 - Vstávanie v Bratislave je omnoho jednoduchšie, ako keď som musel dochádzať z Nitry. Raňajkujem podľa rozpisu, pečivo je v bavlnených vreckách v chlebníku, čiže sme konečne našli dokonalý spôsob, ako nám hneď nestvrdne. 

9:00 - V práci sme sa dohodli, že pokiaľ nie je potrebné niečo riešiť osobne, budeme pracovať z domu. Poradu sme absolvovali cez Zoom a ďalej sa venujem práci. Ďalšou výhodou je, že takto môžeme dodržiavať pevne stanovené časy z jedálnička. Vyzerá to tak, že by som dokonca ešte mohol aj schudnúť! 

12:25 - Čas po obede využijem na to, aby som po byte povypínal všetky spotrebiče, ktoré naozaj nemusia byť nonstop pripojené do elektrickej siete. 

Unsplash/Sven Brandsma

​13:40 - Nadávam, pretože som 10 minút čakal, kým mi zovrie voda v kanvici. Tá však nebola zapojená - na toto si budeme musieť určite zvyknúť. 

16:50 - Robota na dnes je vybavená, rozhodnem sa zavolať nášmu novému prenajímateľovi a s malou dušičkou sa ho pýtam, či si pripláca za zelenú energiu. Príliš som nepochodil. 

18:40 - Nenápadne doma otváram tému vermikompostéru a menštruačné nohavičky. 

18:43 - Spájať tieto dve témy dokopy nebol ani zďaleka dobrý nápad. Keďže snúbenica má strach z dážďoviek (a ja ako arachnofobik nemám právo jej na to nič hovoriť), vermikompostér išiel do úzadia, menštruačné nohavičky prešli. Vraj sa k nim vrátime, keď „príde čas”.

Unsplash/Lenka Dzurendova

Tip na dnes: Rád vyhadzuješ peniaze von oknom? Ani ja nie. Vypínanie spotrebičov, ktoré v danom momente nevyužívaš, z teba síce milionára neurobí, no pomôže ušetriť pár drobných ročne. 

STREDA

7:40 - Strhnem sa na to, že som zaspal. V tomto čase by to možno nebolo také strašné, no ja som zaspal v električke. Vystupujem pri Saleziánoch a kráčam smerom na Miletičku.

7:50 - Som ohromený veľkosťou celého trhoviska. Bez problémov tu zoženiem všetko, čo potrebujem. Samozrejme, za niečo tu zaplatíš viac, ale väčšina zeleniny tu naozaj chutí lepšie ako nedozreté španielske cherry rajčiny. Sem sa budem určite rád vracať.

9:00 - Veľmi tesne som doma a stíham začiatok pracovného času.

TASR/Pavol Zachar

12:10 - Jedálniček si pochvaľujeme. Vybrali sme si nenáročné jedlá, potraviny v chladničke sa míňajú systematicky a nič nevyhadzujeme. Naivne si už predstavujem, ako je na mne vidieť, že chudnem. 

17:15 - Sedím v električke do Karlovej Vsi. Kamarátovi sa zvýšila biela farba z maľovania a ja potrebujem v Nitre vymaľovať jednu stenu, tak mi povedal, že mi ju podaruje. Keď už som u neho, pýtam sa, či mi nepožičia aj výbavu na maľovanie. Samozrejme privolil. 

19:30 - Uložím sa pred televízor, nachystal som si nejaké chuťovky a pohár vína. Našiel som si pohodlné miesto a stlačím ovládač.

19:37 - Po explózii nervov vyfukujem dym z cigarety na balkóne. Moja predstava pohodového večera stroskotala na tom, že televízor nebol zapojený v zásuvke. A poznáš to, už nikdy sa tak dobre neuložíš na gauči. Nikdy!

Tip na dnes: Nie každému sa chce robiť jedálniček na celý týždeň, je to pochopiteľné. Ak chceš ale aspoň niečo urobiť pre to, aby ti pokazené potraviny samé neklopali na chladničku zvnútra, že chcú ísť von, zoraď si ich podľa dátumu spotreby. Naozaj to oceníš.

ŠTVRTOK

8:10 - Pustil som sa do opravy vodovodného kohútika v kúpeľni, ktorý kvapkal. Našťastie ho nebolo treba meniť celý, postačilo tesnenie. Medzitým sa snažíme s práčkou dohodnúť na režime, ktorý nezaberie zbytočne veľa času a vody, a zároveň nám dobre vyperie oblečenie. 

Unplash/Sasikan Ulevik

9:00 - Sadám za počítač a púšťam sa do práce. Snúbenica medzitým sadí do kvetináčov priesady cherry rajčín, paradajok, bazalky, mäty a pažítky. Všetko sme zohnali na Miletičke a keďže jeden z našich balkónov je presklená lodžia, máme plány urobiť z neho svoj vlastný skleník. 

16:35 - Veci v práci finišujem v miernom predstihu a púšťam sa do balenia vecí na maľovanie. Chystáme sa v Nitre aj prespať, v priebehu zajtrajšieho dňa chceme spojiť maľovanie stien, prácu a jedno dôležité stretnutie. 

17:05 - So zapínaním a vypínaním spotrebičov sa zlepšujeme. Okrem toho sme sa naučili vodu z kanvice nevylievať do umývadla, ale do krhly, ktorou potom vždy ráno polievame kvety. 

17:10 - Všetko jeme úplne podľa predstáv. Na váhe vidieť nejaké to kilo dole, nie je to však zatiaľ nič rapídne. Nič sme ešte nemuseli vyhodiť, nehovoriac o tom, že pravidelné stravovanie nás drží ďaleko od všetkých donáškových služieb.

19:40 - Sme v Nitre v našom starom byte. Boli sme nútení cestovať autom, pretože sme potrebovali zobrať veci na maľovanie, deky na spanie, pripravené jedlo na ďalší deň a nejaké oblečenie, nehovoriac o tom, že v byte nás čakali ešte dve krabice vecí, ktoré sme museli zobrať na ďalší deň späť. 

Tip na dnes: Na balkóne zvládne aj úplný amatér dopestovať aspoň nejakú zeleninu a bylinky. Rozprával som sa o tom aj v podcaste s Michalou Hrnčiarovou, milovníčkou mestského pestovania, autorkou knihy Balkón ako záhradka a zároveň zakladateľkou Coworkingu Cvernovka.

PIATOK

6:00 - Vstávame skoro, aby sme stihli všetko, čo potrebujeme. Jedlo na dnes sme si nachystali ešte včera a doniesli sme si ho do Nitry. 

6:45 - Stena je nechystaná na maľovanie. V dobrej nálade sa púšťam do práce, snúbenica kontroluje zvyšok bytu, či sme náhodou niekde niečo nezabudli. 

Unsplash/Yoann Siloine

8:45 - Ako stena schne, vyzerá to, že si bude pýtať ešte jeden náter. Medzitým pozerám veci okolo práce, opäť sa snažím si nadbehnúť.

12:40 - Obed som do seba rýchlo natlačil a stihol aj vymaľovať stenu, prácu sa mi darí nadrobiť. Všetko ide podľa plánov. 

17:30 - Prichádzam na sídlisko Chrenová, kde už ma čakajú manželia Dominika a Štefan Králikovci, ktorí majú OZ Komunita kompostuje a starajú sa o komunitné kompostovisko pre 55 domácností z bytovky. Ako hovoria, kompostovisko by zvládlo ešte päť domácností, každý má od neho kľúč a ľudia sa veľmi rýchlo naučili, ako s ním pracovať. 

Brainee/Miroslav Kamody

​Celý nápad vznikol ešte v roku 2018, kedy sa zapojili do výzvy. Do jednej komory sa zbiera čerstvý odpad, v druhej vyzrieva kompost a v tretej uskladňujú štiepku a uhlíkatý materiál, ktorý sa musí do kompostu primiešavať. V meste nachádza ešte jeden dvojkomorový kompostér. 

Keď je kompost hotový, urobí sa brigáda a časť z neho napríklad využijú v predzáhradke pred bytovkou, o ktorú sa vzorne starajú. Okrem toho však chcú vybudovať ďalší kompostér pre zvyšok bytovky, aby sa do kompostovania zapojilo celé okolie.

Brainee/Miroslav Kamody

„Kompost sme dali aj na rozbor a má skvelé mikrobiologické vlastnosti,” hovoria. Prvotná investícia do kompostoviska stála približne 3-tisíc eur (približne to vychádza tisíc eur za jednu komoru, ktorá sa 1,65 metra kubických).

19:05 - Lúčime sa s našim starým bytov, odovzdávame kľúče a vydávame sa na cestu do Bratislavy. Tento týždeň bol poriadne rušný. 

Tip na dnes: Komunitné kompostoviská sú ideálnym riešením pre tých, ktorí nie sú stotožnení s tým, že budú mať vlastný kompostér doma. Prečo je dobré kompostovať sa dozvieš tu, na tomto linku zase nájdeš tipy, ako komunitné kompostovisko založiť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:45