TASR
StoryEditor

Záborskej zákon o ,,pomoci ženám" poslanci neschválili, chýbal jeden hlas

ros11.11.2021., 17:10h
Anne Záborskej sa nepodarilo posunúť Slovensko bližšie k Poľsku, kde zomierajú ženy pre to, že sa lekári boja vykonať protizákonný potrat.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslanci neschválili sprísnenie interrupcií. Proti tomuto návrhu zákona boli aj viacerí zdravotníci. Ako sme už avizovali v predchádzajúcom článku, Záborskej návrh zákona podporilo iba niečo cez 0,64 percenta zdravotníkov. 

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám predkladala poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO – Kresťanská únia) už v októbri 2020. Na jeho schválenie chýbal vtedy jediný hlas. Dnes ho neschválili, zo 134 poslancov bolo za 67, proti 38, zdržalo sa 28, nehlasoval jeden poslanec. Keďže Záborská potrebovala na schválenie zákona väčšinu prítomných, na to, aby zákon prešiel, chýbal len jediný hlas. 

archív

​Počas utorkovej diskusie predložila predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) dvanásť pozmeňujúcich návrhov, ktoré obsahovali 30 zmien. 

​Pozmeňujúce návrhy predložila Anna Záborská. V návrhu však ponechala predĺženie doby, počas ktorej nemôže gynekológ vykonať umelé prerušenie tehotenstva.

Zmeny navrhovalo aj liberálne krídlo OĽaNO okolo Kristiána Čekovského a Andreja Stančíka. Tí chceli vynechať obmedzenia a reštrikcie a prijať iba tú časť návrhu, ktorá je zameraná na ekonomickú a sociálnu pomoc. Pozmeňujúci návrh podal aj poslanec Jozef Hlinka (Sme rodina).

Zákon prináša zmenu čakacej lehoty, od požiadania o umelé prerušenie tehotenstva, po dobu, kedy môže byť vykonané. 

Návrh zákona mal tiež zakázať reklamu na interrupcie, ale aj osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Súčasťou zákona je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva.

Týmto zákonom sa mala predĺžiť lehota na rozmyslenie o potrate zo 48 na 72 hodín (pôvodne to bolo 96 hodín). Žena by tak mala viac času na zváženie zákroku a pomoci, ktorú jej ponúkajú. Okrem toho sa zmení názov z umelého prerušenia tehotenstva na umelé ukončenie tehotenstva. Ďalej zakazuje napríklad aj reklamu na umelé prerušenie tehotenstva. 

„Hoci v odôvodnení pozmeňovacieho návrhu sa uvádza, že cieľom zmeny je, aby sa čakacia doba vzťahovala výlučne na interrupcie vykonávané na žiadosť ženy, navrhovaný text právnej úpravy už jednoznačne odkazuje na všetky interrupcie, teda aj na interrupcie zo zdravotných dôvodov vrátane situácií, keď je ohrozený život alebo zdravie ženy. Úprava navrhovaná v pozmeňovacom návrhu je teda ešte reštriktívnejšia ako pôvodný návrh, v ktorom poslankyňa Záborská vyňala z čakacej lehoty prípady bezprostredného ohrozenia zdravia alebo života žien. Došlo k tomu tak, že pani poslankyňa ,opomenula‘ urobiť v pozmeňovacom návrhu jednu kľúčovú úpravu a zmeniť obsah odkazu 6c, ktorý v jej pôvodom návrhu odkazuje na celý Zákon o umelom prerušení tehotenstva č. 73/1986 Zb,“ tvrdí Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby. 

„Navrhovaná novela v spojení s pozmeňovacím návrhom na jednej strane hovorí o zákaze informovania o dostupnosti interrupcií, ale na druhej strane dodáva, že sa to nevzťahuje napríklad na povinnosť poskytovateľov informovať o dostupnosti zdravotnej starostlivosti, teda aj interrupcií," píše Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) predložila dvanásť pozmeňujúcich návrhov, ktoré obsahovali asi 30 zmien. Poslankyňa z klubu SaS nedávno prišla do parlamentu s tričkom s nápisom #ANIJEDNEJWIECEJ. Obliekla si ho na protest proti prísnej potratovej legislatíve v Poľsku, pre ktorú koncom októbra zomrela 30-ročná žena. Tej v 22. týždni tehotenstva jej odtiekla plodová voda, navyše lekári zistili plodu genetické chyby. Odmietli jej však urobiť potrat, lebo podľa zákona museli počkať, kým plodu prestane biť srdce. Jej smrť spôsobila v Poľsku masové protesty.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková na minulej schôdzi parlamentu žiadala, by mohli mať ženy pri pôrode blízku osobu. Okrem toho tiež spomenula podporu sexuálnej výchovy na školách. Jej návrh však neprešiel. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:50