Občas si aj niečo vymyslí: „My sme jediná krajina, jediná krajina, kde keď sa tá žena rozhodne pre ukončenie tehotenstva, nemusí povedať kvôli čomu sa sa takto rozhodla. Hej. Vo všetkých iných liberálnejších krajinách majú štatistiky.“ (Podľa údajov Globálnej databázy interrupčných politík pri Svetovej zdravotníckej organizácii môžu ženy požiadať o umelé prerušenie tehotenstva bez udania dôvodu (tzv. abortion on request) v 52 krajinách sveta.TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Záborská sa hrdí, že interrupčný zákon podporuje 539 zdravotníkov. Z takmer 84-tisíc

kam03.11.2021., 16:35h
Netrvalo ani deň a Anna Záborská opäť vytiahla na protiútok proti odporcom sprísňovania interrupcií. Jej argumenty však vyznievajú čoraz nepresvedčivejšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Len včera odprezentovala strana Sloboda a Solidarita prieskum, ktorý si nechala vypracovať u agentúry AKO. Podľa neho je za sprísnenie interrupcií iba 8 percent Slovákov. Až 30,5 % z opýtaných sa vyjadrilo, že zákon by sa mal ešte zjemniť a 29,5 % z opýtaných označilo možnosť neviem, povedala na tlačovej konferencii Jana Bittó Cigániková. 

Prieskum ukázal, že skoro polovica ľudí nevie, čo je interrupčná tabletka. Z opýtaných, ktorí si vedeli na tabletku urobiť názor, takmer 75 percent ľudí súhlasí, aby sa táto forma interrupcie na Slovensku robila. SaS podľa Bittó Cigánikovej predloží pozmeňujúci návrh k zákonu Anny Záborskej o pomoci tehotným ženám, aby bolo možné túto formu interrupcie pod dohľadom lekára využívať.

To však slovenskú ikonu v obmedzovaní práv žien skôr ešte viac povzbudilo. Na svojom profile na sociálnej sieti Facebook prišla s informáciou, že 539 zdravotníkov podporilo jej návrh zákona na podporu tehotných žien.

Celé znenie tohto otvoreného listu priniesol Denník Štandard a Záborská ho prezdieľala s poznámkou, že „snáď si už nikto nedovolí tvrdiť, že náš návrh zákona je zo stredoveku.” Okrem toho dodala: „Ďakujeme za podporu stovkám lekárov, sestier, lekárnikom a iným zdravotníkom.”

Aby sme však veci uviedli na pravú mieru, podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií pracovalo v rezorte zdravotníctva ku koncu roka 2019 110 778 fyzických osôb. Z celkového počtu pracovníkov v zdravotníctve bolo 75,7 % (83 859) zdravotníckych pracovníkov (z toho 37,3 % sestier, 23,2 % lekárov, 6,1 % sanitárov, 5,3 % farmaceutov, 4,2 % praktických sestier, 3,4 % zubných lekárov).

Záborskej návrh zákona tak otvorene podporilo 0,64 % percenta zdravotníkov. A to je ako argument proti 30,5 % ľudí, ktorí chcú, aby sa zákon ešte viac zjemnil, nielen žalostné, ale priam smiešne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:13