stavbaArchív/Patrik Lapšanský
StoryEditor

Ak si šikovný, vieš si pekne zarobiť aj na východe Slovenska, hovorí mladý murár Patrik

Lukáš Kovalčík17.12.2021., 14:00h
Je všeobecne známe, že mladí ľudia veľmi nemajú záujem o manuálnu prácu. Z toho plynie, že v remeselných zamestnaniach máme nedostatok zamestnancov a ich mzdy stále rastú. Manuálnu prácu pritom Slováci mali odjakživa vo svojej DNA a má v našej krajine dlhú tradíciu.
Lajkuj Brainee.sk na

Dedičstvo nás Slovákov, bolo vždy späté s remeslami a snáď v každej rodine sa nájde nejaký šikovný majster. Upozornil na to už dávno legendárny Jakubiskov film Tisícročná včela, ktorý zobrazuje rodinnú ságu murárov Pichandovcov. Zvárači, automechanici, elektrikári, murári, záhradníci, krajčíri a mnohé ďalšie profesie si na chlieb zarábajú manuálne.

Máme to skrátka v krvi, sme remeselníci s dlhou históriou. V súčasnosti však záujem mladých o tieto remeslá rapídne klesá, všetci sa ženú na vysoké školy a túžia po práci v kancelárii. Remeselníci sú preto čoraz žiadanejší a vedia si slušne zarobiť. Dobrým príkladom je Patrik Lapšanský, ktorý pracuje ako murár.

O tom či je práca murára náročná, aký je jeho priemerný plat, na akej najzaujímavejšej zákazke robil a či sa mu stala aj nejaká pracovná nehoda, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Patrik, remeselníci zarábajú vcelku slušne a ich mzdy rastú. Vie si remeselník dnes pekne zarobiť?

Záleží od firmy. Taktiež podľa toho, čo robíme, sa odvíja moja hodinová mzda. Ale myslím, že je to pravda, podľa mojich skúseností si remeselník na Slovensku vie pekne zarobiť. Čím viac skúseností má, tým je to lepšie.

Baví ťa tvoja práca?

Baví. S kolegami si rozumieme, často je v práci aj sranda. 

Murárčina je fyzicky náročná. Ako to zvládaš?

Začiatky boli ťažké. Musíš nosiť a vykladať ťažké veci, ale zvykol som si. Pomáhame si a ak je niečo fakt ťažké, tak to nosí dvojica alebo niekedy aj všetci. Dá sa to zvládnuť. Aspoň si pri práci vymakám fyzičku (smiech).

Šikovný remeselník Práca na stavbe Archív/Patrik Lapšanský

Hovorí sa, že chalani na stavbách pijú. Ako to je naozaj?

Na veľkých stavbách niektorí pijú, väčšinou „na tajňáša". Ale nie všetci. Našej partii napríklad majiteľ, ktorému staviame dom, dá trebárs po pivku. Tí čo chodia autom, si samozrejme nedajú. Existujú však partie stavbárov, kde sa pije stále. Zažil som to, keď som v minulosti robil s inou partiou. Vyrábali sme železné konštrukcie a pilo sa každý večer.

Aká bola tvoja najzaujímavejšia zákazka?

Eko domy. Potom hlinené omietky, slamené domy a podobné veci, tie ma zaujali najviac. Človek sa vždy priučí niečomu novému.

Šikovný remeselník Stavba Archív/Patrik Lapšanský

Stretol si sa aj s prácou na nejakej čudnej stavbe? Myslím vizuálne.

Nerobil som ešte na takej, ale videl som všelijaké podivnosti.

Aký je tvoj priemerný mesačný plat?

Výplatu dostávame týždenne. Záleží od toho, čo sa robí. Pohybuje sa to od šiestich eur za jednoduché veci ako napríklad vykladanie, po osem až deväť. Práca vo výškach či odborná práca, je lepšie platená. Týždenný plat je teda rôzny, ale je to približne 270-300 eur. Občas si zájdem privyrobiť aj na stavbu do Holandska, tam som zarobil tisíc eur za týždeň.

Práca v kolektíve je špecifická. Ste dobrý pracovný kolektív?

Sme parádny kolektív. Vyskladali sme sa z ľudí, ktorí sa stretli na stavbách už v minulosti, sme kamoši.

Cestujete za prácou?

Áno, väčšinou na Horehronie. Napríklad do Brezna, kde sme nedávno dokončili drevodom, alebo do Beňuše. Niekedy máme aj viac zákaziek súčasne a časť chlapov je tam, druhá časť zase v Poprade. Hľadáme si najmä zákazky, na ktorých sa dá dlhšie robiť.

Šikovný remeselník Stavba domu Archív/Patrik Lapšanský

Stala sa ti alebo tvojim kolegom nejaká pracovná nehoda?

Nehody sa stávajú stále. Väčšinou ti niečo spadne na nohu, alebo sa udrieš kladivom po prste, rezné rany...ale nič závažné som ešte nemal.

Viem o tebe, že predtým si sa venoval aj iným zamestnaniam. Keď si ich porovnáš, je to teraz lepšie? Aké boli?

Určite je to lepšie. Predtým som robil v rôznych fabrikách v Poprade, väčšinou vo výrobe polymérnych materiálov. Vyrábal som granulát, z ktorého odlievajú plasty. Tiež som tam dobre zarobil, mal som nejakú tisícku mesačne, ale bol tam strašný hluk, prach, práca v trojzmennej prevádzke...nestálo mi to za to. Teraz je to iné, sme dobrá partia a pracujeme vo dvojiciach, pri práci si stihneme aj pokecať. Nedá sa to porovnať.

Šikovný remeselník Stavba Archív/Patrik Lapšanský

Spomínal si mi, že vo voľnom čase rád kreslíš a varíš. Ako si sa k tomu dostal?

Kreslím už od základnej školy. Keď som sa nudil alebo nemal, čo robiť, tak som vždy kreslil. Teraz kreslím výkresy na stavbu (smiech). S varením som začal, keď som kedysi pracoval v Čechách. Išli sme tam cez agentúru, boli sme traja kamaráti a jeden bol vyučený kuchár. Boli sme v tom, že nám bude variť.

Keď sme však išli na spoločný nákup, nakúpil wifonky a neskôr sa ukázalo, že variť nevie. Začal som teda variť ja a bavilo ma to, experimentoval som pri tom a vždy ma potešilo, keď to niekto pochválil. Dnes dokonca, niekedy v práci, okolo jedenástej prestanem murovať a idem variť jedlo pre všetkých. O dvanástej si dáme obed a pokračujeme v práci.

Šikovný remeselník Kresba Archív/Patrik Lapšanský

Žiješ v Poprade. Je na východnom Slovensku dosť práce?

Podľa mňa je. My sme však partia, kde je každý z iného kúta Slovenska a snažíme sa hľadať zákazky, ktoré nebudú ďaleko pre nikoho. Všade sa dá nájsť práca.

Pandémia výrazne neovplyvnila prácu murárov. Je to pravda? Či sa mýlim?

Nás neovplyvnila, aspoň teda našu partiu. Neviem ako iní murári, ale my pracujeme stále a nevšimol som si žiadnu zmenu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:54