PárPexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Bojujú za rodičovské práva homosexuálnych otcov: Petíciu podpísali desaťtisíce ľudí

TASR11.01.2022., 13:00h
Severská krajina bojuje za rodičovské práva homosexuálnych otcov od narodenia ich dieťaťa.
Lajkuj Brainee.sk na

Petícia požadujúca, aby dvaja homosexuálni otcovia mali v Dánsku rovnaké rodičovské práva ako iné rodičovské páry, podpísalo od minulého piatku do pondelka viac ako 50.000 ľudí, takže v súlade so zákonom sa ňou parlament musí zaoberať.

Petícia je výzvou na vytvorenie nového statusu – spoluotcovstva, ktoré by dieťaťu a jeho nebiologickému otcovi priznalo zákonné práva a povinnosti, ktoré by inak nemali.

Petíciu podpísali desaťtisíce ľudí

Týka sa to rodičovských i dedičských práv. Petíciu na internete do pondelka popoludnia podpísalo viac ako 73.000 ľudí, čo je za taký krátky čas silný prejav podpory.

​Inicitátor petície Soren Kristensen Juliussen pre agentúru AFP vysvetlil, že rodičovstvo v Dánsku môže byť zdieľané mužom a ženou alebo ženou a ženou, ale nie dvojicou mužov. „Je evidentné, že tu absentuje spravodlivosť," uviedol Juliussen, ktorý sa od konca novembra s manželom stará o dcéru Charlie vynosenú náhradnou matkou.

Juliussenov manžel je biologickým otcom dieťaťa, ale on sám nemá zo zákona rodičovské práva a povinnosti, čo znamená, že ju dcéru nemôže vziať k lekárovi ani ju prihlásiť do predškolského zariadenia.

Juliussen plánuje Charlie adoptovať po počiatočnej čakacej lehote v trvaní dva a pol roka. Momentálne je na otcovskej dovolenke, na ktorú má ako takzvaný „sociálny rodič" nárok. Dánsko sa v roku 1989 stalo prvou krajinou na svete, ktorá povolila občianske partnerstvá medzi pármi rovnakého pohlavia.

Pokiaľ ide o petíciu, dánska ústava stanovuje, že každá verejná iniciatíva, ktorú svojím podpisom podporí viac ako 50.000 ľudí, musí byť vznesená v parlamente.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:01