Podcast DigitálkyAlžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. Na trh dorazil unikátny mobil, spoznali sme aj nádielku od Xiaomi

Alžbeta Harry Gavendová17.10.2022., 12:00h

Podcast Digitalky sa obzerá za uplynulým týždňom a hodí sa pre začiatočníkov aj pokročilejších.

Lajkuj Brainee.sk na

Času máme málo - a tém veľa. Rišo dal výstižne hneď v úvode podtitul dnešného podcastu Digitalky. Dnes Ti totiž fakt narozprávame toho dosť, pretože tu máme takzvaný „Techtober“. Je to zaužívaný milý výraz označujúci október, ktorý je už roky technologickým lídrom roka.

V priebehu októbra sa totiž predstavujú či dostávajú do predaja nové mobilné zariadenia. Začnime od absolútneho unikátu, ktorým je telefón Huawei Mate 50 Pro. Ten má totiž 10-úrovňovú nastaviteľnú fyzickú clonu. Hoci Samsung už dávnejšie priniesol podobnú variabilnú clonu v smartfóne, tá jeho mala „iba“ dve úrovne. Pche.

A na čo Ti je vôbec variabilná clona? Nuž, môžeš si vďaka nej nastaviť úroveň rozostrenia či zaostrenia pozadia. Vďaka nej môžu vznikať krásne fotky s rozmazaným bokeh efektom okolo foteného objektu. S trochou vkusu vyčaruješ krásny záber. Ak sa Ti to máli, tento telefón ako prvý poskytuje až neuveriteľné 200-násobné približovanie objektov. 

Svoje novinky uviedol na domáci slovenský trh aj výrobca Xiaomi. Ten predstavil telefóny ako Xiaomi 12T a 12T Pro. Od smartfónov si veľa sľubuje a dominantou modelu 12T Pro je fotoaparát s rozlíšením až 200 MP. To je vo svete megapixelov rekordman, avšak s uvedením ho predbehla Motorola. Tá ešte minulý mesiac predstavila Motorola Edge 30 Ultra, ktorý využíval rovnaký 200 MP snímač.

Vlastnými smartfónmi prekvapil aj operátor Telekom. Ten sčista-jasna na tlačovke vybalil dvojicu telefónov s označením T Phone a T Phone Pro. Tie sú jeho vlastnými kúskami a odteraz ich nájdete v ich ponuke. Ide zároveň o jedny z najlacnejších 5G mobilov na našom trhu. 

V podcaste sa tiež dozvieš o skladacom, respektíve ohybnom notebooku od Asus, pozrieme sa aj na novinku z dielne Európskej únie, teda jednotný USB-C konektor – a opäť nezabudneme miliónkrát odbočiť k iným témam. 

Alžbeta Harry Gavendová pracuje pre náš web HNonline.sk a má tu na starosti (na radosti) sekciu Technológií a Richard Hombauer sa venuje recenziám mobilov, smartfónov a rôznych podobných vecičiek snáď najdlhšie na slovenskom YouTube.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 00:34