Mesto Oziorsk nebolo na mape celé desiatky rokov.TASR/AP/Ramil Sitdikov, Twitter/michaël Mangeon/
StoryEditor

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu (podcast)

Miroslav Kamody05.08.2022., 15:30h

Hlboko v horách Uralu leží tajné ruské mesto, ktoré obyvatelia nemôžu len tak opustiť a potenciálni návštevníci sa do neho zase nedostanú.

Lajkuj Brainee.sk na

Reč je o meste Oziorsk, v ktorom žije 82-tisíc ľudí. Kvôli tomu, že v jeho okolí sa nachádza nebezpečný rádioaktívny materiál, dostalo prezývku „cintorín Zeme“. Práve na tomto mieste prebiehal vývoj sovietskej atómovej bomby. Oziorsk je totiž úplne odrezaný od vonkajšieho sveta a je rodiskom jadrového programu Sovietskeho zväzu.

image

Šialený experiment skončil tragédiou. Margaret mala pomer s delfínom, ten nakoniec spáchal samovraždu (podcast)

Ľudia tam síce normálne chodia do práce či do školy, no zároveň žijú v tieni gigantickej továrne Mayak, ktorá sa špecializuje na spracovanie rádioaktívneho materiálu a v minulosti aj výrobu plutónia pre sovietsky jadrový program.

Aby toho nebolo málo, údajne je celé okolie silne zamorené životu nebezpečnými látkami. Viac sa dozvieš v našom podcaste Not Sorry to Think. Celú epizódu si môžeš vypočuť nižšie, alebo aj na PodmazeGoogle PodcastsApple Podcasts či Anchore.

Zdroje použité v tejto epizóde, rovnako aj prepis celej epizódy, nájdeš po kliknutí na tento odkaz. Zvuky použité v tejto epizóde pochádzajú z webu freesound.org a pixabay.com.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:43