Hermiona, Harry a RonWarner Bros.
StoryEditor

Tvorcovia seriálového Pottera pri kastingu nehľadia na pohlavie či genderovú identitu. Rowlingová údajne hrozí žalobou

kam16.10.2024., 11:00h

V komunite fanúšikov ságy o mladom čarodejníkovi panujú zmiešané pocity po tom, čo bolo oznámené, že príbeh dostane nové seriálové spracovanie. Jedni sú nadšení, druhí sa desia prevažne toho, ako bude seriál obsadený. Podľa špekulácií, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, patrí autorka Rowlingová k tej druhej časti.

Lajkuj Brainee.sk na

Warner Bros, ktorý má na značku Harry Potter práva, oznámil plánovaný vznik seriálu už pred časom. Vysielať sa bude pod taktovkou HBO a scenár sa bude držať pôvodného príbehu, avšak jednotlivé udalosti bude rozoberať hlbšie, píše Štěpán Karlesz z portálu Expres.

Otázniky ale visia nad obsadením. Pôvodní herci prirástli fanúšikom k srdcu a reálne teraz hrozí, že budú postavy vyzerať úplne odlišne od knižnej predlohy. Hlavne vďaka inkluzívnemu smerovaniu Hollywoodu v posledných rokoch.

image

VIDEO Ako by vyzeral filmový Harry Potter v 50. rokoch minulého storočia? Táto ukážka od umelej inteligencie vyráža dych

Pozerajú sa len na talent

A skutočne, produkcia sa čerstvo pustila do kastingu a oznámila, že sa nebude nijako obzerať na rasu či napríklad rodovú identitu. Do úlohy Harryho, Rona, Hermiony či ostatných postáv z kúzelníckeho sveta je pripravená obsadiť kohokoľvek, kto predvedie dostatočný herecký talent.

„Sme naklonení inkluzívnemu a rozmanitému obsadeniu. Pre každú rolu hľadáme kvalifikovaných hercov bez ohľadu na etnický pôvod, pohlavie, zdravotné postihnutie, rasu, sexuálnu orientáciu, rodovú identitu alebo akýkoľvek iný dôvod chránený zákonom,“ uviedlo HBO vo vyhlásení pre magazín Variety.

image

J. K. Rowling

TASR/AP Photo

To podstatnú časť fanúšikov desí, pretože na pôvodné obsadenie nedajú dopustiť. A údajne to desí aj autorku knižnej predlohy J. K. Rowlingovú, ktorá sa netají kritickým postojom najmä k transgender komunite.

Údajne zvažuje žalobu

Na sociálnych sieťach dokonca začali kolovať informácie, že slávna spisovateľka v reakcii na vyhlásenie HBO zvažuje právne kroky, pretože by obsadenie podľa nej malo byť tradičné a verné jej pôvodnej práci. Sama Rowlingová ale zatiaľ verejne túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátila.

image

Seriálový remake Harryho Pottera: Toto sú veci z kníh, ktoré neboli vo filmoch a nutne ich potrebujeme vidieť

Je otázkou, či by jej prípadná angažovanosť mala nejakú šancu na úspech. Už v minulosti sa okolo autorských práv na Harryho Pottera viedli spletité súdne spory, pravdou ale je, že filmové práva Rowlingová predali štúdiu Warner Bros už v roku 1999.

ANKETA
Čo si myslíš o kastingu na seriálového Harryho Pottera?

Portál Expres patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. október 2024 11:39