Seriály, ktoré by dnes už nevznikliWarner Bros., NBC
StoryEditor

Priatelia, Ženatý so záväzkami či The Office. Tieto seriály by dnes už nemali žiadnu šancu vzniknúť

Miroslav Kamody23.02.2023., 08:00h

Sexizmus, nedostatok diverzity a množstvo myzogýnnych postáv. Tieto seriály milujeme, ale musíme si priznať, že v dnešnej dobe by už nemali žiadnu šancu.

Lajkuj Brainee.sk na

V minulosti televíznu zábavu naplno ovládli sitkomy. Boli o bežných problémoch v rodine či medzi priateľmi a ľudia si ich zamilovali. Mnohé z nich by však už dnes z veľkou pravdepodobnosťou nevznikli.

Aj keď v zozname nájdeš aj niektoré známe projekty, treba uznať, že im chýba diverzita a sú plné tém, pod ktoré by sa dnes už nepodpísalo žiadne štúdio.

image

Riaditeľ Netflixu reaguje na kritiku fanúšikov: Nikdy sme nezrušili úspešný seriál, rozhodnutie podlieha tejto zásadnej metrike

Priatelia

Tento seriál patrí k bezkonkurenčne najpopulárnejším. Priatelia patria presne k tým projektom, ktorí mnohí z nás dokážu neustále dookola pozerať a vôbec sa pri tom nenudiť. Roky je však kritizovaný za nedostatok rozmanitosti.

Priatelia v pôvodnom formáte by tak nedávali zmysel. Nielen, že každá hlavná postava je biela, ale doslova takmer každá postava v seriáli tiež. Mnohé scény boli urážlivé - napríklad obézna Monika bola automaticky považovaná za neatraktívnu.

All in the Family

Tento sitkom u nás poznajú len skalní fanúšikovia, vo svete však bol absolútnym hitom. Mal deväť sérií a päť rokov bol najsledovanejším programom v Spojených štátoch, čo sa dovtedy žiadnemu inému programu predtým nepodarilo.

Seriál svojho času predbehol dobu a otvoril kontroverzné otázky, ako rasizmus, znásilňovanie, nevera či homosexualita. Veľkým problémom by však dnes bola hlavná postava Archie, ktorá bola mimoriadne bigotná. Jeho zvýraznené postoje a názory na iné rasy by dnes už boli považované za problémové.

South Park

Áno, South Park je projekt, ktorý do dnešných dní stále vychádza, no pri živote ho držia hlavne desiatky rokov vysielania, počas ktorých si vybudoval tradíciu a dokázal vzdorovať všetkým obvineniam.

Ani to však nezakryje fakt, že South Park zachádza v každej téme do maximálneho extrému, zosmiešňuje aj veci, o ktorých by sme si mysleli, že sa ani zosmiešniť nedajú. Tvorcovia však razia mantru, že nemôžu byť považovaný za urážajúcich, ak urazia všetkých rovnako.

Ženatý so záväzkami

Klasika, ktorá roky bežala aj na Slovensku, je peknou ukážkou toho, že nie všetko starne pekne. Aj keď ide o jeden z najzábavnejších sitkomov, postava Ala nebola len vulgárna, hrubá a mizogýnna, neustále podpichoval svoju susedku Marcy.

Peggy bola stereotypná lenivá gazdinka, syn nepopulárny a Kelly promiskuitná a lenivá. Herečka Katey Sagal dokonca otvorene kritizovala seriál pre svoju myzogýnnosť a sexizmus.

Bosom Buddies

Dve série odľahčenej komédie s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe síce sú také urážlivé ako ostatné v tomto zozname, ale dej je dnes už nezrealizovateľný. Program o dvoch mužoch, ktorí sa obliekajú do šiat, aby získali lacný nájom v čisto ženskom bytovom dome, nemá v dnešnej osvietenejšej kultúre zmysel. A rodová identita je dnes už o niečom úplne inom.

The Office

Jeden z mojich najobľúbenejších seriálov, no predsa len sa musí ocitnúť v tomto zozname. Šéf Michael Scott je jednoducho nehanebne sexistický a bigotný, čo môže mnohých divákov poriadne nahnevať.

Ďalšou vecou je fakt, že drobná papiernícka firma by v dnešnom svete nemohla existovať, čo je koniec koncov niekoľkokrát naznačené aj v samotnom seriáli.

Ako som spoznal vašu mamu

Najobľúbenejšou postavou seriálu sa veľmi rýchlo stal Barney Stinsona, o čo sa postaral hlavne skvelý Neil Patrick Harris. Navonok však bol Barney mizogýnny sukničkár, ktorý si zásadne vyberal len konvenčne krásne ženy. 

V jednej epizóde sa dokonca ukázalo, že má pred dverami skrytú váhu, aby dopredu vedel, či žena spĺňa jeho štandardy. Takmer všetko, čo v prípade žien urobil, pre ne bolo otrasné a urážlivé.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:26