Bill a Frank v seriálovej adaptácii The Last of UsHBO
StoryEditor

Tretia epizóda The Last of Us je nateraz najlepšou časťou celého serálu. Homofóbni Slováci sa zase ukázali v najhoršom svetle

Miroslav Kamody31.01.2023., 14:00h

Zatiaľ čo vo svete hovoria pomaly o najlepšej epizóde televíznej histórie, Česi a Slováci tretej epizóde udelili najnižšie hodnotenie. Vadí im pritom jediné - vzťah dvoch mužov.

Lajkuj Brainee.sk na

Seriál The Last of Us na motívy rovnomennej hry je momentálne gigantickým fenoménom. Recenzenti aj bežní diváci po prvých epizódach nešetrili slovami chvály, nehovoriac o prekonávaní rekordov sledovanosti.

Počas prvých dvoch epizód sme sledovali príbeh, ktorý sa len s naozaj drobnými zmenami verne držal samotnej hry. Tretia epizóda však priniesla zásadnú zmenu a predstavila príbeh, ktorý mnohý označujú za jeden z najlepších v televíznej histórii.

image

V USA sa objavila nákaza spôsobujúca utrpenie. Šíri sa spórmi huby, k jej rozmachu prispela zmena klímy

Musíme uznať, že ide o skutočne majstrovský počin, ktorý priniesol jeden z najemotívnejších príbehov, no musíme krotiť vášne. Rozhodne ide nateraz o najlepšiu epizódu seriálu, no s prepisovaním televíznej histórie by sme radšej ešte počkali.

Nasledujúce riadky obsahujú spoilery z tretej epizódy seriálu The Last of Us a zároveň aj hernej predlohy!

Odbočenie od príbehu

V najnovšej časti sa zoznámime s Billom, ktorého stvárnil Nick Offerman. Podobne ako v hre, aj v seriáli je Bill survivalista, ktorý využil svoje schopnosti na prípravu apokalypsy. Keď sa s ním v hre Joel a Ellie stretne, Bill nikomu nedôveruje a Ellie považuje za prekážku.

V hre sa potom spolu s Billom presúvaš po meste Lincoln, kde si vytvoril svoju nedobytnú pevnosť, aby si získal auto, ktoré ho spolu s Ellie odvezie na západ. Aj v pôvodnom príbehu sa dozvedáme, že Bill mal partnera Franka, s ktorým spolupracoval 20 rokov.

image

Bill a Frank v seriálovej adaptácii The Last of Us

HBO

Spoločne zostali nažive a opevnili mesto, no neskôr Frank, unavený z Billových neustálych kecov, opustil oblasť a ukradol mu zásoby. „Kedysi dávno som mal niekoho, na kom mi záležalo. Bol to partner. Niekto, o koho som sa musel starať. A v tomto svete sú takéto sračky dobré na jednu vec: na to, aby ťa zabili,” hovorí Bill v hre.

Odlišnosti oproti hre

Joel potom prehľadáva susedné domy a nájde obeseného Franka. Ten v liste vysvetlil, že nákaza ho dostala a on sa radšej rozhodol skoncovať so svojim životom, než aby sa premenil. Ako hráš sa potom môžeš rozhodnúť, či Billovi o tomto odkaze povieš alebo nie.

Seriál sa však vybral iným smerom a skrz flashbacky ďaleko do minulosti divákom ukázal niečo, čo hra nemohla - Billovu minulosť naprieč rokmi. Podľa seriálu Bill opevnil Lincoln sám a celé dni sa bavil na zabíjaní infikovaných pri tom, ako si pripravoval luxusné jedlá a pil drahé vína.

Vzťah, ktorý pretrval 20 rokov

S Frankom sa zoznámil po tom, ako padol do jednej s pascí a rozhodol sa mu pomôcť. Následne zisťujeme, že Bill je citlivý milovník umenia a klavíra. Medzi dvojicou sa vyvinie milostný vzťah, ktorý pretrvá viac ako 20 rokov.

Medzitým sa spoznajú s Joelom a Tess, takže na rozdiel od hry dostávame aj iný motív Billovho správania. Nepoháňa ho len agresia, ale strach z toho, že príde o Franka. Najväčšou zmenou je však samotný koniec epizódy.

Dvojica hlavných hrdinov sa s Billom nestretne, pretože Bill zomiera v objatí s Frankom, ktorý ochorel na nevyliečiteľnú osobu. Po poslednom spoločnom dni, počas ktorého sa zobrali, spolu vypijú rozdrvené lieky a zaspia.

image

Zomrela herečka, ktorá požičala hlas Tess z videohry The Last of Us. Mala len 45 rokov

Samotná sekvencia je jednou z najemotívnejších, ktoré sme za dlhé obdobie mohli vidieť. Mnohým sa natisli slzy do očí a sú aj takí, ktorí hovoria, že ide o najlepšiu epizódu vôbec. Rozhodne nateraz ide o najlepšiu epizódu seriálu a najlepšiu epizódu roku 2023, no počkajme si na zvyšok. 

Slováci sa zase ukázali v tom najhoršom svetle

Tvorcovia dokonale ukázali, ako sa dá pracovať so zdrojovým materiálom a posunúť na vyššiu úroveň. Okrem toho chcelo poriadnu odvahu priniesť hneď v úvode seriálu časť, kde sa hlavní hrdinovia objavia len na pár minút na začiatku a konci epizódy.

A zatiaľ čo zahraniční diváci epizódu hodnotia ako jednu z najlepších, homofóbna komunita na Slovensku a v Česku sa nenechala zahanbiť. Na webe ČSFD má táto časť najhoršie hodnotenie (76 % oproti 85 % prvej epizódy a 90 % druhej).

image

Bill a Frank v seriálovej adaptácii The Last of Us

HBO

„Tak to sa teda podarilo. Vypadalo to už trocha nádejne, že to naberie nejaký dejový vietor do plachát. Pri nástupe novej postavy, stavajúcej si svojské opevnenie okolo obydlia. Ale j*b ono sa to zvrtne na krásne romantickú seansu bu*íkov, jejda, fakt silná originálna téma ako hrom,” napísal jeden z užívateľov.

„The Last of gay! Tvorcovia dopredu avizovali, že oproti hre uberú z násilia, ale akosi zabudli pripomenúť, že na úkor bu*na-párty,” dodal ďalší.

Slováci tak opäť raz ukázali to, čo vo svojej podstate chcela aj samotná predloha a seriál - že najhoršia vo svete nie je nákaza, ale ľudia. Úprimne, veľmi sa tešíme na moment, keď budú títo ľudia sledovať druhú sériu seriálu, ktorá bude vychádzať z druhej hry. Hráči totiž vedia, akým smerom sa uberú vzťahy jednej z hlavných postáv. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:33