Stranger Things (4.séria)Netflix/
StoryEditor

Tvorcovia nemajú gule zabíjať postavy a príbeh je vkuse o tom istom. Päť vecí, ktoré ľuďom vadia na Stranger Things

Miroslav Kamody06.07.2022., 14:30h

Stranger Things je fenomén. No tam, kde je veľa fanúšikov a bezhlavá láska k nejakému projektu, tam sú aj kritici, ktorí hovoria, že fanúšikovia majú hlavu v oblakoch. Čo na seriáli najviac ľudia kritizujú?

Lajkuj Brainee.sk na

Internet je momentálne zahltený správami o Stranger Things. Fanúšikovia hovoria o najlepšom seriáli súčasnosti a nevedia sa dočkať piatej série, kritici hovoria o prevarenom príbehu, ktorého vyvrcholenie je v každej sérii rovnaké. Jedna otázka však spája obe skupiny - naozaj dokáže partia detí bez ujmy neustále porážať najväčšie zlo na planéte?

Nasledujúce riadky obsahujú spoilery o finále štvrtej série Stranger Things!

Samozrejme, niekto môže namietať, že tvorcovia zabili Barb, Billyho či Eddieho, no všetky tieto postavy boli len sériové a ich smrť v podstate nikoho neprekvapila. Na hlavných hrdinov sa bratia Dufferovci, duchovní otcovia Stranger Things, akoby báli siahnuť.

image

Piata séria Stranger Things: Kedy začne natáčanie, čo chystajú tvorcovia a dočkáme sa spin-offu o Eleven?

Tvorcovia sa boja zabíjať

Vidieť to aj na postave Max, ktorá síce po útoku Vecny skončila slepá, so zlomenými kosťami a v stave mozgovej smrti, no stále nie je mŕtva. Aj keď sa na ňu na konci poslednej epizódy Eleven nedokázala napojiť, tvorcovia si nechávajú otvorené zadné vrátka na jej návrat vo finálnej piatej sérii.

Na túto kritiku zareagovala aj hlavná hviezda seriálu a predstaviteľka Eleven Millie Bobby Brown. Tá sa nedávno vyjadrila, že Matt a Ross Dufferovci sú príliš veľké citlivky na to, aby zabili viac postáv. Priznala aj to, že sa bála možnosti, že jej postava Eleven umrie, píše portál LadBible.

image

4. séria Stranger Things

Netflix/

Začiatkom tohto roka pre The Wrap povedala: „Všetci sa bojíme, že jeden z nás zomrie,” na čo následne Noah Schnapp (Will) dodal: „Jeden z nás zomrie. Alebo viac. Obsadenie je také veľké.” Brown súhlasila a pokračovala: „Včera večer sme nemohli urobiť ani jednu skupinovú fotku, pretože nás bolo asi 50. Povedal som si: 'Musíte začať zabíjať ľudí'”.

Podľa nej sú bratia Dufferovi dve citlivky, ktoré nechcú nikoho zabiť. „Musíme byť Game of Thrones. Potrebujeme mať myslenie z Game of Thrones,“ dodala. Na tieto komentáre ľudí na čele s Millie nakoniec reagovali aj Dufferovci v podcaste Happy Sad Confused. „Je smiešna. Verte nám, preskúmali sme všetky možnosti,“ povedali.

„Úplne hypoteticky, ak zabijete Mikea [Finna Wolfharda], je to ako... to je deprimujúce... my nie sme Game of Thrones. Toto je Hawkins, nie Westeros. Už nie sú Stranger Things, keď k nim musíte pristupovať realisticky, však?“

image

Stranger Things: Pozreli sme sa na to, aký veľký je vekový rozdiel medzi hercami a postavami, ktoré stvárňujú

Neustále klišé

Aj keď sa tvorcovia snažia priniesť v každej sérii niečo nové, nie vždy sa im to podarí. Vidieť to napríklad na úplne klasických filmových a televíznych klišé, pričom mnohé z nich sa neustále opakujú. Deje sa to najmä v emotívnych momentoch, kedy si jedna postava vylieva srdce tej druhej, pričom ich preruší niekto ďalší.

Len vo finálnych dvoch epizódach sme niečo také mohli vidieť najmenej trikrát, čo je v priebehu niekoľkých hodín pri silných emóciách naozaj vyčerpávajúce. To kazí celkový dojem seriálu, pričom človek sa postupne dostane do momentu, kedy už vie, že nasledujúcu silnú scénu niekto niečím pokazí.

image

Stranger Things

Netflix/

Slabá práca s charaktermi

Stranger Things prinieslo množstvo skvelých postáv, ktoré si obľúbili či celým srdcom nenávideli. Celé to však vyzerá tak, že tvorcom postavy po štyroch sériách prerástli cez hlavu. V posledných epizódach akoby nevedeli, čo urobiť s postavami v Kalifornii, Jonathan je úplne zbytočný, Mike vyzerá že nič nechápe a postava Willa akoby stále nevedela, čím chce byť.

Inak však na tom nie sú ani ostatní. Postava Eleven sa akoby točí v kruhu a Vecna, akokoľvek fantasticky ho hrá Jamie Campbell Bower, je v podstate nudný záporák. Áno, je skvele zamaskovaný a má zaujímavý pôvod, no pohybujúci sa rýchlosťou 70-ročného dôchodcu idúceho po schodoch, až taký strach nenaháňa.

A to ani nehovoríme o rodičoch, ktorí sa nezaujímajú o to, že ich deti sa celé dni neukázali doma. A pamätáš si ešte na Eight (008) z tretej série? Nevadí, ani tvorcovia nie.

image

Stranger Things sa inšpirovalo projektom Montauk. Experiment s unesenými deťmi je však len konšpirácia

Stále je to o tom istom

Will stále cíti nejaké prepojenie na Upside Down, Eleven s natiahnutou rukou kričí a krčí prsty, Mike je do nej stále zaľúbený, Hopper si pre seba kradne jednu z posledných scén a zlo zostáva vo svojej podstate neporazené - o finále ktorej série toto môžeme povedať? Nuž, o každej jednej.

Aj keď bratia Dufferovci hovoria, že piata séria bude úplne iná, pretože postavy už od začiatku budú mať jasný cieľ a budú uprostred akcie, nič to nezmení na tom, že štyri série to vždy bolo o tom istom. Menil sa záporák (menil?), no inak zostávalo všetko rovnaké.

Odfláknuté finále

Zarytí fanúšikovia zrejme nebudú súhlasiť, no podľa mnohých komentárov na internete je finále štvrtej série poriadne odfláknuté. Tvorcovia síce priniesli zaujímavý zvrat v tom, že v podstate nikto z postáv v Kalifornii nemohol prísť na pomoc hrdinom do Hawkinsu. Okrem toho je to však poriadna bieda.

image

Stranger Things.

Twitter/stranger Things/

Stovky ľudí z mesta sa balia a idú preč, ako keby je zemetrasenie, niekoľkodňové červené plamene a tisíce členov armády v Spojených štátoch každodenná záležitosť. Aj napriek evakuácii leží (ne)mŕtva Max v nemocnici, akoby to nebola jedna z prvých budov, ktorú by evakuovali.

Aj keď má finále 150 minút, tvorcovia nám neukázali, čo sa stalo zo zvyškom postáv zo Sovietskeho zväzu, nehovoriac o tom, že Eddieho smrť (Dustina nerátajúc) vyšumela do prázdna nikto z postáv sa nad ňou nepozastavil. Ešte aj to odbitie Vecny bolo len akousi povinnou jazdou, ktorá bola v konečnom dôsledku úplne zbytočná.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 16:33