Stranger Things.Netflix
StoryEditor

Neskutočná jazda, ale aj dojatie. Temné finále Stranger Things prekračuje očakávania

red02.07.2022., 13:04h

Všetci fanúšikovia netflixovského hitu sa dočkali.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľkolepé finále štvrtej série Stranger Things je za nami. Ako teda dopadlo vyvrcholenie jedného z najočakávanejších seriálov roka? V prvom rade treba povedať, že táto séria bola drahšia, veľkolepejšia, rozťahanejšia a v neposlednom rade omnoho hororovejšia.

Finále

Tým, že sa každá z dvoch posledných epizód stala svojou dĺžkou celovečerným filmom, akoby bratia Dufferovci chceli naznačiť „toto nie je televízna šou, ale epický a poriadne dlhý film“, píše web Variety.

Retro vizuál a hudba, hororové pochmúrno a dokonalý kasting hrali prim aj v predošlých sériách, avšak v tejto pravdepodobne dosiahli svoje maximum.

image

TOP 10 najsledovanejších seriálov od Netflixu. Podarilo sa štvrtej sérii Stranger Things prebojovať na vrchol?

Najmä herci, ktorí z partičky detí vyrástli na skupinu tínedžerov sa svojich úloh zhostili vskutku kvalitne, a tvorcovia z nich vo finále dokázali dostať niekoľko naozaj emotívnych momentov.

Kde všade sme boli? V Hawkins, Indiane, v roku 1986, čakajúc na gang odvážnych tínedžerov, aby sa postavili Vecne, hrôzostrašnej bytosti, ktorá sa potuluje v zatuchnutej dimenzii pod mestom. Eleven (Millie Bobby Brown) odomkla spomienky z detstva stráveného v zabezpečenom zariadení pre deti so zvláštnymi schopnosťami, pričom odhalila, že otvorila interdimenzionálny portál, keď sa postavila One, spoluväzňovi, čím ho zmenila na pomstychtivú Vecnu.

Skupina dospelých medzitým uviazla v špinavom väzení Sovietskeho zväzu a bojuje s tvorom, ktorý zostal z predchádzajúcej sezóny.

A ako to všetko dopadlo? Bratia Dufferovci hneď na začiatku rozbili zopár vecí, na ktoré nás predtým pripravili. Nie je núdza ani o osudové či dojímavé momenty, ktoré sa dokážu vryť hlboko pod kožu diváka.

Finále však prinieslo viacero úmrtí, ktoré mnohých fanúšikov nepotešia. Každopádne toľko akcie a dychberúcich súbojov, sme v seriáli predtým určite nevideli. Plus ak máš rád knihy sci-fi legendy H. P. Lovecrafta, prídeš si na absolútnom konci na svoje.

Vo finále je Stranger Things všetkým možným, píše britský The Guardian. Poctou osemdesiatkovým hororom, thrillerom o studenej vojne, hackerskou či fantasy peckou, ale aj odkazom na filmy o dospievajúcich ako napríklad Stand By Me.

Tvorcovia prostredníctvom seriálu medzi riadkami hovoria že je v poriadku byť iný – byť plachý a nahnevaný, alebo nerd hrajúci Dungeons and Dragons, alebo skrytý gay, či nepochopený metalista – pretože tvoje malé mesto môže byť tým najdôležitejším miestom na svete a možno nie si iný, ale výnimočný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:32