HBO
StoryEditor

Až 50-krát účinnejšia ako heroín. Droga, ktorú ukázal seriál Euphoria, zaznamenala extrémny nárast popularity

kam06.04.2022., 11:00h
Silná droga dokáže aj v malých množstvách zabíjať. V Spojených štátoch zažíva raketový rast a vidieť si ju mohol aj v seriálovom hite Euphoria od HBO.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď HBO v roku 2019 uviedlo na obrazovkách svoj najnovší originálny seriál Euphoria, išlo o obrovský hit. Príbeh o mladej závislej Rue v podaní Zendaye vystrelil do výšin a pozbieral slová chvály od kritikov aj divákov. Je však nutné povedať, že sa našlo aj mnoho odporcov, ktorí tvrdili, že seriál glorifikuje nezáväzný sex a v prvom rade užívanie drog.

Seriál ukázal drogu, ktorá zažíva raketový nárast

Nebolo však preukázané, či sledovanie tohto seriálu viedlo k väčšiemu užívaniu drog. Je omnoho pravdepodobnejšie, že k tomu viedla práve pandémia a s ňou spojená izolácia. Ako ale informuje portál ScienceAlert, podľa štúdie financovanej americkým Národným inštitútom pre zneužívanie drog, jedna z návykových látok extrémne nabrala na popularite.

Ide o fentanyl, ktorý je donútená vziať si hlavná postava seriálu v druhej epizóde prvej série. Podiel nelegálnych piluliek s nebezpečným opioidom počas pandémie koronavírusu naďalej rástol a medzi januárom 2018 a decembrom 2021 sa zdvojnásobil.

Na základe údajov o zachyteniach drog zozbieraných agentúrami v rámci celonárodného programu vyhodnotil tím výskumníkov pod vedením epidemiológa Josepha J. Palamara z New York University stav čierneho trhu s opiátmi za posledné tri roky.

Riziko pre ľudí, ktorí začínajú s drogami

Zistili, že počet zabavení práškov obsahujúcich fentanyl, syntetický opioid s rýchlym účinkom, vyskočil zo 424 v prvom štvrťroku 2018 na viac ako 1 500 na konci minulého roka, čo podporuje predpovede rastúceho počtu úmrtí v dôsledku predávkovania opioidmi v nadchádzajúce roky.

​Takmer 30 percent práškov s fentanylom už bolo tiež vo forme piluliek, čo predstavuje nárast zo 68 na 635. „Po prvýkrát môžeme vidieť tento rýchly nárast piluliek s fentanylom, čo zvyšuje riziko poškodenia v populácii, ktorá má možno menej skúseností s opioidmi,” hovorí Palamar.

Fentanyl je, podobne ako kodeín, heroín a iné analgetiká, zlúčenina používaná na liečbu bolesti pôsobením na opioidné receptory v mozgu. Skutočnosť, že sa oveľa ľahšie vstrebáva do tuku, mu umožňuje poskytnúť rýchlu úľavu pacientom, ktorí majú vážne bolesti.

50-krát účinnejší ako heroín

Zároveň však ide o liek, ktorý je na tenkej hranici, pretože množstvo potrebné na terapeutický účinok sa nebezpečne blíži k predávkovaniu. Sám o sebe je fentanyl približne 50-krát účinnejší ako heroín, takže stačí len pár miligramov na to, aby človeka poslal na druhý svet. 

Drogy Pexels/MART PRODUCTION

​Práve jeho sila, rýchly nástup a potreba malého množstva z neho urobila lákavú voľbu aditíva pre rôzne nelegálne drogy, vrátane heroínu, kokaínu, metamfetamínu a benzodiazepínov. 

„Tabletky často berú alebo šnupú ľudia, ktorí sú naivnejší v užívaní drog a majú nižšiu toleranciu. Keď je tabletka kontaminovaná fentanylom, ako je to teraz často, môže ľahko dôjsť k otrave,” hovorí Nora D. Volkow z Národného inštitútu pre zneužívanie drog.

Fentanyl boduje aj v počte úmrtí

Údaje Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb odhadujú, že v období medzi októbrom 2020 a októbrom 2021 zomrelo v dôsledku predávkovania drogami približne 106-tisíc ľudí, pričom tento počet predstavuje najmä fentanyl a podobné syntetické opiáty.

​Je smutné, že značný počet jedincov experimentujúcich s nelegálnymi opioidmi sa ocitlo opustený lekárskym systémom, ktorý sám v minulosti vo veľkom experimentoval s prístupom k zvládaniu bolesti.

Bez správneho manažmentu pri užívaní silne návykových liekov, ktoré farmaceutické spoločnosti po desaťročia agresívne predávali, mnohí zistili, že sú závislí na liekoch proti bolesti a nevedia, ako získať pomoc. Je však mimoriadne dôležité vedieť podať pomocnú ruku, pokiaľ máme v okolí kohokoľvek, kto bojuje so závislosťou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:49