Kto je Zachary Horwitz? Hollywoodsky herec podviedol 200 ľudí v rámci Ponziho schémyimdb
StoryEditor

Falšoval licenčné zmluvy s Netflixom a HBO. Kto je herec, ktorý ide za stámiliónové podvody do basy?

som16.02.2022., 07:00h
Američan Zachary Horwitz dostal 20 rokov za mega podvod s fiktívnymi licenčnými zmluvami. Počas svojej hereckej kariéry sa predstavil v niekoľkých snímkach pod pseudonymom Zach Avery. V podvodoch sa mu však darilo oveľa viac ako pred kamerou.
Lajkuj Brainee.sk na

Sudca v americkom Los Angeles v pondelok uložil dvadsaťročný trest hollywoodskemu hercovi, ktorý podľa prokurátorov počas niekoľkých rokov vymámil od investorov 650 miliónov dolárov podvodom „obrovského rozsahu“. Zachary Horwitz peniaze získal za pomoci sfalšovaných licenčných zmlúv so spoločnosťami ako HBO a Netflix. Teraz má viac ako 250 obetiam vrátiť dohromady 230 miliónov dolárov.

Interiérové dekorácie za 706-tisíc

FBI zistila, že Horwitz minul ukradnuté peniaze na vilu za 5,7 milióna dolárov v mestskej časti Beverlywood, 706-tisíc dolárov na interiérové ​​dekorácie a 605-tisíc dolárov na autá Mercedes Benz a Audi. Píše The Independent. Za prenájom súkromných lietadiel a jácht vysolil 345-tisíc dolárov, 174-tisíc dolárov za poradcu na párty v Los Angeles a 136-tisíc dolárov v kasínach a nočných kluboch v Las Vegas. 

Čo vlastne robil?

Herec predstieral, že prostredníctvom vlastnej spoločnosti nakupuje práva na distribúciu filmov (ako napríklad Slasher Party alebo Satanic Panic), a že investorom sa peniaze vrátia s výraznými ziskami, pretože uzavrel zmluvy so streamovacími platformami ohľadom distribúcie daných snímkov v Latinskej Amerike.

„Ale celý podnik bola jedna lož. V skutočnosti Horwitzova spoločnosť nekupovala práva na filmy ani nevstupovala do žiadnych distribučných kontraktov s HBO alebo Netflixom. Údajné kópie licenčných a distribučných dohôd na filmy boli sfalšované," uvádza v tlačovej správe štátne zastupiteľstvo.

K podvodom sa priznal na jeseň minulý rok. Mali trvať viac ako päť rokov, počas ktorých Horwitz využíval peniaze od nových investorov na to, aby tým skorším vyplácal ich vklady s až 45-percentnými výnosmi. Tento mechanizmus je označovaný ako Ponziho schéma a podľa prokuratúry bol tento prípad najväčším svojho druhu v dejinách Hollywoodu. Keď sa jeho systém na podvody zrútil, dlhoval jej strojca 230 miliónov dolárov.

Ponziho schéma

Ponziho schéma označuje podvodné investičné operácie, kde investori zverujú prevádzkovateľovi fondu peniaze za účelom ich zúročenia, avšak prevádzkovateľ tieto peniaze ďalej neinvestuje, a namiesto toho iba vypláca prostriedky fondu len niektorým investorom. A to väčšinou tým, ktorí investovali skôr. Tento systém môže obmedzene fungovať, kým prichádzajú noví investori a prostriedky sa dajú vyplácať ostatným. Keď už vo fonde nezostanú žiadne peniaze na vyplácanie, fond skrachuje a vyplatení sú tak len niektorí investori, zatiaľ čo ostatní nedostanú nič.

Najprv oklamal kamarátov

Správa o obžalobe uviedla, že niektoré z prvých obetí Horwitza boli priatelia z University of Indiana, na ktorej podvodník získal bakalársky titul zo psychológie.


„Začal tým, že zradil dôveru vlastných priateľov, ľudí, ktorí znížili ostražitosť, pretože si nevedeli predstaviť, že niekto, koho roky poznali, by ich a ich rodiny pripravil o celoživotné úspory,“ píše sa v správe. Dokopy mal oklamať viac ako 200 ľudí.

„Klamstvo, ktoré praktikoval roky, bolo jadrom jeho identity. Bol profesionálnym zločincom; a nanešťastie pre svoje obete bol vo svojej práci veľmi dobrý,“ uviedli asistenti amerických právnikov Alexander Schwab a David Chao sudcovi Markovi C. Scarsimu v správe.

Horwitzov právnik Anthony Pacheco v súdnych dokumentoch uviedol, že herec bol „čestným mužom, ktorému bránili problémy s duševným zdravím“ a teraz pociťuje „hlbokú ľútosť“ za svoje činy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:53