Netflix, Wikipedia/Markgyore
StoryEditor

Vydaj sa po stopách Witchera. Tento hrad zo seriálu sa nachádza len desať kilometrov od Slovenska

Miroslav Kamody27.01.2022., 07:00h
Vidieť si ho mohol v piatej epizóde prvej série. Áno, ide o ten hrad, v ktorom mal Geralt sex s Yennefer.
Lajkuj Brainee.sk na

Seriálové spracovanie Zaklínača (The Witcher) patrí k najpopulárnejším projektom, ktoré priniesol streamovací gigant Netflix svojim predplatiteľom. Aj keď ho majú niektorí fanúšikovia knižných či herných spracovaní v zuboch, stále ide o skvelý stredoveký príbeh plný mágie, skvelých súbojov a napínavých príbehov.

Točiť sa malo aj na Slovensku

Tvorcovia pri jeho nakrúcaní hľadajú zaujímavé historické lokácie, ktoré nepatria k tým najznámejším. Aj z toho dôvodu bolo pôvodne plánované, že druhá séria bude vznikať aj na Slovensku či Maďarsku. Nakoniec však pandémia koronavírusu spôsobila, že štáb zostal (okrem Británie a ďalších iných krajín) iba u nášho južného suseda.

Záber zo seriálu The Witcher Netflix

​​Pokiaľ sa chceš vydať po stopách Henryho Cavilla čoby Geralta z Rivie, nemusíš ísť vôbec ďaleko. Ako totiž informuje web Daily News Hungary, tvorcovia si na nakrúcanie vybrali hrad Tata, ktorý sa nachádza na brehu Starého jazera (Öreg-tó). To je vzdušnou čiarou od Slovenska, konkrétne obce Patince, vzdialené len 10 kilometrov.

Pestrá história

Historický rozkvet hradu možno datovať do obdobia vlády Žigmunda Luxemburského (roky 1433 – 1437) a Mateja Korvína (roky 1458 – 1490), kedy slúžil hlavne ako kráľovské letovisko a obľúbeného sídlo. Habsburgovci ho vypálili a neskôr zrenovovali. V múroch hradu sa odrážajú znaky romantického slohu, za ktoré vďačí Esterházyovcom, ktorí tu bývali.

Hrad Tata Wikipedia/CivertanS

​Hrad po bitke pri Moháči slúžil hrad aj inému účelu. Stal sa strategicky dôležitou budovou a zohral úlohu pri ochrane Uhorska pred tureckými vojskami. Vďaka hradu mohli obyvatelia ušetriť čas a nedovoliť cudzej armáde jednoducho vniknúť a postupovať na ceste na iné územia. Teraz je hrad domovom výstav, píše kunymuzeum.hu

Hrad Tata nebol pôvodne postavený ako obranné centrum, ale ako poľovnícky zámok alebo letné sídlo. Okrem spomínaného romantického slohu v ňom nájdeš aj prvky renesancie a baroku. Okrem toho je to jediný hrad v Maďarsku obklopený pôvodným vodoochranným systémom.

Geralt v ňom mal sex

A kedy presne si ho v seriáli mohol vidieť? Bolo to konkrétne v piatej epizóde prvej série. Na jej konci mal Geralt sex s Yennefer. Nechýba však ani záber na celý hrad na brehu jazera za súmraku. Na jej koncu je vidieť, ako sa horné poschodie hradu rúca.

Išlo však len o špeciálne efekty, takže pokiaľ máš chuť na malý výlet po stopách Witchera, nemusíš vôbec chodiť ďaleko. Z Bratislavy sa sem dostaneš za hodinu a pol, cesta z Komárna ti zaberie iba 25 minút.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 10:07