Unsplash/Erik Mclean, Daniel Fontenele, Jonathan Sanchez
StoryEditor

Napínavé seriály, skvelé filmy, silné albumy a pohlcujúce knihy. Pozri si náš redakčný sumár roku

red25.12.2021., 12:00h
Každý z redakcie Brainee pre teba vybral tip na film, seriál, album a knihu. Zaujme niečo z tohto pestrého výberu aj teba?
Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2021 sa nezadržateľne blíži ku svojmu koncu. Aj preto sme sa ti v redakcii rozhodli priniesť našej osobné tipy na filmy, seriály, albumy a knihy, ktoré si nás tento rok osobne získali. Veríme, že ťa niektorý kúsok nižšie zaujme natoľko, aby si mu dal šancu. Výber je totiž poriadne pestrý.

Martina Bednárová - šéfredaktorka

Film - Otec

Najviac mi, okrem bravúrnych hereckých výkonov, imponovala téma - starnutie, zomieranie, zima života. Minimalistický film, ktorý autenticky priblížil tému, ktorej sa všetci vyhýbame - starnutie a smrť, pritom sa nás bytostne dotýka. Pre mňa jednoznačne oscarový film, nielen za spracovanie ale aj za prínos spoločnosti.

Seriál - Mare of Easttown

Nebojím sa povedať, že každý počin Kate Winslet je zárukou kvality. Ako herečka sa na nič nehrá - čo je pekný paradox, ktorý vidieť málokedy vo filmovom priemysle. Zreje do krásy, fyzickej aj duchovnej, je vekom čoraz odvážnejšia, zároveň si uvedomuje svoje limity, trúfa si na komplikované postavy, ktoré zahrá bravúrne. Miniséria bola aj kvalitne spracovaná po kamerových, scenáristických stránkach, páčilo sa mi, ako sú jednotlivé časti zafarbené.

Album - Happier Than Ever od Billie Eilish

Dospela, vyzrela, zostala sama sebou. Odvážna, stále hravá, avšak už dospelá. Billie nám vyrástla pred očami a týmto albumom potvrdila, že má pred sebou skvelú budúcnosť, ale aj hviezdnu prítomnosť.

Kniha - Znova Olive od Elizabeth Strouth

Pokračovanie knihy Olive Kitteridge o komplikovanej starej učiteľke, ktorá sa celý život nevedela vymaniť zo zaužívaných koľají a veľmi pre to trpí. Kniha o vzťahoch nie len medziľudských, ale aj k samým sebe. Hlboký pohľad do duše ženy, ktorá celým svojim telom a skutkami kričí do sveta, že chce byť šťastná, ale naše šťastie nezávisí len od nás, musíme si priznať, že často aj od rozhodnutí, vnímania, prežívania a činov ostatných, ktoré často nevieme ovplyvniť...

Ľubomíra Somodiová - redaktorka 

Film - Moja učiteľka chobotnica

Dokumentárny film, ktorý nie je iba dokumentom o chobotniciach. Je to neskutočne silný príbeh nečakaného priateľstva filmára s chobotnicou, ktorá mu poodhalí tajomný svet chaluhového lesa. Po tomto filme naozaj nezješ žiadnu chobotnicu. Musím priznať, že som na konci od dojatia vyhodila aj slzičku.

Seriál - Squid Game

Kolega Mirec napísal na tento juhokórejsky seriál, ktorý tento rok doslova rozbil Netflix recenziu – nie príliš ospevujúcu. Ak však máš rád existencializmus v hocijakej podobe, je to pre teba skvelá voľba. Mňa oslovili najmä sympatickí herci a zvedavosť, kto v ďalšej hre zomrie (kto prežije sa dalo predpokladať).

Album - Plastic Hearts od Miley Cyrus

Voči Miley som mala predsudky, ale tento album to úplne zmenil.

Kniha - Budhovia zo strechy sveta od Ole Nydahla

Kniha opisuje skutočný príbeh Dánov Oleho a Hannah Nydahlových, ktorí sa v rokoch Hippies vybrali na svadobnú cestu do Nepálu, kde prišli do kontaktu s Tibetským budhizmom, konkrétne s Karma Kagyu. Obaja radi experimentovali s mysľou prostredníctvom drog, vďaka stretnutiu s budhizmom rýchlo pochopili, že žiadne nepotrebujú, stačí im na to iba vlastná myseľ. Kniha je aj skvelý cestopis, v ktorom Ole Nydahl medzi riadkami originálnym štýlom približuje budhistické učenia ľuďom zo Západu.

Lukáš Kovalčík - redaktor

Film - Duna

Ako som písal v recenzii, je to meditatívny blockbuster a to sa mi páči, že posúva náročnejšie filozofické myšlienky aj masovému publiku. Plus výborní herci, kamera, hudba a atmosféra.

Seriál - The Serpent

Napínavé, inšpirované skutočnosťou. Z príbehu toho vraha behá mráz po chrbte a hlavný predstaviteľ je neskutočný chameleón. Samozrejme aj pôsobivá retro atmosféra seriálu.

Album - Zabiť Františka od  Zabiť Františka

Zaváňa to rodinkárstvom, keďže tento hudobník, je môj brat, ale v skutočnosti som ho počas roka naozaj počúval často. Je to intímny pesničkársky album s výbornými textami.

Kniha - Múdrosť v jidiš prísloviach

Je to kniha židovských prísloví, ktorých múdrosť a dôvtip overil čas. Príslovia sa venujú rôznym témam - od mužsko-ženských vzťahov, cez šťastie aj nešťastie, bohatstvo a chudobu, až po jedlo a pitie.

Mirec Kamody - redaktor

Film - Spider-Man: No Way Home

Keďže mojich favoritov (Dunu a Otca) už uviedli vyššie kolegovia, vyberám tretieho tohtoročného favorita, ktorým je posledný Spider-Man. Komiksovka v sebe spája všetko, čo z tohto žánru urobilo v súčasnosti ten najpopulárnejší. Humor, láska, skvelé efekty a tentokrát aj obrovská dávka nostalgie. Veľká škoda, že ak si chceš film užiť, musíš momentálne cestovať za hranice.

Seriál - Arcane: League of Legends

Nikdy som nebol veľkým fanúšikom MMORPG. Musím však uznať, že animovaný seriál Arcane patrí k tomu najlepšiemu, čo sme v rámci tohtoročnej seriálovej tvorby mohli tento rok vidieť. Zatiaľ čo veľké štúdia sa už roky neúspešne snažia hry pretaviť do funkčných filmov a seriálov, Netflix to tentokrát zvládol na výbornú.

Album - Teatro d'ira: Vol. I od skupiny Måneskin

Talianska hudba išla roky mimo mňa. Teda, ak nerátam otca, ktorý v mojom detstve každý deň púšťal otrepané šlágre. Keď sa však členovia Måneskin postavili tento rok na Eurovízii na pódium a odpálili skladbu Zitti e buoni, nejako sa ju nedalo prestať počúvať. Podobne, ako celý ich tohtoročný album. 

Kniha - Čo nás nezabije od Scotta Carneyho

Čo nás nezabije mi odporučil tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič počas jedného rozhovoru v našej rodnej Handlovej. Zaujalo ma, že knihu o otužovaní a metóde Wima Hofa napísal novinár, ktorý o všetkom tak veľmi pochyboval, že chcel na vlastnej koži svetu ukázať, že Hof je podvodník. To všetko preto, aby sa ukázalo, že mal nakoniec pravdu.

Rozumieme, že nie každý má čas sledovať dlhé hodiny filmov či seriálov. Podobne je na tom naša redaktorka a moderátorka Dominika Pacigová. Ak neráta filmy, ktoré bežali v telke, nevidela žiadny. Miesto hudobných albumov počúvala podcasty.

Rada si pozrela rozhovory so zaujímavými ľuďmi a sem-tam si pustila nejaký program v televízore. To bolo súčasťou jej osobnej psychohygieny. Je teda úplne jedno, či patríš k milovníkom kníh alebo siahodlhých seriálov. Najdôležitejšie je myslieť na seba a svoje duševné zdravie. Nájdi si presne to, čo ťa napĺňa. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:33