StoryEditor

Microsoft chce razantne vstúpiť do digitálnej dekády

29.07.2002, 00:00
Microsoft, najväčšia softvérová spoločnosť na svete, prezentovala svoje zámery zvýšiť už v rámci tohto rozpočtového roka výdavky na výskum a vývoj (R & D) o 20 % - z terajších 4,3 mld. USD na 5,2 mld. USD. Pri realizácii tohto cieľa investuje Microsoft do výskumu a vývoja viac zdrojov ako všetci jeho rivali dohromady.

Podľa ekonomických expertov si Microsoft môže dovoliť takéto masívne investície. Jeho disponibilné finančné zdroje totiž dosahujú v hotovosti objem 38 mld. USD, a to aj po spätnom odkúpení akcií v hodnote 4,5 mld. USD.
Tento americký gigant chce zvýšiť aj počet svojich zamestnancov o 5-tisíc ľudí, čo bude znamenať nárast mzdových nákladov zhruba o 10 %. Pre úplnosť dodajme, že prevažná väčšina firiem, ktoré pôsobia v sektore informačných technológií, musela pod tlakom ekonomického poklesu znížiť výdavky na výskum a vývoj a obmedziť stav pracovných síl, čo znamená, že Microsoft je v tomto smere jednoznačnou výnimkou. Väčšina ľudí si myslí, že konáme v rozpore s očakávaniami, že by sme nemali zvýšiť, ale, naopak, znížiť naše investície, uviedol šéf Microsoftu Bill Gates. My sme však optimisti v súvislosti s perspektívnym významom softvérového vybavenia, a preto investície zvyšujeme. Zvolili sme agresívny prístup a podstupujeme aj určité riziko, chceme však razantne postupovať vpred, dodal Gates.
Podľa jeho slov sa plány Microsoftu orientujú do budúcnosti, do obdobia, ktoré nazval "digitálnou dekádou". V jej rámci sa ráta s troma vlnami nového softvérového vybavenia. Väčšina terajších investícií sa sústreďuje na dotnet, softvérovú architektúru, ktorá umožní ľahší prenos informácií medzi rôznymi spoločnosťami a aplikáciami. Už počas tejto jesene chce Microsoft uviesť na trh ďalšiu verziu svojho internetového portálu.
Ráta sa aj inovovanou podobou Windows Media a Windows XP Media Center, ktorý umožní, aby osobný počítač mohol operovať ako videorekordér, DVD, prehrávač CD-nosičov a televízia. V polovici budúceho roka má byť k dispozícii Office 11, "zmodernizovaný" balík produktov, ktorý obsiahne aj Word, Excel a Outlook. Takzvaná budúca vlna je spojená s inováciou databázového softvéru Sequel s kódovým označením Yukon.
"Záverečná vlna" s názvom Longhorn má byť najradikálnejšia, pričom ide o iniciatívu, ktorá bude integrovať celkovú dotnetovú stratégiu Microsoftu. Premietne sa do kompletnej modernizácie systémov Windows, Office a MSN. Doteraz nie je presne stanovené, kedy sa Longhorn dostane sa trh, analytici však odhadujú, že by sa tak malo stať už v druhej polovici roka 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:13