Avatar z Robloxu vyzerá viac ako lego panáčik.Youtube/notamberroblox/
StoryEditor

Roblox má obrovský problém s pedofilmi, ktorí lovia nevinné deti. Teraz to už priznávajú aj jeho prevádzkovatelia

iDnes.czHonza Srp04.08.2024., 10:00h

Rozsiahly článok magazínu Bloomberg poodhalil odvrátenú stranu populárnej hernej platformy Roblox, ktorú každý deň zapína 70 miliónov používateľov predovšetkým z radov detí. Kvôli jeho anonymite si hru však obľúbili aj pedofili, ktorí ju využívajú na „lovenie“ potenciálnych obetí. Bezpečnostné opatrenia sú nedostatočné, priznávajú aj niektorí zamestnanci firmy.

Lajkuj Brainee.sk na

Napriek svojej škaredej grafike je Roblox najpopulárnejšou videohrou na svete. Áno, populárnejšou ako Fortnite alebo Minecraft. Jej tvorcovia vstúpili na burzu až v roku 2021, už teraz však majú vyššiu hodnotu ako zavedené vydavateľstvá Ubisoft a Take Two dohromady, píše Honza Srp z portálu iDnes.

Populárna je predovšetkým u detí, ktorým nevadí jeho jednoduchá grafika a často primitívna náplň, naopak oceňujú možnosť spoločného hrania s priateľmi a voľnosť v prispôsobovaní svojho virtuálneho avatara podľa vlastného vkusu. Roblox je tak populárny, že keď napríklad kvôli technickej chybe dva dni nefungoval, rodičia z toho prepadali panike.

image

Generácia Z pomaly dospieva a nahrádza ju Alfa: Mini mileniáli, ktorí sú pripravení ovládnuť internet. Poznáš všetky generácie?

Pravidlá sa obchádzajú

Na rozdiel od ďalších populárnych hier, ako napríklad Fortnite alebo Fall Guys, vytvárajú obsah Robloxu sami používatelia, čo so sebou samozrejme už zo svojej podstaty nesie mnohé problémy.

Ľudia sú pri obchádzaní pravidiel vskutku dômyselní, a aj keď sa tvorcovia snažia nastaviť ich čo najprísnejšie, všetko strážiť nezvládnu. V minulosti už sa tak napríklad objavili prípady neonacistickej propagácie, alebo dokonca virtuálneho znásilnenia.

O problémoch sa vie dlho, ale Roblox ich nerieši. A zrejme ani nechce riešiť, prioritou je aktuálne rýchla expanzia, cieľom je vraj desaťnásobok súčasného počtu používateľov, teda niečo okolo 780 miliónov používateľov denne!

image

Roblox bude prijímať zamestnancov priamo v hre.

Roblox

Podrobné návody na obťažovanie

Už teraz však spoločnosť nemá dostatok ľudí, ktorí by sa starali o bezpečnosť používateľov, na milión používateľov má zhruba len tretinový počet moderátorov ako TikTok. Aké z toho plynú pre prevažne detské publikum problémy, zmapoval v obsiahlom článku magazín Bloomberg.

Podľa neho boli v posledných šiestich rokoch zatknuté minimálne dva tucty páchateľov, ktorí fyzicky obťažovali deti, s ktorými sa zoznámili práve cez Roblox. To nie je nič ťažké kvôli jeho anonymite, ktorá na registráciu nevyžaduje žiadne overenie totožnosti.

Na Darknete sú dokonca k dispozícii podrobné návody, akým spôsobom kontaktovať deti a potom s nimi manipulovať za dosiahnutím vytúženého cieľa, teda zaslania intímnych fotografií prípadne aj osobného stretnutia. Rovnako ako predtým pedofili lákali deti na ihriskách na sladkosti, ponúkajú teraz vo virtuálnych svetoch robuxy, digitálnu menu, za ktorú si hráči môžu kupovať (nielen) kozmetické vylepšenia pre svojho avatara.

image

Najoriginálnejší pracovný pohovor? Spoločnosť Roblox víta záujemcov priamo vo svojej hre

Desiatky tisíc správ za sekundu

Každú sekundu pretečie cez Roblox 50-tisíc správ, čo je aj za využitia automatizovaných nástrojov umelej inteligencie neustriehnuteľné. Áno, Roblox umožňuje pomerne podrobne nastaviť tzv. rodičovský zámok a napríklad tak úplne znemožniť textovú komunikáciu s neznámymi ľuďmi, nie každý sa však v tejto oblasti dokáže dobre orientovať.

Problém je aj v tom, že v predvolenom nastavení je väčšina obmedzení vypnutá. Že situácia nie je dobrá a Roblox nerobí na ochranu svojich používateľov dosť, si myslí aj niekoľko súčasných aj bývalých zamestnancov, s ktorými reportérky Bloombergu pod prísľubom anonymity hovorili.

Podľa nich je bezpečnostný aspekt podfinancovaný a mnohé nimi navrhované riešenia boli rovno zmetené zo stola. Expertka Kirra Pendergastová, ktorá sa dlhodobo zaoberá ochranou deti v online priestore, si potom ohľadom Robloxu neberie žiadne servítky.

Nebezpečenstvo spočíva v nenápadnosti

„Keby som mala tú moc vymazať jedinú aplikáciu z povrchu zemského, bola by to práve táto.“ Najväčšie nebezpečenstvo vidí v jej nenápadnosti, kvôli roztomilej grafike si mnoho rodičov myslí, že je pre deti absolútne bezpečná, je to však presne naopak.

Robloxu samozrejme zrušenie (aspoň v dohľadnej dobe) nehrozí. V mnohých ohľadoch ide o skvelú zábavu, z ktorej si možno odniesť mnoho pozitívneho, zlyhávajúcich oficiálnych moderátorov však musia zastúpiť rodičia.

Je potrebné sa zaujímať o to, čo deti v hre robia, starostlivo im vysvetľovať možné nebezpečenstvá a jasne nastaviť pravidlá. Svietiaca obrazovka síce môže v mnohých ohľadoch pomôcť, sama však deti nevychová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 04:28