Grand Theft Auto VRockstar Games
StoryEditor

Internet šalie z možnosti blížiaceho sa odhalenia nového GTA VI. Fanúšikovia hľadajú náznaky a oznámenie je na spadnutie

iDnes.czOndřej Martinů28.10.2023., 12:00h

Každým dňom by sa podľa špekulácií mohlo odhaliť Grand Theft Auto VI. Na sociálnej sieti X prakticky každý deň trenduje názov hry, čo aj niektorí užívatelia zneužívajú falošnými trailermi alebo žadonením o lajky. Od hry má navyše množstvo ľudí až nereálne očakávania.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa mnohých vyjadrení na internete, ako z anonymných komunít, tak od serióznych herných analytikov, už môže byť jasné, že odhalenie nového dielu legendárnej série Grand Theft Auto je prakticky na spadnutie.

Okrem toho fanúšikovia hľadajú kryptické informácie v oficiálnych materiáloch od Rockstar Games alebo analyzujú výročné finančné správy spoločnosti, ktoré by pomohli situáciu objasniť, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes.

image

Svet sa konečne dozvedel, ako sa hackerovi podarilo vykradnúť zábery GTA 6. Použil techniku za pár desiatok eur

Bizarné teórie

Na nedávnom hernom veľtrhu Gamescom sa dokonca nenásytnosť po novom diele tejto hernej série prejavila počas úvodných slov moderátora Geoffa Keighleyho, keď mu do reči vstúpil jeden z divákov, ktorý sa začal nového GTA dožadovať. Hoci tento jedinec bol už nejaký čas známy svojím narušovaním živých prenosov, časť špekulácií sa točila aj okolo toho, či to nie je skrytá reklama na hru.

Najčerstvejšie vodítko, ktoré by zdanlivo mohlo napovedať termín blížiaceho sa oznámenia, sú zoznamy videí na youtubovom kanáli Rockstar Games. Aktuálne totiž fanúšikovia divoko špekulujú nad tým, čo má znamenať pridanie nového, doposiaľ neverejného videa do zoznamov na profile. Ani táto špekulácia však zatiaľ nepriniesla žiadne ovocie.

Situácia, kedy je fanúšikovská základňa vo vare, bohužiaľ zneužívajú aj tí, ktorí sa snažia si pre seba ukradnúť pozornosť. Je už dlhoročným pravidlom, že na doposiaľ neodhalené hry fanúšikovia vyrábajú aj falošné trailery (obvykle zložené zo záberov z predchádzajúcich hier), a v prípade chystaného GTA tu nie sú žiadne výnimky. Na sociálnej sieti X sa tak môžete preklikať k sérii príspevkov v štýle „rýchlo sa pozrite, kým to zmažú“ nasledovaných celkom očividne falošným trailerom:

Klamú fanúšikov

Aj ďalšie podvody ohľadom strhávania pozornosti sú podobné razeniu. Veľa užívateľov napríklad na sieti hlása, že Elon Musk fandí novému GTA a po kliknutí na lajk pri danom príspevku sa objaví logo novej hry. Samozrejme je to nezmysel a hoci sociálna sieť X sem tam takú funkciu pridá (napríklad v spojitosti s premiérami nových produktov od Applu), veľa ľudí sa môže nachytať:

Také príspevky v podstate nie sú ničím iným ako zberom pozornosti od naivných fanúšikov a umelým zvyšovaním interakcií na danom profile. Často sa také profily zároveň aj prezentujú ako analytici so „zaručenými informáciami“ a šíria ďalšie falošné informácie ohľadom chystaného dielu.

Obvykle sa to týka tvrdenia, že oznámenie je už na spadnutie a nového traileru sa určite dočkáme už zajtra či budúci týždeň a podobne. Ohľadne nového GTA inak koluje rad viac či menej nepravdepodobných očakávaní, ktoré však logicky nemôžeme s istotou vyvrátiť ani poprieť.

image

(Ne)známe zaujímavosti o GTA: Vzniklo kvôli chybe, sériu chceli pri vydaní každého dielu zničiť

„Overené”​ informácie

Herné komunity však už teraz majú jasno napríklad v tom, že hra zarobí počas prvého týždňa predaja vyše miliardy dolárov, že bude v základe stáť vyše 120 eur a že bude mať fotorealistickú grafiku, presnú simuláciu reálneho života a podobne.

Reálne informácie pritom stále nie sú dostupné prakticky žiadne. Štúdio síce už začiatkom minulého roka priznalo, že na hre pracuje, nič konkrétne však neprezradilo.

Najviac informácií priniesol vlani šokujúci únik zdrojových dát, ktoré sa hackerovi podarilo ukradnúť priamo z firemných serverov. Tie potvrdili napríklad plány mať minimálne dve hrateľné postavy (muža a ženu) a fakt, že sa vrátime do Vice City.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:14