Slovenská hra sa stala najlepšou v strednej a východnej Európe v kategórii dizajn.Instagram.com/nintendohall/
StoryEditor

Hmyzí western, či počítačová verzia najstaršej spoločenskej hry. Prinášame výber ocenených slovenských hier

Michal Čiernik17.08.2022., 17:00h

Trh so slovenskými počítačovými hrami je síce malý a z českými vývojármi sa nemôže porovnávať. Je však z roka na rok väčší a naši autori vydávajú každý rok desiatky nových profilov. Poď si pozrieť výber ocenených slovenských počítačových hier.

Lajkuj Brainee.sk na

​Vaporum: Lockdown

Slovenská herná scéna neprekvitá obrovskými hernými klenotmi ale pár malých diamantov sa medzi nimi určite nájde. Medzi ne patrí aj hra Vaporum bratislavského štúdia Fatbot Games, ktorá použila klasické črty dungeon crawlerov, zasadila ich do steampunkového prostredia a oživila niekoľkými originálnymi mechanikami.

Vaporum: Lockdown  ktoré je príbehovo zasadené tesne pred udalosťami prvého dielu. Hra je preto prívetivá tak ako pre nových hráčov, tak aj pre fanúšikov pôvodného Vaporum.

Tvorcovia vymysleli svet, v ktorom je veža Arx Vaporum výsledkom pokroku technológie založenej na tajomnej látke fúmium, ktorá poháňa tie najšialenejšie experimenty. Tragické udalosti, ku ktorým však dôjde, spravia z veži pascu plnú príšer.

image

Vaporum vyhral aj v kategóriach najlepší herný dizajn a najlepšia PC/konzolová hra.

Instagram.com/gamingcypher/

Vedkyňa Ellie Teller ostane uviaznutá na pracovisku, ktoré bolo vystavané na najväčšom ložisku fúmia, ktoré je však, nanešťastie, uprostred mora. Tvojím cieľom je prejsť celou vežou plnou príšer a hlavolamov až k ponorke, ktorá ťa dostane do bezpečia. Tá však nie je v stave, aby Ellie prepravila k pobrežiu. Bude potrebné nájsť niekoľko komponentov na opravu ponorky a zabezpečiť zásoby jedla, aby cestu prežila.

Táto Steampunková kroková RPG hra ovládla posledné udeľovanie Game Days, ktoré každoročne organizuje Slovenská asociácia herných vývojárov. Okrem hlavnej ceny, teda titulu Slovenská hra roka, Vaporum vyhral aj v kategóriach najlepší herný dizajn a najlepšia PC/konzolová hra.

image

Vaporum je najlepšia slovenská hra za rok 2020.

Instagram.com/sense.se/

YesterMorrow

Klasická dvojrozmerná plošinovka od vydavateľa Bitmap Galaxy je síce zasadená do japonského prostredia, ale pochádza z dieľne slovenských autorov. Hlavnou hrdinkou je mladé dievča Yui. Japonský feeling však hre neuberá vôbec na kvalite.

image

Hráč zreštauroval v Minecrafte zrúcaninu historickej pamiatky. Išlo o najťažší projekt vôbec, hovorí youtuber

Festival svetla sa skončí útokom Tieňov a Yui v snahe privolať záchranu neuspeje. Celý Lesný ostrov pohltí depresívna temnota a na pleciach Yui ostáva záchrana milovaných. Opisuje príbeh Sector. V hre postupne prejdeš rozličnými prostrediami, v ktorých nechýba tradičná zostava ako les, chrámy, púšť, či ľadový svet.  Až na zopár výnimiek sú jednotlivé obrazovky vytvorené dostatočne pútavo. Môžeš sa tešiť na tradičné skákanie, húpanie sa na lanách, kotúle, wall jumpy, či veterné prúdy.

image

Táto veselá plošinovka vyhrala na spomínanom Gamen Days v kategórií najlepší vizuálny dizajn a najlepší zvukový dizajn.

Yestermorrow.com/

Vo finále však YesterMorrow pokojne môžeme hodnotiť kladne. Ako nadpriemernú plošinovku, ktorá ponúka príjemnú plynulú výzvu. Má zaujímavé prostredie, ktoré ťa postupne učí nové prvky. Táto veselá plošinovka vyhrala na spomínanom Gamen Days v kategórií najlepší vizuálny dizajn a najlepší zvukový dizajn. Okrem toho bola minulý rok nominovaná medzi najlepšie štyri hry strednej a východnej Európy v kategórii dizajn.

image

Klasická dvojrozmerná plošinovka od slovenského vydavateľa Bitmap Galaxy.

Yestermorrow.com/

UR Game

Ide o digitálnu prerábku tisícky rokov starej kráľovenskej stolnej hry Ur. Pochádza z oblasti Mezopotámie a hráči si vďaka Ur Game môžu zahrať najstaršiu zachovanú spoločenskú hru na svete vo svojom počítači. Ur Game je re-kreáciou The Royal Game of Ur, hry, ktorá je staršia viac ako 4500 rokov. Pochádza zo starovekej Mezopotámie a rozšírila sa do celého sveta.

image

Slováci vytvorili hru z obdobia 2. svetovej vojny. Budeš v nej loviť nacistov a spoznáš menej známu históriu

Jej počítačová verzia od slovenského vydavateľa má lokálny online multiplayer v ktorom hráš za starovekého boha. V hre musíš použiť na dosiahnutie cieľa stratégiu v kombinácii so šťastím. „Vyzerá to jednoducho a krátko, ale je to akčná závodná hra v ktorej musíš  dostať všetky svoje kamene do cieľa, pričom hádžeš špeciálne štvorstenné kocky a posúvaš svoje kamene podľa hodnoty hodených kociek.“ Vysvetľuje autor na svojom webe. Vyhrávaš, keď sú všetky jeho hracie prvky v cieli. Zahrajte si Kráľovskú hru Ur online s priateľmi alebo offline s počítačom. Trnavský vývojár Dalibor Bartoš za svoj originálny a netradičný prístup bol ocenený na Game Days v kategórii Iný pohľad. Hra okrem toho získala aj Ocenenie hráčov Sectoru za rok 2020.

image

Ide o digitálnu prerábku tisícky rokov starej kráľovenskej stolnej hry Ur.

Bartos Studio.com/

Blood will be Spilled

Hra je nádherne animovaná a predstavuje tradičné motívy z divokého západu vo veľmi sympatickom spracovaní. Pôsobí rozprávkovo a komiksovo, čo ešte dotvárajú prestrihové scény s charakteristickými komiksovými okienkami ako z časopisov. A vôbec neprekáža, že kovboji, banditi a indiáni sú vlastne hmyz. A to doslova. Práve naopak, hlavný hrdina zahalený v červenom plášti je skvelým obrazom  akčného hrdinu z klasických westernov.

Podľa Sectoru v hre nájdete mnoho odkazov na kultové filmy, ako je Pre hrsť dolárov, Vtedy na západe či Dobrý, zlý a škaredý a je jasné, čím sa tvorcovia inšpirovali.  A aj ďalšie postavy, hoci majú niekoľko párov nôh a krídla, vyzerajú so sombrérom či čelenkou na hlave a nábojovými pásmi na hrudi veľmi efektne. Lokality, ako je westernové mestečko, vyprahnutá púšť či banské chodby, perfektne vystihujú danú tému.

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Jedinečnosť hry sa však týka aj samotnej hrateľnosti. Tvorcovia vytvorili originálny mix 2D rolovacej akcie a plošinovky s jednoduchými puzzle prvkami a taktickými bojmi, kde sledujete objekty a postavy zboku. To je pri ťahových prestrelkách veľmi nezvyčajné. Slovenských vývojárov z Doublequote Studio ocenili za veľkú kreativitu a výborné nápady aj v zahraničí. Na udeľovaní cien za najlepšiu hru v strednej a východnej Európe CEEGA  Awards získall tento westernový unikát cenu za najlepší vizuál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:17