Lego oslavuje 90 rokov.Instagram.com/lego Argentina/
StoryEditor

LEGO oslavuje 90 rokov. Pozri si pri tejto príležitosti najväčšie projekty z tejto stavebnice na svete

Michal Čiernik14.08.2022., 15:00h

Najpopulárnejšia stavebnica LEGO tento rok slávi 90. výročie svojho vzniku. Počas týchto rokov milovníci a fanatici do plastových kociek s nimi prekonali desiatky svetových rekordov. Pri pohľade na niektoré projekty ti spadne sánka.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri príležitosti okrúhleho výročia hostilo 10. augusta LEGO svoj vôbec prvý Svetový deň hry. Deň bol po celom svete venovaný podujatiam pre deti i dospelých. Mladý dánsky tesár Ole Kirk Kristiansen práve v desiaty augustový deň v roku 1932 zobral náradie a vyrobil svoje prvé drevené auto. 

Svoju spoločnosť pomenoval „LEGO“ z „Leg Godt“, čo v dánčine znamená „Hraj sa dobre“. Inšpirujúce, zábavné a hravé učenie zostáva cieľom výrobcu hračiek aj dnes. Od svojho vzniku sa ikonická kocka LEGO objavila vo viac ako 18-tisíc stavebniciach a inšpirovala milióny detí a fanúšikov k hre a tvoreniu.

Deti sa nehrajú dosť

Po deväťdesiatich rokoch inšpiratívnych, nekonečných hodín hry venuje značka svoju oslavu výročia tomu, aby pomohla rodinám nájsť si počas dňa chvíľku na hru. Nový prieskum totiž zistil, že rodiny majú pocit, že sa nehrajú dosť. Nová štúdia LEGO Play Well 2022 oslovila 55-tisíc rodičov a detí v 30 krajinách a zistila, že hoci hranie mení životy a zbližuje ľudí, v dnešnom svete je pre rodiny ťažké určiť si priority.

Svetové rekordy z LEGO sveta nájdeš v galérii:

Podľa 95 percent rodičov hra tiež robí celú rodinu šťastnejšou, buduje silnejšie rodinné putá a zlepšuje rodinnú pohodu. Väčšina detí, až 82 percent si želá, aby sa mohli hrať viac. 34 percent rodičov má pocit, že ich rodina sa nehrá dosť spolu. Každodenné povinnosti ako práca do neskorých hodín (31 percent), domáce práce (28 percent) a jednoducho nedostatok času (32 percent) sú podľa rodičov najväčšou prekážkou rodinnej zábavy.

Svetový deň hry bol zatiaľ ich najväčšou pozvánkou na hranie v histórii. Tento deň bol plný inšpirácie, ktorá pomáha rodinám a komunitám nájsť rýchly a jednoduchý okamih hravej radosti, bez ohľadu na ich vek, krajinu, kde žijú alebo záujmy.

Jednou z najväčších Lego sérií je Lego Star Wars

Rodiny z deťmi, ktoré hľadajú priestor na častejšie hranie sa môžu inšpirovať dvojicou priateľov zo Spojených štátov. Nadšenci do LEGO Star Wars nedávno postavili obrovskú repliku chrámu Jedi na Coruscante. Vytvorenie tejto zostavy trvalo deväť dní a bolo použitých neuveriteľných 50 000 kusov kociek. 

Našťastie stavitelia Lee Roberts a David Hall zaznamenali celý proces a nahrali časozberné video. Zaujímavosťou je aj interiér stavby. Zobrazuje útok Anakina Skywalkera a klonových vojakov počas Rozkazu 66. Konštrukcia do značnej miery odráža verziu udalostí videných v Revenge of the Sith. 

Zo sveta Star Wars to ale nie je ani zďaleka rekordom. Najväčší Star Wars model bol postavený v roku 2013 v Kladne. Stíhačka X-Wing Fighter bola postavená z 5 335 200 kociek. Tím 32 ľudí potreboval celý rok od začiatku až po dokončenie. Samotná výstavba trvala štyri mesiace. 

Po skonštruovaní modelu v Kladne, bol v máji 2013 v počte 32 kusov prevezený do New Yorku. Model vrátane oceľovej infraštruktúry váži 20 856 kilogramov. Je 3,28 metra vysoký, 13,71 metra dlhý a má rozpätie krídel 13,52 metra, čo je takmer o dva metre viac ako originálna loď z príbehu.

image

Model vrátane oceľovej infraštruktúry váži 20 856 kg. Je 3,28 m vysoký, 13,71 m dlhý a má rozpätie krídel 13,52 metrov, čo je takmer o dva metre viac ako originálna loď z príbehu.

Twitter.com/spirit Bear/

Svet Star Wars je v LEGO prevedení veľmi obľúbený. Dôkazom toho je aj najväčšia komerčná stavebnica, ktorá sa dá kúpiť v obchodoch. Milenium Falcon obsahuje 7541 dielikov. Po dokončení je model 84 centimetrov dlhý, 21 centimetrov vysoký a 56 centimetrov široký.

image

LEGO postaví v Amerike továreň budúcnosti. Má byť uhlíkovo neutrálna s vlastnou solárnou elektrárňou

Hviezdne vojny držia rekord aj v najväčšom počte vystavených lego figúrok. Zamestnanci LEGO v centrále LEGO UK v Slough postavili armádu 35 310 minifigúrok Storm Troperov za šesť a pol hodiny. Keď sme už pri figúrkach, tak limitovaný C-3PO zo štrnásť karátového zlata, bol vydražený za 300 000 dolárov. Vyrobených ich bolo len päť kusov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:32