Lego postaví sebestačnú továreň v USAFlickr.com/
StoryEditor

LEGO postaví v Amerike továreň budúcnosti. Má byť uhlíkovo neutrálna s vlastnou solárnou elektrárňou

Michal Čiernik14.07.2022., 14:00h

Ekoaktivisti sa tešia! USA sa tento týždeň konečne pripojili k Legolandu. Vôbec prvá továreň v krajine bude mať vlastnú solárnu elektráreň dostatočne veľkú na to, aby pokryla celý jej dopyt po elektrine.

Lajkuj Brainee.sk na

LEGO Group oznámila plány investovať viac ako jednu miliardu dolárov do výstavby novej továrne v okrese Chesterfield vo Virgínii na pozemku s rozlohou 137 hektárov. Po dokončení bude zariadenie s rozlohou 160 000 metrov štvorcových a zamestnávať viac ako 1 760 ľudí.

Bude navrhnutá tak, aby fungovala ako uhlíkovo neutrálne zariadenie. 100 percent jeho každodenných energetických potrieb pokryje obnoviteľná energia generovaná solárnym parkom na mieste.

Niels B. Christiansen, generálny riaditeľ LEGO Group povedal: „Toto je vzrušujúci krok pre LEGO Group. Tešíme sa na výrobu kociek LEGO v USA, na jednom z našich najväčších trhov. Poloha vo Virgínii nám umožňuje vybudovať solárny park, ktorý podporuje naše ambície v oblasti udržateľnosti a poskytuje jednoduché prepojenie na celoštátne dopravné siete. Tešíme sa aj na vytváranie fantastických pracovných príležitostí pre ľudí z Virgínie.“

Výstavba sa začne na jeseň 2022 s plánovaným spustením výroby v druhej polovici roku 2025. Začiatkom roku 2024 sa v neďalekej existujúcej budove otvorí dočasné baliace miesto a vytvorí sa až 500 pracovných miest.

Lego od našich susedov

Továreň vo Virgínii bude siedmou továrňou LEGO Group na svete. Medzi ďalšie patria napríklad aj továrne u našich susedov v Čechách či Maďarsku. V Kladne sa vyrába väčšina lego kociek pre európsky trh a v továrne pracuje 2500 zamestnancov. V Maďarskom meste Nyíregyháza sa zase špecializujú na stavebnicu Duplo.

Carsten Rasmussen, prevádzkový riaditeľ LEGO Group povedal: „Naše továrne sa nachádzajú blízko našich najväčších trhov, čo skracuje vzdialenosť, ktorú musia naše produkty prekonať. To nám umožňuje rýchlo reagovať na meniaci sa dopyt spotrebiteľov a pomáha riadiť našu uhlíkovú stopu.“

LEGO Group v súčasnosti zamestnáva približne 2 600 ľudí v USA, kde pôsobí od 60. rokov minulého storočia. Jej ústredie v USA je v Enfield odkiaľ prevádzkuje 100 značkových predajní LEGO po celej krajine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:22