V tomto štáte zakázali osobám do 19 rokov hrať Minecraft (ilu)TASR
StoryEditor

Minecraft až od devätnástich? V tomto štáte si deti slávnu hru už nekúpia

Radka Rosenbergová19.07.2021., 10:57h
Akoby sa z nej stalo porno. Osoby do devätnástich rokov nemôžu hrať túto obľúbenú hru. Je to totiž ilegálne.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď ide o hru vhodnú pre deti a mládež, v niektorých krajinách ju nemôžu hrať. K celosvetovo obľúbenej hre sa nedostane nikto pod devätnásť rokov. Aspoň v Južnej Kórei nie. 

Na vine je viac ako desať rokov starý „Popoluškin zákon“ (menej poeticky tiež Revízia zákona o ochrane mládeže, The Youth Protection Revision Act), ktorý zakazuje deťom mladším ako šestnásť rokov hrať online videohry medzi polnocou a šiestou hodinou rannou. Dôvody, ktoré viedli k presadeniu zákona sú zrejmé a majú predovšetkým chrániť deti pred celonočným vysedávaním pri počítačoch, v prípadoch, keď to nezvládnu ustrážiť sami rodičia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Minecraft (@minecraft)

Prevádzkovatelia online počítačových hier tam musia na vlastné náklady zabezpečiť, aby sa mladiství v týchto časoch vôbec nedokázali pripojiť k ich serverom. A to nie je technologicky úplne tá najľahšia vec. Microsoft sa preto rozhodol, že radšej svoju online službu Xbox Live, cez ktorú sa hrajú všetky ich hry, sprístupnil v Južnej Kórei iba ľuďom od devätnástich rokov.

Tamojší hráči Minecraftu doteraz tento systém mohli obchádzať tým, že sa prihlasovali cez overovací systém pôvodných autorov hry zo štúdia Mojang, na ktorý sa zákon nevzťahoval. Lenže Microsoft teraz všetky svoje herné podúčty prevádza do svojej centrálnej siete Xbox Live, čím táto výnimka končí. Výsledkom je trochu absurdná situácia, ktorá z tejto roztomilej hry robí v Južnej Kórei záležitosť na úrovni tvrdého porna.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Minecraft (@minecraft)

Než aby čakali na prisľúbené riešenie zo strany Microsoftu, ktoré má prísť ešte tento rok, rozhodli sa vziať Kórejci riešenie do vlastných rúk a petíciou požadujú zrušenie spomínaného zákona. Argumentujú tým, že je dávno zastaralý a zďaleka nepokrýva moderné trendy vo videohrách, keď úplne ignoruje konzolové aj mobilné platformy. Petícia v túto chvíľu má už viac ako 100-tisíc podpisov a ďalšie tisíce pribúdajú každou hodinou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:51