StoryEditor

Zničila ho počítačová hra, ktorá mu priniesla miliardy dolárov

21.11.2015, 13:24
Hrali ste niekedy hru Minecraft? Prispeli ste tým k tomu, aby sa Markus Persson stal miliardárom a zároveň sa cítil nešťastný.

Keď totiž švédsky tvorca Minecraftu predal svoju spoločnosť Mojang a dostal sa medzi 1500 najbohatších ľudí sveta, jeho život sa odrazu stal prázdnym a osamelým.

Markus Persson má 36 rokov a dosiaľ toho stihol naozaj dosť. Už ako sedemročný začal programovať na počítači Commodore 128. Prvú hru vytvoril ako osemročný. Je len logické, že sa začal živiť ako programátor a vývojár hier pre viaceré firmy. V roku 2009 spolu so svojím najlepším kamarátom Jakobom Porsérom založili vlastnú spoločnosť Mojang. Zároveň vydali prvú verziu Minecraftu. Obaja mali vtedy aj iné zamestnania a ocitli sa na životnej križovatke. Zvažovali, či sa budú venovať rozvoju vlastnej firmy, alebo budovaniu kariéry inde. Rozhodli sa pre prvú možnosť a risk sa im vyplatil. V roku 2011 vyšla plná verzia Minecraftu a odvtedy sa predalo viac ako 70 miliónov kópií pre rôzne platformy, čo z neho robí tretiu najpredávanejšiu hru všetkých čias. Na prvom mieste je Tetris.

215 tisíc eur za 6 mesiacov

Persson vytvoril Mojang ako nezávislé štúdio a dlho odmietol vstup iných silných investorov. Pre zamestnancov vytvoril priateľskú, ba až rodinnú atmosféru. Rôzne míľniky, ktoré firma dosiahla, oslavovali spoločne. Persson ich napríklad za peniaze spoločnosti pozval do Monaka, kde strávili niekoľko dní jazdou na pretekárskych autách a večierkami na luxusných jachtách.

O to väčší šok prišiel v septembri 2014, keď Microsoft oznámil, že kupuje Mojang. Persson dostal ponuku, aká sa neodmieta. Internetový gigant zaplatil za jeho štúdio 2,5 miliardy dolárov. Persson o tom rokoval niekoľko mesiacov, ale jeho kolegovia do poslednej chvíle nič netušili. Súčasťou dohody bolo, že Persson z firmy odíde. Ostatných zamestnancov si však Microsoft chcel udržať. Preto ponúkol 2 milióny švédskych korún (215-tisíc eur) každému, kto v Mojangu ostane aspoň šesť mesiacov po predaji. Jediným záujmom Microsoftu bola, pochopiteľne, hra Minecraft a jej ďalší vývoj. To sa ukázalo aj pri prvej návšteve zástupcov Microsoftu vo švédskom sídle spoločnosti, keď sa viackrát pomýlili a hovorili o firme Minecraft, nie Mojang.

Sťažuje sa na Twitteri

Vďaka predaju firmy sa Persson na jar tohto roka objavil na 1415. priečke v rebríčku najväčších boháčov, ktorý zostavuje magazín Forbes. Jeho majetok sa v súčasnosti odhaduje na 1,5 miliardy dolárov. Zdá sa však, že samotný Persson z toho veľkú radosť nemá. Svedčia o tom príspevky, ktoré písal na svojom účte na Twitteri. Sťažoval sa napríklad, že bol na Ibize na večierku so slávnymi ľuďmi, a pritom sa nikdy necítil osamelejší. Po veľkých zmenách v živote sa tiež odcudzil starým kamarátom. Skomplikovali sa mu aj vzťahy so ženami. „Stretol som skvelé dievča, ale bála sa môjho životného štýlu a radšej si začala s normálnym človekom,“ posťažoval sa. V inom príspevku sa vrátil aj k predaju Mojangu. „Keď sme predali firmu, najväčšie úsilie sme venovali tomu, aby bolo o zamestnancov dobre postarané. A teraz ma všetci nenávidia,“ napísal. Ľudia v Mojangu mu totiž po náhlom predaji firmy vyčítali, že ich zradil.

Jeden z príspevkov však naznačil, že Persson napriek odcudzeniu a osamelosti nestráca optimizmus. „Ľudia, ktorým sa podaril náhly úspech, mi hovoria, že to je normálne a že to prejde. Dobré vedieť!“ zveril sa na Twitteri. Jedným zo spôsobov, ako sa s tým vyrovnáva, je kúpa luxusnej vily v Beverly Hills. Ponúkol za ňu 70 miliónov dolárov a vyfúkol ju tak rapperovi Jay-Z a jeho manželke Beyoncé, ktorí o ňu mali tiež záujem. Dom má osem spální a 15 kúpeľní, vlastné kino a bazén sú samozrejmosťou. Suma, ktorú zaň zaplatil, je doteraz najvyššia cena nehnuteľnosti v Beverly Hills.

V tomto luxusnom útočisku sa Persson možno vráti k tomu, čo mal najradšej a čo mu už Mojang neumožňoval. Nikdy totiž nestál o slávu a radšej chcel vyvíjať malé hry. Po veľkom úspechu Minecraftu to však už nebolo možné, všetci by mali príliš veľké očakávania. Persson už v minulosti naznačil, že nové hry chce vytvoriť pod pseudonymom.

Článok bol zverejnený na webe jet.sk

01 - Modified: 2007-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S betónom máme zatiaľ problémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:00