Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu prostredníctvom skutočných ľudských osudov.The Green Border/
StoryEditor

Tieto filmy ti otvoria oči. Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu cez skutočné ľudské osudy

29.09.2023., 10:00h

Prinášame zoznam filmov, ktoré podporujú porozumenie a empatiu, a snažia sa ukázať, že nie všetky ľudské osudy v prebiehajúcej migračnej kríze sú rovnaké.

Lajkuj Brainee.sk na

FLUGT (FLEE)

Dokumentarista Jonas Poher Rasmussen vytvoril svojim animovaným filmom Flee niečo skutočne jedinečné. Je to príbeh o utečencoch, ktorý sa vyhýba niektorým typickým stereotypom spojených s takýmito príbehmi. Pri zaznamenávaní úteku Amina Nawabiho z Afganistanu a jeho ceste do Dánska, zachytáva traumatické cesty, ktoré milióny utečencov podstupujú, aby unikli konfliktu.

image

Polícia zadržala medzi nelegálnymi migrantmi dvoch teroristov. Vyhostiť ich naspäť však nemôžeme

Príbeh je vyrozprávaný samotným Nawabim a je prezentovaný jeho priamy popis času, keď bol utečencom, pretkaný súčasnými segmentmi, v ktorých Nawabi váhavo hovorí svojmu partnerovi Kasperovi, že mu ponúkli miesto na americkej univerzite. Je to ohromujúca dokumentárna dráma o skutočnom príbehu, coming oute a filme, ktorý si kladie otázku: "Čo je domov?" 

Flee sa stal vôbec prvým animovaným filmom, ktorý získal nominácie na Oscara v kategórii dokumentárnych hraných filmov, medzinárodných hraných filmov a celovečerných animovaných filmov, a je pútavým príbehom o prežití, ktorý sa napokon vynára z tajnej minulosti.

HIS HOUSE

Filmy o migrácii a skúsenostiach s utečencami nemusia spadať do kategórie dokumentov alebo drámy. Tento film od Netflixu z roku 2020 využíva nadprirodzený hororový žáner, prostredníctvom ktorého rozpráva príbeh utečeneckého páru z Južného Sudánu. Mladý pár sa prispôsobuje svojmu novému životu v anglickom meste, vrátane xenofóbii, života v zanedbanom mestskom dome, či okultným nepokojom.

Film Remiho Weekesa je mrazivý, premyslený a ohromujúco dezorientujúci hororový triler. Filmár šikovne spája hrôzostrašnú atmosféru a typické hororové aspekty s dobre vykreslenými postavami.

HUMAN FLOW

Čínsky umelec a režisér Ai Weiwej vo svojom debutovom celovečernom dokumentárnom filme, ktorý vydal Amazon Studios, cestoval po celom svete so svojím 2 000 členmi štábom celý rok. Od Afganistanu do Maďarska cez francúzske Calais, americko-mexickú hranicu až po letisko Tempelhof v Berlíne, sa snažil zachytiť globálny stav masovej migrácie.

 Human Flow bol natočený v 23 krajinách a obsahuje ohromujúce letecké zábery z dronu. Film sa okrem toho pýši aj apolitickým prístupom a privileguje ľudský aspekt.  Režisér a jeho tím ponúkajú divákom komplexný a prístupný prehľad, ktorý vyvoláva pochopenie a empatiu.

NACIDO EN SIRIA (BORN IN SYRIA)

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 opustili svoje domovy už milióny Sýrčanov, pričom veľkú časť z nich tvoria deti. Utiekli pred smrtiacimi bombovými útokmi vlády Bachar Al Assada a hrôzami ISIS, len aby sa ocitli uväznení v provizórnych táboroch alebo na uzavretých hraniciach. 

Silný dokument Hernána Zina umožňuje divákovi byť svedkom traumatickej cesty utečencov prostredníctvom osudov siedmich malých detí. Ich očami sme svedkami všetkého, od ich úteku zo Sýrie, utečeneckých táborov, až po ich príchod do zasľúbenej krajiny. Potom ich film sleduje počas prvých šiestich mesiacov v Európe, počas ktorých sa integrujú v nových domovoch. Film bol natočený v Sýrii, Libanone, Turecku, Grécku, Chorvátsku, Slovinsku, Rakúsku, Nemecku, Belgicku a Holandsku. Ide o jedinečné zobrazenie utečeneckej skúsenosti a srdcervúce svedectvo o strate nevinnosti, ako sa deti pokúšajú nájsť šťastie aj v tých najzúfalejších časoch. 

ADÚ

Táto španielsko-francúzska dráma prepletá tri dejové línie, aby lepšie zdokumentovala tragédiu africkej utečeneckej krízy v Európe. Príbeh sleduje šesťročného chlapca a jeho sestru, ktorí sa pokúšajú utiecť z Kamerunu do Európy. Aktivistu proti nelegálnemu lovu, ktorý objavil mŕtveho slona a skupinu občianskych stráží v Melille, ktorá čelí masovému útoku Afričanov na hraničný plot, ktorí sa zúfalo snažia získať prístup do Španielska. 

Predstavuje perfektné herecké výkony a pôsobí ako dojímavý komentár o vysídľovaní, rasizme a love trofejí. Film získal štyri ceny Goya (španielske Oscary) – vrátane ceny za najlepšiu réžiu pre Salvadora Calva – z celkovo trinástich nominácií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 14:25