Polícia zadržala medzi nelegálnymi migrantmi dvoch teroristov.Ján Krošlák/Tasr
StoryEditor

Polícia zadržala medzi nelegálnymi migrantmi dvoch teroristov. Vyhostiť ich naspäť však nemôžeme

Michal ČiernikTASR04.09.2023., 14:00h

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran informoval na tlačovej konferencii o momentálnej situácii s nelegálnymi migrantmi na slovensko-maďarskej hranici. Prezradil aj o dvojici teroristov a vysvetlil dôvod, prečo ich nemôžeme len tak poslať naspäť do ich krajiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. Zároveň potvrdil, že v súvislosti s migrantami sa doteraz nezaznamenala trestná činnosť. Mrzí ho, že sa téma nelegálnej migrácie zneužíva v predvolebnej kampani.

Vojnový utečenci

Čoraz viac utečencov sa zhromažďuje na juhu Slovenska, pričom následne pokračujú ďalej po svoje trase. „Deväťdesiat percent migrantov pochádza zo Sýrie,“ povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Doplnil, že tieto čísla majú potvrdené. Títo migranti majú status vojnového utečenca. 

Toto je aj dôvod, prečo nemôžeme odhalených teroristov poslať naspäť odkiaľ prišli. „Ak nie je zo Sýrie alebo Afganistanu, môžeme ho administratívne vyhostiť,“ povedal Hamran. Kvôli Ženevskému dohovoru vojnových utečencov nie je možné z krajiny vyhostiť, keďže ich domovina nie je bezpečná. 

Zákon nepustí 

Na základe zákona o pobyte cudzincov policajti vydávajú migrantom potvrdenie o pobyte na území Slovenskej republiky, uvádza hnonline. „Toto do zákona pridala vláda trojnásobného premiéra,“ naráža Hamran na Roberta Fica. Ten policajné praktiky pri migrantoch kritizoval a nebol si istý zákonnosťou postupov. 

Hamran tvrdí, že policajt nemá možnosť potvrdenie nevydať, keďže v zákone sa píše priamo slovo "vydá" pri klauzule o potvrdení o pobyte. 

image

Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas tlačovej konferencie na tému – Nelegálna migrácia 

Jakub Kotian/Tasr

„Nikto sa nemusí obávať, že kvôli tlačivu tu skončia všetci,“ dodal Hamran. Polícia zdôrazňuje, že potvrdenie znamená len to, že daného človeka už polícia preverovala, nejde o povolenie na pobyt. 

Šéf polície zdôrazňuje, že cieľom migrantov je poväčšine Nemecko a na Slovensku nezostávajú. V rámci administratívnej repatriácie sa často migranti vracajú po svojej trase do štátu, odkiaľ postupne išli. Z Česka sa ich minulý rok na Slovensko takto vrátilo 800. „Na druhý deň však opäť išli do Nemecka,“ dodal. 

Politici chcú uzavrieť hranice

Štát si musí vedieť ochrániť svoje hranice. Ak to polícia nezvláda, mala by jej prísť na pomoc armáda. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS Richard Sulík. „Migranti budú na hraniciach a väčšina z nich bude chcieť tranzitovať cez Slovensko ďalej, do západnej Európy. To však neznamená, že by mali byť pustení cez maďarsko-slovenskú hranicu,“ podotkol tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba.

image

Juraj Droba.

Martin Baumann/Tasr

Ten nepovažuje aktuálnu situáciu s nelegálnou migráciou na maďarsko-slovenských hraniciach za náhodu. „Myslíme si, že je to ďalší z radu perfídnych krokov Viktora Orbána, ktorý zrazu uvoľnil množstvo tých, ktorí prevádzajú nelegálnych migrantov cez hranice,“ skonštatoval. Maďarský premiér Orbán chcel podľa Drobu takto pred parlamentnými voľbami "prikúriť" na Slovensku a otvoriť tému pre populistov, píše TASR.

Uzatvorenie slovensko-maďarskej hranice komentoval aj policajný prezident. Tvrdí, že toto nie je reálne vzhľadom na jej dĺžku. „Stálo by to dva milióny týždenne," povedal Hamran a dodal, že policajtov je nedostatok.

image

Masové zabíjanie migrantov na hraniciach. Tisíce afrických utečencov hľadali lepší život, našli len smrť

Hranicu Maďarska a Srbska momentálne chráni aj Slovenská republika. „Sme len tranzitná krajina, oni smerujú do západnej Európy,“ povedal Hamran.

Polícia si pri migrácii na pomoc zavolala už aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky, pričom o podporu z armády žiadali už v júni. Zatiaľ rezort obrany nevyhovel.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:54