Filmy z roku 2003New Line Cinema, Pixar, Walt Disney Pictures
StoryEditor

Nikdy si sa necítil byť starší. Tieto filmy v roku 2023 oslavujú 20 rokov od svojej premiéry

Miroslav Kamody12.03.2023., 12:00h

Skvelé filmy, ktoré ani po dvoch dekádach nestrácajú svoje čaro. Pozri sa, ktoré skvelé filmy vyšli v roku 2003.

Lajkuj Brainee.sk na

Starneme, to nie je žiadne tajomstvo. Niekedy si to však neuvedomujeme. Aj preto ti každý rok prinášame zoznam filmov, ktoré oslavujú 20 rokov od svojej premiéry. Celý zoznam nájdeš nižšie, no musíme ťa varovať - je dosť možné, že ťa chytí depka. 

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Vyvrcholenie jedného z najslávnejších príbehov sa do histórie kinematografie zapísalo zlatými písmenami. Koniec koncov, tento film (spolu s Titanicom a Ben Hurom) drží absolútny rekord pre najviac oscarových sošiek. Dokázal ich pozbierať až 11. 

Uzatvorenie príbehu Froda, Aragorna a celého spoločenstva je po všetkých stránkach dokonalým filmom, ktorý jednoducho nestarne. Pokiaľ si ho nevidel v predĺženej verzii, mal by si to čo najskôr napraviť.

Hľadá sa Nemo

Legendárny animovaný príbeh, ktorý ťa nielen pobaví, ale aj poriadne dojme. Štúdio Pixar v roku 2003 vytvorilo jeden zo svojich najikonickejších príbehov, ktorý sa v roku 2016 dočkal aj pokračovania. To sa sústredilo na zábudlivú rybičku Dory.

Hľadá sa Nemo nás zobral do pestrofarebných hlbín oceánu a priniesol dobrodružstvo, ktoré nás prikovalo k obrazovkám. A to nie len raz. Toto je presne ten animák, ktorý si jedného dňa s radosťou pozrieš aj so svojimi deťmi.

Láska nebeská

Niekto na Vianoce pozerá Popolušku, iní si ich zase nevedia prestaviť bez tohto filmu. Táto snímka je príbehom ôsmich ľudí, ktorí počúvajú hlas svojho srdca. Každého z nich trápia svoje špecifické problémy, no jedno majú spoločné - na Vianoce nikto nechce byť sám.

Aj preto je úplne jedno, či si britský premiér alebo spisovateľ, ktorého podvádzala žena. Skvelý epizodický film si ťa získa sviatočnou atmosférou a pokiaľ si ho nevidel, možno sa stane tvojou budúcou klasikou.

Posledný samuraj

Japonsko - rok 1870. Občianska vojna mohutnie každým dňom. Jej epicentrum tvorí úsilie cisára pomocou svojej novozriadenej armády zlikvidovať kastu samurajov, ktorí odmietajú dobrovoľne vydať svoje územie.

Na pomoc cisárovi prichádza veterán americkej občianskej vojny, kapitán Nathan Algren v podaní herca Toma Cruisa. A to je len začiatok veľkolepého historického príbehu.

Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly

Aj kultová pirátska séria musela niekedy začať. A stalo sa tak práve v roku 2003. Johnny Depp ako slávny Jack Sparrow, Orlando Bloom ako Will Turner a krásna Keira Knightley ako Elizabeth sa vydávajú na dobrodružstvo, ktoré si diváci zamilovali.

Od prvého vynikajúceho filmu síce išla kvalita mierne dolu, no dočkali sme sa až štyroch ďalších pokračovaní. Bohužiaľ, návratu Jacka Sparrowa sa po minuloročnom súdnom spore s Amber Heard zrejme nedočkáme.

Drž hubu!

Známa francúzska komédia nestarne ani po rokoch. Ruby sa ako ostrieľaný zločinec po nevydarenej akcii dostane do väzenia. Tam sa zoznámi s Quentinom, urozprávaným dobrákom, ktorému to však trošku pomalšie myslí.

Quentin k novému priateľovi hneď priľne tak, že ten sa ho ani po úteku z väzenia nedokáže zbaviť. Začína sa tak naháňačka plná komických situácií. A samotná fráza „drž hubu!” vo filme zaznie desiatky krát.

X-Men 2

V roku 2003 sme sa dočkali aj návratu do komiksového sveta X-Menov - dávno predtým, ako začal Marvel písať svoju vlastnú kapitolu kinematografie s ich prepojeným filmovým a seriálovým univerzom.

Pokračovanie X-Menov bolo svieže, nadupané a svojho času prinášalo jednu z najlepších komiksových adaptácií. Je priam neuveriteľné, že po dvoch dekádach tu ešte stále máme Hugha Jackmana, ktorý sa o rok vráti ako Wolverine v treťom pokračovaní Deadpoola.

Kill Bill

Pred dvadsiatimi rokmi poslal do kín svoj nový film aj Quentin Tarantino v podobe prvej časti Kill Bill. Bývalá členka špičkového vraždiaceho komanda sa jedného dňa rozhodne navždy skoncovať s krvavou minulosťou a vydať sa.

Jej svadobný deň sa však premení na krvavý masaker. Keď sa po rokoch preberie z kómy, túži len po jednom - pomstiť sa každému, kto jej ublížil.

Matrix Reloaded + Matrix Revolutions

Rok 2003 bol okrem iného špecifický aj v tom, že diváci sa v priebehu niekoľkých mesiacov dočkali až dvoch filmov zo série Matrix. Ani jeden z nich sa nedoťahoval na vynikajúci a štyrmi oscarmi ovešaný prvý film, no aj tak išlo o skvelú akčnú jazdu.

Neo je späť a je pripravený bojovať o slobodu moderného sveta, v ktorom vládne virtuálna realita. Na dlhé roky išlo o zavŕšenie trilógie, nakoniec sme sa však v roku 2021 dočkali The Matrix Resurrections, ktorý však v divákoch zanechal trpkú pachuť.

Terminátor 3: Vzbura strojov

Prekonať vynikajúce prvé dva filmy s Terminátorom bola extrémne náročná úloha. Režisér Jonathan Mostow si však s touto úlohou poradil bravúrne. Film sa odohráva len pár hodín pred súdnym dňom a aj po rokoch je napínavé sledovať, ako sa táto akčná pecka nakoniec rozuzlí.

To však samozrejme ani zďaleka nie je všetko. V roku 2023 do kín dorazili aj také známe hity, ako napríklad Gothika, Underworld: Boj v podsvetí, Bad Boys 2, Škola ro(c)ku, Johnny English či obľúbení Šanghajskí rytieri.

Pokiaľ patrí niektorí z vyššie uvedených filmov medzi tvoje obľúbené, máš celý deň na to, aby si si ich pred začiatkom nového týždňa naplno doprial.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:26