Aj skvelé dielo, môže v priebehu pár záverečných minút pokaziť úplne všetko.Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures
StoryEditor

Keď záver pokazí inak fantastický film. Tu je zoznam kultových filmov, ktoré to vo finále absolútne nezvládli

Michal Čiernik09.03.2023., 11:00h

Vytvoriť film, ktorý funguje od začiatku až do konca, je ťažšie, ako by sa mohlo zdať. Aj skvelé dielo, ktoré dve tretiny deja držalo diváka pred obrazovkou napätého, môže v priebehu pár záverečných minút pokaziť úplne všetko. Príkladom sú aj tieto filmy.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje množstvo úžasných filmov, ktoré obsahujú výnimočné príbehy, skvelú kinematografiu a neuveriteľné herecké výkony, ktoré toto médium povyšujú na úplne novú úroveň. Avšak aj tie najväčšie umelecké diela dokážu kvôli zlému koncu zanechať u diváka kyslú pachuť sklamania. Pozor, v článku sú spoilery.

Vojna svetov

Vo filme o útoku mimozemšťanov by bolo pochopiteľné, aby diváci očakávali, že mimozemšťanov aspoň na chvíľu uvidia. To sa však v tejto adaptácii Vojny svetov od H. G. Wellsa nedeje​. Namiesto toho strávi Tom Cruise a jeho deti väčšiu časť dvoch hodín útekom pred katastrofou.

Práve keď sa zdá, že film vyvrcholí epickým zúčtovaním, diváci zistia, že mimozemšťania nie sú schopní prežiť v atmosfére planéty. Zrazu sa invázia končí a predchádzajúce opatrné budovanie napätia nevedie k ničomu.

Ja legenda

Skvelý zombie film, v ktorom hrá Will Smith jednu zo svojich najlepších úloh, prednedávnom oficiálne dostal zelenú na vznik pokračovania. To ale bude nadväzovať na alternatívny koniec. Ten originálny, v ktorom hlavný hrdina síce hrdinsky, ale dosť zbytočne zomiera, bol totiž až príliš nútený.

Alternatívny koniec dáva väčšiu variabilitu pre druhé pokračovanie a ukazuje zmutovaných zombie v inom prekvapivom svetle, ktoré sa viac približuje knižnej predlohe.

image

Ja, legenda 2 s Willom Smithom bude stavať na alternatívnom konci jednotky. Producent prezradil, o čom bude pokračovanie

Identita

Dokončiť príbeh slovami „to všetko bol sen“ je jednou z najväčších klišé v rozprávaní, akú môže každý spisovateľ urobiť. Tento film na svoje publikum vyťahuje podobný trik, no asi v tom najhoršom prevedení.

Identita je spočiatku plná napätia a silnú atmosféru u diváka vybuduje, keď skupina ľudí uväznených v hoteli začne umierať. Problém je v tom, že namiesto toho, aby sme ponúkli identitu vraha, ukázalo sa, že všetky postavy boli jednoducho osobnosťami vraha, takže technicky sa nič z toho, čo diváci vo filme videli, v skutočnosti nestalo.

Sunshine

Len málo režisérov dokázalo uplatniť svoj talent v tak širokom spektre ako Danny Boyle. S filmami ako Pláž, Trainspotting, 127 hodín a 28 dní neskôr, ktoré siahajú od hororu po survivalistickú drámu, bol jeho vpád do sci-fi určite podnetný. A so Sunshine sa mu to podarilo – z väčšej časti.

Sunshine sa prezentuje ako tvrdý sci-fi film, a tak to aj zostane po väčšinu svojho trvania. Všetko sa však zmení počas tretieho dejstva, keď na loď nastúpi votrelec a začne zabíjať posádku. To, čo mohlo celkom premyslený sci-fi film z ničoho nič prejde do hororového režimu a zničí všetko, čo film dovtedy budoval.

image

Hej, Netflix! Máme pre teba tipy na ďalších šialencov, ktorí by si zaslúžili svoju vlastnú mrazivú minisériu

Diablov advokát

Film dokázal nielen ponúknuť démonickú/nadprirodzenú drámu, ktorá bola v skutočnosti zakotvená v reálnom svete v New Yorku, ale bola posilnená silným hereckým obsadením na čele s Al Pacinom. Napriek peknému zvratu, kedy Kevin, ktorý bol požiadaný, aby splodil Antikrista so svojou nevlastnou sestrou, zničí plán svojho otca aktom slobodnej vôle: zabiť sa.

Film ponúkol veľmi chaotický záver, ktorý dej vracia späť - a teda Kevina Lomaxa do prvých scén filmu, bez vysvetlenia. Síce posledný záber na vysmiateho Pacina mal temný a depresívny dej filmu zachrániť, no v skutočnosti iba vniesol do záveru viac zmätenia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:14