Film sa z veľkej časti natáčal v Britskej Kolumbii.Twitter.com/mathew Haynes/
StoryEditor

Nový Predátor v záujme kritikov. Môžeš sa tešiť na vynikajúce spracovanie kultovky?

Michal Čiernik06.08.2022., 08:00h

Disney+ vypustila do sveta nového Predátora a ohlasy sú viac než pozitívne.

Lajkuj Brainee.sk na

Po priemernom prijatí Predátora z roku 2018 režisér Dan Trachtenberg vracia franšízu späť k úplným základom. Prey sa odohráva viac ako 250 rokov pred dejom pôvodnej snímky s Arnoldom Schwarzeneggerom. Film predstaví Predátora, ktorého stvárni Dane DiLiegro, ako prichádza uprostred národa Komančov na hon za trofejami. Na prvý pohľad sa to zdá ako hlúposť, dávať technicky vyspelého Predátora do konfrontácie z lukmi a tomahavkmi. Nikdy však nepodceňuj indiánov.

image

99 minútové dielo vyšlo z dielne 20th Century Studios.

Twitter.com/charlie Mcgivern/

Väčšina filmových kritikov sa zhoduje, že kinematografický počin od Dana Trachtenberga v dobrom obohatí filmový svet Predátora. „Prey sa stane jedným z najzábavnejších filmov roku 2022,“ tvrdí filmová kritička Sara Michelle. 

FIlm sleduje bitku o prežitie kmeňa v svižného tempe. Ctí korene franšízy a zároveň slúži ako perfektný vstupný bod pre nováčikov, ktorí chcú zistiť všetko o tom chrbtice trhajúcom stvorení. Jadrom konfliktu Komančov s Predátorom je herečka Amber Midthunder ako perdstaviteľka indiánky Naru.

„Tento prequel dokáže zachytiť ducha tohto Schwarzeneggerovho originálu a zároveň úplne prebudiť a prehĺbiť predstavu o najnebezpečnejšej hre v centre toho všetkého. Okamžite sa etabluje ako vrchol série,“ pochválil film kritik David Fear.

Dospievajúce dievča, ktorému sa jej rodina a rovesníci vysmievali za to, že sa po zvyšok svojho života neuspokojila pokojným životom zberačky bobúľ. Rovnako ako jej otec, náčelník, aj ona je srdcom bojovníčka a odhodlaná dokončiť rituál lovca Komančov. Uloviť niečo, čo ju loví. Ale ani jej brat Taabe, ktorého stvárnil Dakota Beavers, ktorý vedie lovcov Komančov, neverí, že je to možné. Ak si myslíš, že to bude len o plytkom bezhlavom zabíjaní domorodcov, tak ťa z omylu vyvedie scenárista Patrick Aison. Síce je to pre neho filmový debut, no zvládol ju viac ako dobre. Naru to hlodá počas celého filmu. Boj o to, aby ju jej kmeň ako bojovníčku bral vážne, je stvárnený ako hlavná charakterová línia postavy, a to filmu len prospelo.

image

Hlavnú hrdinku bude hrať Amber Midthunder.

Twitter.com/mathew Haynes/

„Prey je svižná šelma, oveľa svižnejšia, než sa zdalo, a hoci to nestačí na to, aby sme túžili po väčšom množstve od franšízy, ktorá nám už dala priveľa, stačí to na ospravedlnenie cesty späť,“ uspokojil sa Benjamin Lee, filmový odborník pre Guardian.

Ako sa Naruin príbeh začína, divákom sa naskytnú scény Predátora, ktorý sa prediera po potravinovom reťazci. Demonštrujú jeho silu a technologickú výhodu a zároveň vytvárajú napätie pred prvým stretnutím medzi ním a Narou. Vďaka týmto epizódam sa vo filme začínajú rozlišovať štýly lovu Naru a Predátora. Prílišné spoliehanie sa Predátora v týchto scénach na jeho technológiu, poskytuje prvé náznaky, ako ho možno poraziť.

„Skutočnú „korisť“ môžeme charakterizovať podľa toho, kto je vlastne v príbehu tým hrôzostrašnejším predátorom: Mimozemská šelma alebo francúzski kolonizátori? Táto otázka dodáva tomuto krvavému hororovému westernu jeho mozog, postoj, dokonca aj jeho údernosť,“ zamyslel sa vo svojej recenzii Rendy Myers.

Režisér sa snaží poukázať na Naruinu tajnú zbraň, kritické myslenie. Je to zásadný a dobre komunikovaný aspekt postavy, ktorý, vzhľadom na značnú nevýhodu, v ktorej sa nachádza v boji jeden na jedného, ​​presviedča diváka, že Naru je jedinou osobou, ktorá je schopná zastaviť besnenie Predátora. Dielo ukazuje veľa scén s Naru, je stredobodom takmer každej scény. Je neustále podkopávaná a podceňovaná, vďaka čomu sú jej víťazstvá oveľa pôsobivejšie. 

image

Je to oficiálne: HBO Max ako ho poznáme čoskoro skončí. Spojí sa s ďalšou streamovacou platformou

„Prey predstavuje zvláštny, aj keď osviežujúci prírastok do franšízy. Aj keď je z ostatnými filmami v nesúlade, zapadá dobre,“ tvrdí Brian Lowry, kritik pre CNN.

Film sa z veľkej časti natáčal v Britskej Kolumbii a Trachtenberg využíva tento rozsiahly terén, aby sa Naru a Komanči cítili ešte bezvýznamnejšie vedľa obrovského mimozemšťana, ktorý ich prenasleduje. Vďaka hlavnému kameramanovi Jeffovi Cutterovi vyzerá vyčíňanie Predátora naozaj úchvatne.

image

Novinky na Disney+ v auguste. Priprav sa na Buzza Lightyeara, nového Predátora aj seriál zo sveta Star Wars

99 minútové dielo vyšlo z dielne 20th Century Studios a dostupné bude na stanici Disney+ od 5. 8. 2022. Ako prvý film v histórii bude dabovaný v komančskom jazyku. Na IMDb má Prey hodnotenie 6,7 a na platforme rottentomatoes dokonca nazbieral od filmových kritikov 92 percent.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:37