Spielberginstagram.com/stevenspielbergfans
StoryEditor

Päť silných príbehov, ktoré Spielberg plánoval sfilmovať, ale neuzreli svetlo sveta

Lukáš Kovalčík19.09.2021., 16:00h
Väčšina filmových tvorcov má šťastie, ak za život natočia aspoň jednu klasiku. Filmový velikán ako Steven Spielberg ich stihol urobiť aspoň tucet.
Lajkuj Brainee.sk na

Všestrannosť tohto filmára nemá medzi jeho rovesníkmi obdobu. Či už ide o dobrodružstvo, drámu, komédiu, historický film, sci-fi, fantasy, alebo animáciu, urobil to a pravdepodobne to urobil dobre, uvádza portál Slashfilm.com.

So svojimi tridsiatimi dvomi celovečernými filmami patrí medzi najplodnejších tvorcov histórie. Výber každého projektu však vždy dôkladne zvažuje, venuje mu čas a starostlivosť, a preto sa často stáva, že film nakoniec nerežíruje. Bez ohľadu na to, či sa rozhodol, že príbeh nie je pre neho vhodný, videl, ako sa projekt zasekol vo fáze vývoja, nemohol získať práva alebo posunul scenár inému filmárovi, bol Spielberg zapojený do mnohých projektov, ktoré sa nakoniec neurobili. Mnohí fanúšikovia by si však priali, aby tieto projekty uzreli svetlo sveta. 

Remake Oldboya

old-boy-park-chan-wook Hrdina Tartan films

​Kultový juhokórejský thriller bol úspešný po celom svete. Sága o pomste rozpráva príbeh egocentrického podnikateľa Dae-su, ktorého šokujúco unesú a uväznia v jednej miestnosti na 15 rokov. Bez toho, aby vedel, prečo ho uniesli. Dae-su sa v cele vycvičí na smrtiaci stroj a keď sa mu podarí utiecť, začne sa mstiť. Vzhľadom na veľký úspech filmu sa Američania začali zaujímať o remake. Spielberg ho mal režírovať, no nakoniec z neznámych dôvodov od projektu odstúpil.

Životopisný film Georgea Gerschwina

gershwin-e1556597351833 George AP/REX/Shutterstock

​Spielberg je jedným z typických amerických tvorcov a často režíruje filmy o národných postavách. Takým mala byť snímka o jednom z najobľúbenejších skladateľov a klaviristov všetkých čias Georgovi Geschwinovi. Ten je autorom slávnych piesní ako Rhapsody in blue, Shall we dance a mnohých ďalších. Gerschwin má fascinujúci životný príbeh a v detstve mal skúsenosť s antisemitizmom, na základe čoho si zmenil priezvisko. To mohla byť skvelá pôda pre Spielberga, ktorý sa tejto problematike venoval vo svojich filmoch Schindlerov zoznam a Mníchov. Tento projekt sa však nikdy nedokončil. 

Ďakujeme za vašu službu

article_full@2x vojak DreamWorks Pictures/Francois Duhamel

​Spielbergov film Zachráňte vojaka Ryana je jedným z najznámejších vojnových filmov, aké kedy boli natočené. Okrem toho tiež produkoval niekoľko minisérií z prostredia druhej svetovej vojny pre HBO, medzi nimi aj Band of Brothers a The Pacific. Vystúpiť z historických vôd a venovať sa na filmovom plátne súčasnému vojnovému konfliktu sa mu takmer podarilo pri adaptácii knihy Ďakujeme za vašu službu, ale napokon réžiu prenechal scenáristovi Jasonovi Hallovi. Ten z filmu urobil svoj režijný debut.

Životopisný film Martina Luthera Kinga mladšieho

E94ruECXoAUGjYv Martin Luther King CNC/Getty Images

​Martin Luther King je ďalšou veľkou postavou americkej kultúry. Spielbergov cit pre pátos a veľké príbehy by pravdepodobne slávili úspech, avšak v roku 2014 ho predbehla Ava DuVernay so svojím filmom Selma. Ten zobrazuje priebeh búrlivých troch mesiacov v roku 1965, počas ktorých King viedol riskantnú a nebezpečnú kampaň za zaistenie rovnocenného volebného práva pre Afroameričanov. Film sa stretol s kladným prijatím u divákov i kritikov a páčil sa dokonca aj samotnému Spielbergovi. Neskôr vyhlásil, že občiansky aktivista Martin Luther King je tak veľkou osobnosťou, že si zaslúži ďalší film. Zatiaľ sme sa ho však nedočkali.

Robocalypse

af Robot Doubleday

​Len málokto z režisérov ovplyvnil sci-fi v tak veľkej miere, ako Spielberg. Dokonca pomohol budovať aj jeho podžánre. Blízke stretnutia tretieho druhu je meditatívny umelecký film. E.T. - Mimozemšťan je zase srdcervúca rodinná dráma. Naopak Jurský park je typický letný trhák a Minority Report by sme mohli nazvať dystopickou štúdiou vedomia (dystopia je sci-fi verzia budúcnosti, ktorá nie je veselá, ale temná, pozn. red.). Projekt Robocalypse mal byť akčným dobrodružstvom o boji ľudstva proti povstaniu umelej inteligencie. Ťažko povedať, či by si film predstavoval ako popcornovú zábavu, alebo by snímka hrala na temnejšiu nôtu. O zábavu by určite bolo postarané.

Sedemdesiatštyri ročný režisér stále natáča a nevyzerá, že by sa chystal na odpočinok, a tak sa možno nejakého z týchto filmov ešte dočkáme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:15