Vedel si, že na týchto svetoznámych filmoch spolupracovali aj Slováci? (ilu)facebook.com/The Hobbit, facebook.com/Henry Cavill Org
StoryEditor

Poznajú nás aj v zahraničí: Pozri si svetoznáme filmy, na ktorých spolupracovali Slováci

Radka Rosenbergová16.09.2021., 17:00h
Možno si to netušil, ale máme šikovných Slovákov, ktorí spolupracovali na rôznych zahraničných filmoch. Na fantazijnej filmovej trilógii Hobit sa napríklad podieľal aj Jakub Krajčovič, ktorý tu tvoril vizuálne efekty.
Lajkuj Brainee.sk na

Hobit

Na svetovom fantazijnom veľkofilme sa podieľal aj náš rodák Jakub Krajčovič, ktorý dostal jedného dňa e-mail s pracovnou ponukou do tímu, ktorý vyrábal vizuálne efekty pre Hobita. V rozhovore pre portál kultura.sme.sk prezradil, že pracoval rovno na Novom Zélande. Ako uviedol v rozhovore pre expres.sk, nebol síce súčasťou natáčania, pôsobil však v postprodukcii. Okrem toho sa angažoval aj vo filme Legenda o strážcoch

O tele a duši

Romantická dráma z roku 2017 zobrazuje vzťah starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Túto hlavnú ženskú postavu si zahrala slovenská herečka Alexandra Borbély, pričom si  za rolu vyslúžila Cenu európskej herečky na European Film Awards ako prvá Slovenka v histórii.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alexandra Borbely (@szandraborbelyova)

Tristan a Izolda

Nesmrteľný príbeh lásky, v ktorom jednu z hlavných postáv stvárnil americký herec a model James Franco, natočili už v roku 2006. Možno si o tom netušil, no v tejto známej britsko-americkej dráme bol hviezdou aj Slovák - akrobat Vladimír Furdík.  Okrem toho bol dablérom aj pre Daniela Craiga v bondovke Skyfall. Slovenský akrobat tiež spolupracoval na prvej a druhej sérii Zaklínača či dokonca na seriáli Game of Thrones.

Za nepriateľskou líniou

Tento vojnový triler nakrúcali na Slovensku, najmä vo Veľkej Fatre, v Ľubochnianskej doline či v obci Háj. Po boku hlavnej postavy - Owena Wilsona či Geneho Hackmana si vedľajšie filmové úlohy zahralo aj niekoľko Slovákov. Vo vojnovom filme sa ukázal aj Marko Igonda či Bratislavčan Kamil Kollárik.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marko Igonda (@marko_igonda)

Hannibal: Zrodenie zla

Známy hororový triler režiséra Petera Webbera z roku 2007 je sériou o kanibalistickom psychiatrovi a sériovom vrahovi Hannibalovi Lecterovi, pričom dej sa vracia do jeho mladosti. Hlavnú rolu stvárnil Anthony Hopkins, ktorý si za ňu dokonca vyslúžil aj Oscara. Hannibala točili aj v Českej republike, no za zmienku určite stojí slovenský herec Marko Igonda, ktorý tu stvárnil vedľajšiu úlohu.

Úkryt

V talianskej romantickej dráme z roku 2007, ktorú režíroval Marco Simon Puccioni, si zahrala Slovenka Antónia Lišková. Zhostila sa rovno hlavnej postavy lesbickej partnerky. Lišková sa v sedemnástich rokoch presťahovala do Ríma, neskôr rozbehla modelingovú kariéru v Miláne. Časom sa však vrátila do talianskeho hlavného mesta, kde pracuje ako herečka.

Blue Faces 

Bratislavská firma Blue Faces s. r. o. robí vizuálne efekty do filmov, reklám či dokonca hier. Dotiahli to až na hollywoodske trháky, no prvú zákazku mali z Rakúska. Spolupracovali na rôznych svetoznámych filmoch, ako napríklad marvelovka Avengers, Thor, Harry Potter, Spider Man, ale aj animovaní Šmolkovia. „Sme tím vášnivých a skúsených výtvarníkov, producentov a vývojárov. Vďaka nášmu sofistikovanému kanálu dokážeme urobiť nemožné z možného a vytvárať ohromujúce vizuálne efekty pre projekty hraných filmov, reklamy, hudobné video a hry,“ píšu na svojej internetovej stránke

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Faces (@blue.faces.studio)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:57