HerecTwitter/First Kill
StoryEditor

Muž, ktorý v tielku zachránil svet. Bruce Willis kvôli chorobe ukončil kariéru, takto si ho budeme pamätať

kov31.03.2022., 11:00h
Americký herec Bruce Willis v 67 rokoch ukončil svoju kariéru kvôli afázii, chorobe, ktorá ovplyvňuje schopnosť hovoriť. Priazeň filmových divákov si získal najmä ako hviezda akčných trhákov, no z tejto škatuľky sa mu podarilo mnohokrát vystúpiť.
Lajkuj Brainee.sk na

Rozhodnutie ukončiť filmovú kariéru oznámila jeho rodina prostredníctvom príspevku na Instagrame„Chceli sme ako rodina zdieľať s jeho skvelými fanúšikmi, že náš milovaný Bruce sa stretáva s určitými zdravotnými problémami a nedávno mu bola diagnostikovaná afázia, ktorá poznamenáva jeho kognitívne schopnosti,“ píše Wilisova rodina na sociálnej sieti.

„V dôsledku toho a po starostlivom zvážení Bruce zanecháva svoju kariéru, ktorá pre neho veľa znamenala,“ objasňuje post zverejnený na instagramovom profile Willisovej dcéry Rumer.

Legenda

Bruce Willis si milióny fanúšikov po celom svete získal najmä ako akčný hrdina vo filmoch ako Die Hard, kde stvárnil detektíva Johna McClanea, ale aj ako boxer Butch v kultovej tarantinovke Pulp Fiction, empatický psychiater v Shymalanovom Šiestom zmysle, či záchranca sveta vo filme Armageddon.

Willisova kariéra bola neskutočne bohatá a viac jeho fotiek nájdeš v našej galérii. Napriek tomu, že v posledných rokoch sa mu už nedarilo nadviazať na predošlý úspech jeho filmov, a často vystupoval v snímkach pochybnej kvality, stopa, ktorú vytvoril vo filmovom priemysle, tu už s nami zostane navždy.

Zákerná choroba

Afázia, ktorou Bruce trpí, je strata alebo porucha reči spôsobená porušením rečových oblastí mozgu. Vzniká ako následok úrazov hlavy, krvácania do mozgu, nádorov, degeneratívnych či zápalových ochorení alebo intoxikácie.

​Choroba sa prejavuje poruchou schopnosti vyjadrovať sa rečou, písmom, prípadne inými znakmi (expresívna afázia) alebo poruchou schopnosti porozumieť významu vnímaných znakov, slov (perceptívna afázia). Pri motorickej afázii chorý nedokáže tvoriť normálne slová (agramatizmus).

Existuje niekoľko typov afázia, motorická, senzorická, kondukčná a ďalšie. 

Líšia sa podľa toho, akým spôsobom choroba ovplyvňuje reč.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:13