FilmYoutube/Mike Hess
StoryEditor

The Shining či Big Lebowski. Kultové pecky, ktoré nepochopiteľne nezískali nomináciu na Oscara

Lukáš Kovalčík22.03.2022., 07:00h
Keď si tieto výborné filmy porovnáme s niektorými dielami, ktoré cenu Akadémie získali, vyzerá to priam absurdne.
Lajkuj Brainee.sk na

Oscary sú za dverami. V poradí 94. ročník udeľovania najprestížnejšieho filmárskeho ocenenia sa uskutoční už 27. marca v Hollywoode. 

Aj keď to znie paradoxne, nominácia filmu na Oscara ešte automaticky neznamená, že ide o skvelý film. Brainee ti prináša výber 10 výnimočných filmov, pri ktorých filmoví akademici skrátka zakopli.

Americké psycho

Dnes už kultový film režisérky Mary Harron z roku 2000 sa točí okolo Patrick Batemana. Ten je mladým ambicióznom finančníkom, ktorý je presne tam, kde chcel byť. Žije na Manhattane, má snúbenicu a pracovný úspech.

Čo ho však vedie k tomu stať sa krvavým zabijakom, vie iba on sám. Film nezískal ani jednu oscarovú nomináciu, no priazni fanúšikov sa teší dlhé roky.

Dobrý, zlý a škaredý

Až v 90. rokoch si westerny konečne našli priazeň Akadémie. Iróniou osudu to bolo vďaka filmu Unforgiven režiséra Clinta Eastwooda, ktorého kariéra prekvitala po účinkovaní v tomto filme Sergia Leoneho z roku 1966. Ten mnohí považujú za vrchol žánru. Nesmrteľnou sa stala aj hlavná zvučka Ennia Morriconeho.

Big Lebowski

Bratia Coenovci Oscara získali v roku 2008 za svoju snímku No Country for Old Men. Je však prekvapujúce, že ich absolútne kultový a nekonečne citovaný film s Jeffom Bridgesom v hlavnej úlohe zostal bez akejkoľvek nominácie na najprestížnejšiu filmovú cenu. Nevadí, na kvalite mu to rozhodne neuberá.

Frances Ha

Ikonický film všetkých hipsterov z roku 2010 patrí podľa kritikov medzi najlepšie diela poslednej dekády. Bravúrny výkon Grety Gerwigovej ako Newyorčanky bez konkrétnych cieľov v živote je silnou generačnou výpoveďou.

Aj keby boli herecké kategórie tohto roku príliš preplnené, pravdepodobne by sa asimiloval medzi tohtoročných (10!) nominovaných filmov v hlavnej kategórii. Veľká škoda.

Heat

Skvelý triler s Al Pacinom a Robertom De Nirom patrí medzi piliere tohto žánru. Svetlo sveta uzrel v roku 1995, a aj keď na papieri mohla policajná dráma Michaela Manna zaváňať pokusom o získanie cien, v nomináciách na Oscara sa to neprejavilo. Tak či onak, Heat ostáva klasikou.

Paterson

Kritici predpokladali, že Paterson od nekorunovaného kráľa amerického nezávislého filma Jima Jarmuscha by mohol byť horúcim favoritom na zlatú sošku. A to najmä v kategórii najlepší herec vďaka fantastickému výkonu Adama Drivera, no nestalo sa to. Film z roku 2016 zostal bez ocenenia akademikov, no fanúšikovia na neho nedajú dopustiť.

Reservoir Dogs

Celovečerný debut Quentina Tarantina z roku 1992 patrí podľa mnohých kritikov a aj fanúšikov medzi jeho najlepšie projekty. Zostáva prekvapením, že filmový debut nezískal zlatú sošku aspoň za najlepší pôvodný scenár.

The Shining

Legendárna Kubrickova adaptácia Stephena Kinga z roku 1980 bola skrátka odignorovaná. Dnes sa považuje za jedno z jeho najlepších diel a zároveň za jeden z najuznávanejších hororových filmov všetkých čias.

This is England

Ceremoniál v roku 2007 nepatril medzi najlepšie roky akadémie. Emotívny a hlboký film Shanea Meadowsa o dospievaní subkultúrnej mládeže v Anglicku počas osemdesiatych rokov si zaslúžil aspoň nomináciu. Práve v tomto filme asi prvýkrát naplno zažiarila hudba geniálneho skladateľa Ludovica Einaudiho. 

Halloween

Akadémia nikdy príliš neoceňovala horory, no v prípade slávneho filmu Johna Carpentera pokojne mohla urobiť výnimku. Nestalo sa tak, a absenciu akejkoľvek nominácie tohto diela, ktoré zmenilo dejiny hororu, môžeme pokojne označiť za do očí bijúce prehliadanie.

Za spomenutie určite stojí napríklad aj Insomnia, Na konci s dychom, Zodiac a kopec ďalších skvelých filmov, ktorým sa neušla žiadna oscarová nominácia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:59