FilmTwitter/Kate Ashe
StoryEditor

Apocalypse Now či Dunkirk. Mimoriadne silné filmy, ktoré ti ukážu, že vojna je najväčšie zlo na svete

Lukáš Kovalčík12.03.2022., 12:00h
Filmové umenie je s vojnovou tematikou spojené už od svojich počiatkov.
Lajkuj Brainee.sk na

Filmári sa vždy zvykli vyjadrovať k aktuálnym situáciám, výnimkou neboli ani vojny. Väčšina režisérov prostredníctvom silných snímkov zobrazila tragédiu a nezmyselnosť vojnových konfliktov, no v histórii sa našli aj takí, ktorí túto tému zneužili za účelom propagandy.

Prvej skupine sa budeme venovať aj v tomto článku. Brainee ti prináša top výber najlepších vojnových filmov.

Apocalypse Now

Existenciálny snímok Francisa Forda Copolu z roku 1979 ťa zavedie priamo do pekla vietnamskej džungle. Príbeh sa točí okolo kapitána Willarda (Martin Sheen), ktorého vďaka zásluhám poveria dôležitou misiou. Má nájsť a zlikvidovať plukovníka Kurtza (Marlon Brando), ktorý dezertoval a v džungli vedie svojou súkromnú vojnu proti Vietnamcom, ale aj Američanom.

Film sa do pamäti vryje pomocou ťažko opísateľnej dusivej atmosféry, a životným výkonom Branda a Sheena. Celé je to takpovediac ťažká psychedelická depresia.

Dunkirk

Jeden z najlepších filmov Christophera Nolana je tak trochu iným vojnovým dielom. Film začína v momente, keď sú pri severofrancúzskom meste Dunkirk nemeckým vojskom obkľúčené stovky tisíc britských a spojeneckých vojakov. Uväznení na pláži a s oceánom v chrbte spojeneckí vojaci čelia úplne bezvýchodiskovej situácii.

Nemecké vojská sú bližšie a bližšie. Bezbranných mužov, stojacich vo fronte na záchranu, sa však snažia chrániť vojaci Kráľovského letectva, ktorí likvidujú nepriateľa v oblakoch.

Dunkirk je strhujúcim a originálnym filmom, ktorý bol ocenený tromi Oscarmi.

Narodený 4. júla

Filmovú adaptáciu rovnomenného autobiografického románu, amerického veterána z vojny vo Vietname Rona Kovica, natočil Oliver Stone (tiež veterán z Vietnamu). Príbeh rozpráva príbeh mladíka (Tom Crusie), ktorý bol najprv nadšeným vlastencom, no po pekle prežitom vo Vietname a zranení, ktoré ho pripúta na vozík, sa mení na zapáleného bojovníka proti vojne. 

Silný snímok bol ocenený Oscarom za najlepší film v roku 1989. Tom Cruise v ňom podáva jeden zo svojich najlepších výkonov, a prelomovým v danej dobe bolo najmä zobrazenie psychických i fyzických ťažkostí, ktoré si vojaci z bojov odnášajú.

Schindlerov zoznam

Klasika všetkých vojnových filmov a rozhodne najtemnejší film Stevena Spielberga. Príbeh sa odohráva v poľskom Krakowe v roku 1939. Židovská obec je vystavovaná stále sa zvyšujúcemu tlaku zo strany nacistov. Do toho vstupuje neúspešný továrnik Oskar Schindler (Liam Neeson), ktorý chce využiť lacnú židovskú pracovnú silu neďalekého geta.

Lenže Tretia ríša má s jeho zamestnancami úplne iné úmysly, v dobytčiakoch ich chce poslať na večnosť, do Osvienčimu. Sám Schindler v týchto neľudských opatreniach prestane vnímať ohrozenie svojho podnikania, a začne o „svojich“ židov bojovať kvôli vlastnému svedomiu.

Tento kultový film z roku 1993 je must see záležitosť.

Soldier's Girl

Hrdinami tejto strhujúcej drámy sú dvaja zamilovaní ľudia, ktorí netvoria štandardný pár. Jeden z nich je muž a druhý sa chce stať ženou. Calpernia sa živí vystupovaním v bare, ktorý vo chvíľach voľna navštevujú vojaci z neďalekej základne. Jedným z nich je aj nováčik Barry Winchell. Ten je sám prekvapený, ako rýdzim ženstvom ho Calpernia okúzli.

Avšak než sa z nich stane nežne zamilovaný pár, Barry musí prekonať počiatočné rozpaky aj vlastné predsudky. Calpernia pre zmenu len nedôverčivo a s obavami prijíma skutočnosť, že je pre niekoho naozaj príťažlivá. Lenže tu sú ešte ostatní vojaci z kasární, a niektorým nie je tak úplne jedno, čo Barry robí vo svojom súkromí.

Film z roku 2003 je dojemným, láskavým, no zároveň aj krutým pohľadom na lásku vo vojenských základniach. 

Tenká červená čiara

Film Terrenca Malicka prináša drásavo-realistický pohľad na vojnový aj morálny chaos v Tichomorí počas 2. svetovej vojny. 170 minút dlhý filozofický epos zaujme pôsobivým vykreslením charakterov a efektnou vizuálnou stránkou. Hovorí sa, že niektoré filmy musíš viac precítiť, ako logicky poňať, a toto je presne ten prípad.

Niekomu toto dielo môže prísť príliš zdĺhavé, avšak trpezlivý divák dostane na konci odmenu. Zahrali si v ňom napríklad Sean Penn, Adrien Brody, George Clooney, Jared Leto a ďalší. Plusom je aj vynikajúci soundtrack.

Pozrieš si tieto skvelé filmy?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:37