Punkchart Films, GARFIELD FILM
StoryEditor

Poznáme nominácie na slovenské Oscary. Najviac ich získali Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami

TASR18.02.2022., 10:15h
Nominácie na cenu Slnko v sieti za roky 2020 a 2021 ovládli tri filmové diela.
Lajkuj Brainee.sk na

Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského získali 12 nominácií, snímky Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka a Cenzorka Petra Kerekesa po jedenásť. Rozhodli o tom v prvom kole hlasovania členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). TASR o tom informoval PR manažér SFTA Radomír Brhlík.

Dodal, že prezídium SFTA spojilo udeľovanie národných filmových cien za roky 2020 a 2021 pre pretrvávajúcu pandémiu, preto aj akadémia predstavila nominácie za predošlé dva roky súčasne. O prestížnu sošku Slnka v sieti sa uchádzalo spolu 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 11 filmov.

V kategórii Najlepší hraný film sa bude Cenzorka uchádzať o Slnko v sieti spolu s filmom Muž so zajačími ušami a snímkou Služobníci. Všetky tri diela získali nominácie aj v kategóriách Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár a rovnako sú nominované na ocenenie za Najlepší filmový strih.

​V kategórii Najlepší dokumentárny film nominovali členovia SFTA diela Láska pod kapotou Mira Rema, Raj na zemi Jara Vojteka a film The Sailor Lucie Kašovej.

O víťazstvo v kategórii Najlepší animovaný film bojujú Bolo raz jedno more Joanny Kozuch, Cez palubu! Filipa Pošivača a On the Hill Lukáša Ďuricu.

Za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sú nominované Alexandra Borbély (Muž so zajačími ušami), Marina Klimová (Cenzorka) a Irina Kirjazeva (Cenzorka).

Na ocenenie za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Zuzana Kronerová (Muž so zajačími ušami), Liubov Vasylyna (Cenzorka), Táňa Pauhofová (Muž so zajačími ušami) a Zuzana Mauréry (Muž so zajačími ušami).

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe sa o cenu uchádzajú herci Noel Czuczor (Správa), Miroslav Krobot (Muž so zajačími ušami) a Samuel Polakovič (Služobníci).

O cenu v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe súperia Vlad Ivanov (Služobníci), Oldřich Kaiser (Muž so zajačími ušami) a Milan Mikulčík (Služobníci).

Slávnostné vyhlásenie cien Slnko v sieti sa uskutoční v historickej budove Slovenského národného divadla v sobotu 9. apríla. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera odovzdajú ďalšie dve ceny Slnko v sieti - za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a divácku cenu, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:15