FilmTwitter/Vincent Cook
StoryEditor

RECENZIA: Film roku? Sila psa s Benedictom Cumberbatchom núti diváka premýšľať

Lukáš Kovalčík09.02.2022., 15:00h
Film, ktorý ma viac oscarových nominácií ako Duna dokazuje, že Netflix vie ponúknuť aj hĺbavé tituly.
Lajkuj Brainee.sk na

Uplynulo už takmer 30 rokov od časov, kedy oceňovaná filmárka Jane Campion svet očarila poetickým filmom Piano. Dnes má jej nový film Sila psa dvanásť nominácií na Oscara, a vyzerá to tak, že režisérka po rokoch opäť trafila do čierneho.

Okrem toho sa Jane Campion stala prvou ženou v histórii, ktorá bola viackrát nominovaná na zlatú sochu. Za svoje dielo dokonca už stihla dostať viacero prestížnych ocenení, napríklad aj Strieborného leva za najlepšiu réžiu na festivale v Benátkach.

Aký teda je jej nový film?

Komorný film

Nenadarmo sa v názve snímku spomína slovo sila. The Power of the Dog je naozaj silným filmom. Musíš však pristúpiť na jeho pravidlá a pomalé tempo, potom sa ti otvorí v plnej kráse.

Treba sa však pripraviť na to, že to čo uvidíš, sa ti nebude vždy páčiť, a postava majiteľa ranču (Benedict Cumberbatch), ťa bude pravdepodobne neskutočne iritovať. Nepredbiehajme však. V popise snímku nájdeš aj slovo western, avšak to treba brať s rezervou, lebo v skutočnosti ide skôr o antiwestern, pretože z klasického žánru divokého západu, si film berie len prostredie a zopár motívov.

​Dej sa odohráva v Montane v roku 1925. Príbeh sa točí okolo charizmatického, no despotického majiteľa ranča. Ten sa chová kruto k svojmu bratovi (Jesse Plemons), ktorý si domov priviedol novú manželku (Kirsten Dunst ) a jej pubertálneho syna. Avšak potom sa stane niečo nečakané.

Silná vzťahová dráma

Sila psa je ťaživá psychologická dráma, kde každú chvíľu čakáš, že sa stane nejaká tragédia. Túto atmosféru podporuje aj sugestívny soundtrack od gitaristu Radiohead Jonnyho Greenwooda. Čo je však naozaj dôležité sú vzťahy medzi postavami, tie sa vyvíjajú pozvoľne, no práve to im dodáva potrebnú hĺbku. Dielo sa taktiež fantasticky hrá s očakávaním diváka.

Film dokáže aj prekvapiť. Celý čas sa totiž nesie v melancholickom opare, avšak občas dokáže na diváka vybehnúť s brutálnou scénou, z ktorej ti je doslova fyzicky zle (scéna kastrácie býka). Sila psa pracuje aj s témou homosexuality, avšak ďalšiu Skrotenú horu nečakaj. Všetko prebieha len v náznakoch, a po pozretí filmu ti v hlave ostane viac otázok, ako odpovedí.

No to je práve jeho silnou devízou. Pretože tento film núti diváka premýšľať o otázkach dobra a zla, o tom prečo množstvo ľudí stále nedokáže prijať inakosť, ale aj o tom, kam sme až ochotní zájsť, v snahe pomôcť našim blízkym.

Negatívom môže byť pomalé tempo filmu, ktoré môže časť divákov odradiť. Ako aj scenár, ktorý miestami pôsobí nesúdržne. Vyvažujú to však strhujúce herecké výkony Benedicta Cumberbatcha, Kodiho Smit-McPheea, ale aj Kirsten Dunst.

Blysne sa aj Jesse Plemons, známy napríklad zo seriálu Breaking Bad, ktorý vo svojich 33 rokoch vizuálne pôsobí ako muž pred päťdesiatkou. Nehovoriac o tom, že poetická kamera Ariho Wegnera, je naozaj pastvou pre oči.

Sila psa by ti skrátka nemala uniknúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:58