James Bond a električkaClassic Film/TASR/Dano Veselský
StoryEditor

James Bond v bratislavskej električke či slávny upír na Orave: Slávne filmy, v ktorých sa objavilo Slovensko

kov11.02.2022., 12:00h
Nielen hrady či hokej sú pýchou Slovenska. V hollywoodskych hitoch môžeš vidieť aj Vrútky či Vysoké Tatry.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko síce nepatrí medzi top destinácie svetových filmárov, no napriek tomu sa u nás natáčalo viacero slávnych trhákov.

Nehovoriac o tom, že niektoré filmy sa u nás síce reálne netočili, avšak dej filmu sa odohrával práve na Slovensku. Brainee ti prináša výber tých najzaujímavejších.

Eurotrip

Možno si o tom nepočul, ale časť jednej z najlepších tínedžerských komédií sa odohráva na Slovensku. Pravda, vo filme, ktorý sa dnes prakticky považuje za kultovku oddychového žánru, nebola naša vlasť vykreslená práve najlepšie.

Komédia z roku 2004 zobrazuje mladých Američanov, ktorí sa vydávajú na trip po Európe. Navštevujú rôzne krajiny, ktoré sú vyobrazené veľmi stereotypne. Keď sa hrdinovia dostanú do Bratislavy, čaká na nich depresívna atmosféra, chudoba, podivní ľudia a pes, ktorý ma v papuli ľudskú ruku. V skutočnosti sa však scény vôbec nenatáčali na Slovensku.

James Bond: Dych života

Slávny agent 007 v roku 1987 zamieril na Slovensko. Dej filmu sa totiž čiastočne odohráva aj vo vtedajšom Československu. Legendárny agent totiž navštívi Bratislavu, odkiaľ neskôr uteká so svojou Bondgirl Karou Milovou (Maryam d'Abo) do Rakúska. 

Natáčať sa však u nás v danej dobe nesmelo, aj keď o to vraj pôvodne filmári mali záujem (zámer presvedčiť socialistickú krajinu, aby nechala na svojom území natáčať film o úteku sovietskeho generála na západ, znel už od počiatku nereálne). A tak sa na Bratislavu premenila Viedeň, teda aspoň niektoré jej ulice. Treba povedať, že filmári si dali pri natáčaní záležať, píše web Československý dopravák.

Menili sa názvy ulíc, obchodov či po cestách jazdili škodovky s československými poznávacími značkami. Do deja boli zahrnuté aj električky, a to hneď v niekoľkých záberoch. James Bond sa dokonca jednou z nich priam viezol a pozoroval, ako jeho neskoršiu priateľku Karu odvádza z električky tajná polícia.

Mierotvorca

Tento film sa už naozaj natáčal na Slovensku. V roku 1997 do nášho hlavného mesta zavítali hollywoodske hviezdy na čele s Georgeom Clooneym a Nicole Kidman. Dej filmu sa odohráva v Bosne, kde zavraždia významného politika k tomu ešte neďaleko Uralu práve exploduje jadrová hlavica. Vyzerá to ako dve zdanlivo nesúvisiace tragické udalosti, no vyplávajú na povrch záhadné okolnosti, a krízový štáb Bieleho domu začne okamžite pracovať na najvyššie obrátky. 

Zaujímavosťou je, že Bratislava sa stala prostredím pre nakrúcanie viacerých miest súčasne. Nahradila Viedeň, dokonca aj New York. Riadiace stredisko Pentagon bolo situované v Inchebe a parlament pre vojnové Sarajevo zasa na pôde Univerzity Komenského.

Upír Nosferatu

Ani zďaleka to nevie každý, no historický míľnik v dejinách filmu, ako takého, sa natáčal na Orave. V roku 1921 sa na Oravskom hrade natáčal prvý čiernobiely horor, na motívy románu Brama Stokera z roku 1897 Upír Nosferatu. Producentov inšpirovala tajomná atmosféra jedného z našich najkrajších hradov.

Nemecký režisér Friedrich Wilhelm Murnau pri natáčaní ani netušil, že vytvorí film inšpirujúci hororový žáner ako taký, no pri pohľade na démonického hlavného predstaviteľa Maxa Shcrecka, tuhne krv v žilách dodnes. Film sa okrem Oravy natáčal aj vo Vysokých Tatrách.

Za nepriateľskou líniou

Tento vojnový triler nakrúcali na Slovensku, najmä vo Veľkej Fatre, v Ľubochnianskej doline či v obci Háj. Po boku hlavnej postavy - Owena Wilsona či Gena Hackmana si vedľajšie filmové úlohy zahralo aj niekoľko Slovákov. Vo vojnovom filme sa ukázal aj Marko Igonda či hviezda seriálu Búrlivé víno Kamil Kollárik.

Niektoré scény sa natáčali aj v obci Sučany v priestoroch bývalej „starej tehelne" – vojaci prehliadajúci obete po útoku tanku a zábery, kde bol Owen Wilson prezlečený za povstalca. Dnes je v týchto miestach ranč a všetky budovy sú zbúrané. Ďalšie scény sa natáčali napríklad vo Vrútkach.

Hostel

Tento film v časoch, kedy bol uvedený na trh, vyvolal v mnohých Slovákoch vlnu znechutenia či hejtu. Hostel rozpráva príbeh dvoch kamarátov z americkej vysokej školy, ktorí sa v túžbe po netradičných zážitkoch vydajú na cestu naprieč Európou – s tým, že pokiaľ im zostane namiesto spomienok len jedno obrovské okno, nebude ich to nijako zvlášť mrzieť. 

V priebehu výletu sa k nim pripája Islanďan Oli, ktorý oboch dobrodruhov prehovorí, aby zamierili na miesto, ktoré je považované za ozajstné nebo všetkých amerických turistov - do istej ubytovne v odľahlom slovenskom meste plnom zúfalých, ale zároveň prekrásnych východoeurópskych dievčat.

Vidina užívania si, sa však čoskoro zmení na horor, aký si nepredstavovali ani v tých najdesivejších snoch. Film, ktorý vo svojej dobe démonizoval Slovensko, je však len prehliadkou nezmyselného násilia. Dokonca sa ani nenatáčal na Slovensku. Kontroverzný horor bol zakázaný na Ukrajine a na Novom Zélande.

Kull Dobyvateľ

Kevin Sorbo, ktorý sa v 90. rokoch preslávil ako seriálový Herkules, navštívil našu rodnú hrudu v roku 1997. Akčné fantasy, ktoré bolo inšpirované filmom Barbar Conan, zobrazuje príbeh barbara, ktorý sa zvláštnou hrou osudu stane kráľom veľkého národa krajiny Valusia po tom, ako zabije starého kráľa.

Trón si však musí chrániť, a to najmä pred kráľovnou Akivashou (Tia Carrere), ktorá vstala z mŕtvych a povolala svojich démonov na vojnu proti Kullovi v snahe ovládnuť planétu. Fantasy sa natáčalo na Červenom Kameni, Spišskom hrade či na Devíne.

Videl si tieto filmy?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 09:07