HerciTwitter/Handbook Costa Smeralda
StoryEditor

Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali

kov04.02.2022., 14:38h
Od uvedenia klasiky všetkých klasík ubehlo už dlhých 50 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

S týmto filmom si sa pravdepodobne už stretol, a ak nie, máš čo dobiehať. 

Legendárna mafiánska sága, ktorú režíroval Francis Ford Coppola a vznikla podľa predlohy Maria Puza, zožala úspech u kritiky aj divákov, a ani po rokoch nestráca svoje kúzlo.

Jubileum

Tento rok sa však majú fanúšikovia aj tvorcovia na čo tešiť – snímka totiž oslavuje okrúhle narodeniny. Štúdio Paramount sa kvôli tomu rozhodlo vyslať film v limitovanej distribúcii do vybraných kín. 

„Som na Krstného otca veľmi hrdý, nepochybne definoval celú prvú tretinu môjho kreatívneho života. Pri tejto oslave jubilea som navyše hrdý aj na to, že súčasťou osláv je aj nový zostrih tretieho dielu, keďže zachytáva pôvodnú predstavu mňa a Maria Puza – takto sme pôvodne chceli trilógiu zakončiť," nechal sa počuť Copolla.

„Sme taktiež radi, že môžeme oslavovať po boku nášho dlhoročného partnera, štúdia Paramount, ktoré sa usiluje o to, aby sa Krstný otec dostával ku každej z prichádzajúcich generácií,“ doplnil legendárny režisér.

Hovoril o novom box sete, ktorý okrem pôvodnej trilógie obsahuje aj nový zostrih tretieho pokračovania The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone

Film

Príbeh, ktorý sa odohráva od roku 1945 do roku 1955, zobrazuje rodinu gangstrov Corleoneovcov pod vedením patriarchu Vita Corleoneho (Marlon Brando). Prvý diel sa najviac zaoberá premenou jeho najmladšieho syna Michaela (AL Pacino), z neochotného rodinného outsidera na neľútostného mafiánskeho bossa.

Dielo obsahuje kultové hlášky, impozantné herecké výkony Branda, Pacina a ďalších zúčastnených, a taktiež impozantnú hudbu Nina Rotu. 

Zaujímavosti

Autor knižnej predlohy Mario Puzo si počas písania románu predstavoval Marlona Branda ako jediného herca, ktorý by v prípade sfilmovania dokázal zahrať hlavnú postavu Dona Vita. Po vydaní románu mu sám napísal list.

Skutočná mafia si vydupala pár úloh v komparze a niektorí bossovia dokonca zavítali počas nakrúcania priamo na pľac, na kontrolu. Dokonca sa traduje, že Al Pacino a Marlon Brando od nich odkukali gestá a štýl vystupovania.

​Hviezdny spevák Frank Sinatra bol nahnevaný z viditeľnej paralely medzi ním a postavou Jonyho Fontanea (Al Martino). Pri zoznámení s Mariom Puzom v reštaurácii Chasen's sa obaja pohádali a dokonca sa medzi nimi strhla šarvátka.

Na takzvanej študijnej filmovej projekcii roku 1972 v Bratislave vylomili študenti, ktorí sa snažili dostať na premietanie, vchodové dvere do kinosály, tak veľký bol záujem o film v Československu.

The Offer

V apríli 2022 uzrie svetlo sveta aj biograficko-dramatická miniséria o vývoji a produkcii tohto prelomového gangsterského filmu od Copollu s nazvom The Offer. Premiéra minisérie je stanovená na 28. apríla 2022 na Paramount+.

Videl si Krstného otca?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:37